Recunoscută de către UNESCO și ONU și apreciată pentru aportul ei la realizarea obiectivelor acestor foruri internaționale, Mișcarea esperantistă mondială, în bună parte coordonată de Asociația de Esperanto Universală (UEA = Universala Esperanto-Asocio), continuă să existe și să se dezvolte, inclusiv în mediul virtual, în pofida tuturor piedicilor și a sentimentului de „inutilitate” pe care îl invocă unii semeni de-ai noștri insuficient informați sau chiar răuvoitori.
Chiar și pe continentul european există această preocupare pentru susținerea activității esperantiste prin proiecte culturale specifice și în cadrul politicilor lingvistice ale UE care vizează multilingvismul și multiculturalitatea. EEU (Uniunea Esperantistă Europeană) la care s-au afiliat majoritatea asociațiilor esperantiste naționale, reprezintă „un vârf de lance” în acest sens, promovând valoarea și importanța mișcării culturale esperantiste în Europa și în lume.
Pe toate continentele există numeroase asociații, cluburi sau reprezentanți în domeniul Esperanto. Unele universități acceptă cursuri și examene pentru cei care doresc să se specializeze. În multe țări există Asociații de Esperanto, care coordonează activitatea esperanto pe plan național, dar există și esperantiști valoroși care nu sunt membri în asociații, ci activează independent. În țara noastră, activitatea esperantistă este coordonată de Asociația de Esperanto din România (AER). La al 107-lea Congres Universal de Esperanto, desfășurat la Montreal, între 6-13 august 2022, președinta AER, d-na Aurora Bute, a fost aleasă în Conducerea (Estraro) Asociației Universale de Esperanto, ceea ce nu poate decât să ne onoreze, tot așa cum ne onorează și alegerea, pentru al cincilea mandat, a d-nei Rodica Todor, ca președintă a Federației Internaționale a Feroviarilor Esperantiști. În domeniul instructiv-educativ activitatea esperantistă la nivel global este coordonată de ILEI (Internacia Ligo de Esperantistaj Instruistoj = Liga Internațională a Profesorilor Esperantiști) al cărei reprezentant în România este prof. Mihai Trifoi, șeful Secției Române a ILEI, iar în domeniul feroviar activează Asociația Feroviarilor Esperantiști din Rumânia (AFER) având ca președinte pe d-na Rodica Giuhat.
Între 28-30.10.2022 a avut loc la Gherla Congresul Asociației de Esperanto din România, desfășurat la Fundația Culturală Teka, în condiții excelente, prin grija organizatorilor locali Mariana Berariu și Adrian Mărginean.
Conform programului, în prima zi, după sosire, înmânarea documentelor și cazarea participanților la congres, a început derularea activităților: vizitarea expoziției de cărți și reviste în limba esperanto, urmată de probleme organizatorice (cotizații, adeziuni etc.), servirea cinei, după care a urmat punctul de relaxare din program, așa-zisa „Interkona vespero” (Seara de cunoaștere), în timpul căreia fiecare participant la congres s-a prezentat spunând câteva cuvinte despre sine, apoi s-a trecut la conversații amicale despre activitățile esperanto desfășurate pe parcursul anului, seara încheindu-se într-o atmosferă plină de entuziasm, după aplicarea în practică a unui proiect ILEI (Liga Internațională a Profesorilor Esperantiști): Granda homa ĉeno (Un mare lanț uman) apărut și pe You Tube.
A doua zi, 29.10.2022, s-a trecut la desfășurarea punctelor din program, primul fiind Raportul de activitate a EAR pentru perioada 2019-2022 și Alegerea noului Comitet de conducere (numit în esperanto Estraro). După „pauza de cafea” a urmat Prezentarea noii conduceri, atribuirea sarcinilor și o scurtă prezentare a fiecărui membru nou ales. Noul comitet de conducere pentru un mandat de trei ani, format din 5 membri, se prezintă astfel: Prof.univ. Mariana Pitar (Timișoara) – președinte, sarcini: coordonare, activitatăți universitare; Mat. Aurora Bute (Timișoara) -relații internaționale; Prof. Mihai Trifoi (Bixad) – învățământ, relația cu ILEI; Ing. Cătălin Văduva (București) – comunicare; Petronela Birta (Timișoara) – finanțe.
De la ore 14.30 la 22.00 s-au derulat celelalte puncte din program: O scurtă prezentare a participării la al 107-lea Congres Universal de Esperanto de la Montreal (Aurora Bute); Ședință cu membrii ILEI: noutăți, cotizații, recomandări etc. (Mihai Trifoi); Lansare de carte: Dicționar român-esperanto (coordonatori: Mariana Pitar și Florica Popa); Ziua Internațională a Păcii (Doina Popa); Curs de esperanto și prezentări de materiale didactice (Mihai Trifoi). Ziua s-a încheiat cu un Mozaic artistic-cultural foarte reușit, la care și-au adus aportul din plin Aurora Bute, Mariana Berariu, Emil Crâncău, și mai tinerii esperantiști: Petronela Birta, Adrian Mărginean, Ionela-Adriana Dolca, Mihaela Dolca.
Ultima zi de congres a fost dedicată unui Simpozion de esperanto, în cadrul căruia s-au prezentat un număr de 5 prelegeri: Educația pentru pace (Mihai Trifoi); Imaginea României prin ochii unor călători francezi (Mariana Berariu); Filozofia chineză despre Yin-Yang și cele cinci elemente (Mariana Pitar); Inteligența în epoca modernă (Adriana Dolca); Unde se duc hainele noastre? (Mihaela Dolca). Din păcate, din motive de schimbare în program, deoarece trebuia să eliberăm camerele și să servim masa mai repede, pentru a face loc elevilor care se întorceau la cursuri, a trebuit să renunțăm la Cercul de conversație (Mihai Trifoi), care oricum s-a desfășurat în altă formă în timpul mesei de prânz și în momentele despărțirii de colegi. Putem totuși spune că această întâlnire națională, la care au participat 35 de esperantiști din țară și 3 din Ungaria, a avut succes; următoarea se va programa anul viitor.
Cu aceste gânduri, mi-am urmat drumul spre orașul natal, Sighetu Marmației, de fapt un drum plin de peripeții pe Căile Fermecate Române (cum se exprima cineva la o emisiune TV) și pe drumurile noastre învechite, însă acesta deja este un subiect pentru un alt articol. Încheind, urăm cititorilor viață lungă, răbdare și optimism, iar celor care ne conduc: multă înțelepciune.
Mihai Trifoi