Primul eveniment din cadrul Conferinţei Locale a Tinerilor privind Schimbările Climatice din 2024 (LCOY), iniţiativă ce se desfăşoară la nivel mondial, este organizată, în perioada 24-28 iulie, şi în România de Platforma Tinerilor pentru Sustenabilitate şi Consiliul Tineretului din România, cu sprijinul UNICEF.

Potrivit unui comunicat UNICEF transmis, joi, AGERPRES, evenimentul îşi propune să ofere o platformă copiilor şi tinerilor din România pentru a se implica activ în discuţii despre schimbările climatice, a-şi împărtăşi ideile şi a contribui la găsirea de soluţii durabile.

Local Conferences of Youth sunt o serie de conferinţe organizate la nivel global de către tineri pentru tineri, de către YOUNGO, grupul oficial de tineri al UNFCCC (Convenţia-Cadru a Naţiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice), sub egida ONU. Scopul acestora este de a facilita discuţii şi acţiuni concrete cu privire la schimbările climatice la nivel local, naţional şi regional, în contextul mai larg al negocierilor UNFCCC.

„În Europa, tinerii sunt recunoscuţi drept actori-cheie în combaterea schimbărilor climatice. Un sondaj Eurobarometru arată că 77% dintre tinerii europeni consideră schimbările climatice o problemă foarte serioasă şi doresc măsuri urgente. UE a integrat opiniile tinerilor în politicile de mediu, sprijinind iniţiativele lor prin programe de finanţare şi parteneriate cu organizaţii non-guvernamentale”, se arată în comunicat.

În România, tinerii sunt conştienţi de impactul schimbărilor climatice, dar simt că informaţiile pe care le primesc sunt insuficiente. Doar 50% recunosc definiţia corectă a schimbărilor climatice, conform unui studiu dezvoltat de Institutul European din România (IER).

La LCOY România 2024, în cadrul primei părţi a evenimentului din iulie, vor fi abordate de către specialişti în domeniu subiecte sub forma unui curs online.

Participanţii la LCOY România 2024 vor avea şansa de a învăţa despre procesele climatice ale Naţiunilor Unite, face parte din reţele de tineri dedicaţi schimbării, contribui activ la deciziile implicate în negocierile climatice şi, totodată, vor obţine o diplomă de participare dacă participă la minim 3 sesiuni.

Formularul de înscriere online poate fi completat accesând următorul link: https://forms.gle/LjWLbY53iaC2u6Qp9.

Contribuţiile tinerilor de la acest eveniment se vor sinteza în Declaraţia Globală a Tinerilor (Global Youth Statement), document ce prezintă anual propunerile colective de politici climatice ale tinerilor din întreaga lume, primind recunoaştere formală la summit-urile globale privind schimbările climatice.

Declaraţia Globală a Tineretului reprezintă un apel la acţiune adresat liderilor mondiali, evidenţiind nevoia urgentă de politici şi acţiuni eficiente pentru combaterea schimbărilor climatice şi protejarea drepturilor omului.

Declaraţia Naţională a Tinerilor privind Schimbările Climatice (Local Youth Statement) va fi unul dintre cele mai notabile rezultate ale LCOY 2024. Aceasta va conţine propuneri concrete pentru politicile relevante (mediu, tineret, educaţie, participare, energie, transport etc.), elaborate de participanţii la conferinţă, împărtăşind o viziune coerentă asupra schimbărilor pe care generaţia tânără le consideră necesare.

Declaraţia o să fie adaptată contextului naţional, prezentând soluţii de atenuare şi adaptare la nivel local, propuneri pentru a creşte participarea tinerilor în mecanismele decizionale şi o perspectivă clară asupra modului în care ţara noastră poate contribui la eforturile globale privind criza climatică, precizează sursa citată.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail