Concursul internaţional de atelaje de la Olteni, aflat la cea de-a treia ediţie, a început vineri cu defilarea participanţilor, festivitatea de deschidere desfăşurându-se în prezenţa ministrului Tineretului şi Sportului din România, Eduard Novak şi ministrului Agriculturii din Ungaria, dr. Nagy Istvan.

Punctul culminant al evenimentului l-a constituit prezentarea oficială a armăsarului Szemafor Szeltolo, adus recent de la Herghelia de stat din Szilvasvarad (Ungaria), unul dintre ultimii armăsari de montă pe linia genealogică Kisber, originară din localitatea Olteni.

Potrivit autorităţilor locale, Szemafor Szeltolo s-a născut în anul 2008, iar strămoşii săi au fost „sportivi de elită” care au concurat la mai multe competiţii mondiale, inclusiv la Olimpiada de la Amsterdam din 1928.

„Herghelia Maghiară Regală din Kisber a închiriat în anul 1931 un armăsar de culoare galben închis, numit Lotse, de la Emil Schmutzler, ultimul proprietar al castelului Miko din Olteni şi al hergheliei Trakehnen. Tatăl calului a fost fiul lui Tempelhuter, armăsarul legendar al hergheliei Trakehnen. Ajungând la Kisber, acesta a primit calificativul de armăsar de rasă sub numele de Lobogo. A fost eutanasiat în 1953 din cauza vârstei înaintate. Dintre descendenţii săi au fost crescuţi 3 armăsari, însă linia genealogică pe ramura paternă s-a pierdut în anul 1968. Pe linia maternă, genealogia Lobogo se regăseşte şi în Szemafor Szeltolo. Aceasta este istoria stabilirii în Ungaria a acestei rase originare din localitatea Olteni”, au precizat reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Covasna, într-un comunicat de presă.

Preşedintele CJ, Tamas Sandor, i-a mulţumit ministrului Agriculturii din Ungaria pentru donaţia generoasă, prin care a fost readusă în Ţinutul Secuiesc o linie de sânge cu ajutorul căreia pot fi ridicate „sporturile ecvestre secuieşti şi dragostea faţă de cai la un nivel superior”.

Concursul de atelaje va continua sâmbătă, începând cu ora 11,00, cu proba de maraton, după care publicul va putea urmări un spectacol de cascadorie ecvestră, iar duminică, începând cu ora 11,00, se va desfăşura proba de obstacole, ceremonia de premiere fiind programată la ora 14,00.

Organizatorii au pregătit şi programe permanente pentru copii, precum şi un târg cu produse tradiţionale.

La eveniment pot participa persoanele sunt vaccinate împotriva COVID-19, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.

Concursul este organizat de Consiliul Local al comunei Bodoc, Consiliul Judeţean Covasna, Federaţia Ecvestră Română şi Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în Judeţul Covasna.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail