Liceenii din județul Covasna sunt invitați să se înscrie la concursul de istorie locală – „Spune povestea locului tău”.

Aflată la cea de-a treia ediție, competiția este organizată de Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca, împreună cu Asociația Studențească „PhiloHistorRiSs” șo cu o serie de parteneri, derulându-se în perioada 19-20 mai 2017 și. Conform regulamentului, concursul este adresat liceenilor din județele Cluj, Alba, Mureş, Sălaj, Hunedoara, Bistriţa – Năsăud, Satu Mare, Maramureş, Harghita, Sibiu, Braşov, Covasna, Timiş, Oradea, Arad, Caraş-Severin, și constă în două probe: transmiterea unei lucrări scrise pe o temă de istorie locală și susținerea orală a lucrării (în echipe de două persoane sau individual). Potrivit aceleiași surse, elevii au posibilitatea de a alege subiectul abordat (un monument, un eveniment, o personalitate, o epocă etc., din locul natal sau şcolar al acestuia, cu condiția ca locul prezentat să fie din județele de provenienţă).

„Concursul va consta în redactarea unei lucrări științifice despre istoria orașului sau a localității de unde provin participanții. În formularea subiectelor pot fi avute în vedere următoarele: o anumită perioadă istorică, evenimente istorice cu relevanță locală, participarea/ implicarea localnicilor în evenimente naționale; personalități marcante; monumente; dezvoltarea urbanismului; arhitecturii; topografiei, infrastructurii etc. Lucrările vor fi prezentate în fața unei comisii formate din profesori (și studenți/ masteranzi, doctoranzi) ai Facultății de Istorie și Filosofie în cadrul unei sesiuni de comunicări.” – se arată într-o adresă din partea organizatorilor, postată pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna.

Cei care doresc să se înscrie vor trebui să trimită lucrările – la adresa de e-mail [email protected], cu subiect „Concurs pentru liceeni” și menţionarea epocii abordate (antică, medie, modernă sau contemporană), până în data de 20 aprilie 2017.

Conform regulamentului, rezultatele selecției lucrărilor vor fi transmise prin e-mail, până în data de 1 mai, iar susținerea orală a lucrării se va desfășura la Facultatea de Istorie și Filosofie, în Cluj-Napoca, în perioada 19-20 mai.

„Cei selectaţi vor fi găzduiţi la Cluj pentru două zile, pe parcursul cărora se vor desfăşura şi alte activități instructive şi recreative: workshop <<Ce înseamnă să fii istoric?>>, seară de socializare studenţească, tur ghidat al oraşului. Organizatorii asigură dou[ nopţi de cazare. Transportul va fi suportat de participanţi.” – se arată în regulament.

Conform aceleiași surse, obiectivele competiției constau în: promovarea disciplinei istoriei si a istoriei locale, precum şi a posibilităţilor de studiu şi de cercetare în acest domeniu, în rândul liceenilor;  familiarizarea liceenilor cu metodologia ştiinţifică, cu desfăşurarea unei sesiuni de comunicări, cu prezentarea şi discutarea lucrărilor; promovarea Facultăţii de Istorie şi Filosofie în rândul liceenilor şi familiarizarea elevilor cu viaţa studenţească.

Detalii pot fi aflate din regulamentul competiției, accesând pagina https://asphilohistoriss.wordpress.com/.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail