După minunatele evenimente derulate la începutul actualei Stagiuni, Filarmonica din Brașov propune melomanilor  un Concert unicat, o adevărată provocare culturală pentru în peisajul artistic românesc. După cum ne-a informat Iosif Trif, colaboratorul nostru de specialitate, PR al instituției, joi, 2 noiembrie de la ora 19.00,  se va cânta în Premieră absolută lucrarea „Konzert für Horn und Orchester, Op. 38” („Concertul pentru corn și orchestră, op. 38”) din creația lui Gotthard Odermatt. Această compoziție a fost comisionată de către Filarmonica Brașov și Opera de Stat din München.

Lucrarea îi este dedicată cornistului elvețian Pascal Deuber, instrumentist în cadrul Orchestrei Operei de Stat din München, care o va și interpreta la Sala „Patria”. Cornul este un instrument pentru care s-a scris un număr mic de lucrări solistice față  de  vioara sau pian, dar și în comparație cu alte instrumente din aceeași categorie de alămuri, precum trompeta.

Pe lângă această piesă, se vor mai interpreta și două alte compoziții emblematice, anume  „Capriciu italian” și Simfonia nr. 5 de P. I. Ceaikovski.

Dirijorul concertului atât de special va fi maestrul american Daniel Spaw, care a mai dirijat la Brașov unul dintre cele mai emblematice concerte simfonice din ultimii ani, și anume cel care l-a avut ca solist pe celebrul violoncelist american Gary Hoffman. Dirijorul american Daniel Spaw s-a născut în Nashville (SUA), iar actualmente este dirijor principal și director artistic al Filarmonicii din Bad Reichenhall (Germania). Domnia sa dirijează anual peste o sută de concerte, consacrându-se în peisajul muzical germanic datorită muzicalității sale dinamice și versatilității care îi permite să abordeze o arie vastă de genuri și stiluri muzicale.

Instrumentistul Pascal Deuber a studiat la Universitatea de Muzică din Basel  cu profesorul Christian Lampert. În 2014 a devenit cornist solo în  cadrul Orchestrei Simfonice din Wuppertal, iar între  anii 2017 – 2019 a deținut același statut  activând în Orchestra de Stat și Opera din Bavaria.  Marea sa realizare profesională a reprezentat-o câștigarea în 2019 a Premiului I  la Concursul Internațional de Muzică ARD.  Precizăm că ARD (”International Music Competition”) s-a înfiintat încă din anul 1952, căpătând rapid statutul de mare concurs de muzică în Germania, iar ulterior ajungând dintre cele mai prestigioase pe plan european și mondial.

Organizat la Munchen sub patronajul Radioului Bavarez. ARD ”Internationaler Musikwettbewerb der ARD” are și o secțiune dedicata descoperii tinerelor talente,  o adevărată rampă de lansare pe plan mondial.

Astfel, Premiul ARD se regăsește in palmeresul unor nume importante ale muzicii clasice din ultimele decenii, precum Natalia Gutman, Chirstoph Eschenbach, Mitsuko Uchida, Yuri Bashmet, Sharon Kam s.a. De asemenea, ”ARD International Music Competition” constituie un bun prilej de promovare a muzicii contemporane, mulți compozitori primind comenzi pentru a scrie special pentru acest concurs. Printre laureații săi  figurează și mari artiști români, precum Ileana Cotrubaș, Ionel Pantea, Elena Moșuc, Ruxandra Donose.

    Noiembrie, o lună cu multe surprize muzicale

Pentru luna noiembrie 2023 Filarmonica Brașov a programat o serie de concerte și recitaluri de excepție, propunând nume cunoscute din lumea muzicii cum ar fi maeștri Cristian Mandeal, Tiberiu Soare, Radu Popa, Ion-Bogdan Ștefănescu, Alexander Chaushian

De reținut că marți, 7 noiembrie a.c. redutabila formație „Gaudeamus Quartet Filarmonica Brașov®” va cânta împreună cu violoncelistul Mircea Marian un program special compus din piese de F. Schubert.

Biletele pentru toate evenimentele se găsesc la casieria Filarmonicii Brașov sau online pe site-ul bilet.ro.

Dragi priteni, bucurați-vă de Muzică! De cea mai bună calitate…

 Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail