Cea de-a XVI-a ediție a Festivalului SoNoRo poposește în această seară de 9 noiembrie 2021 în sala Patria a Filarmonicii din Brașov, unde un grup de muzicieni români și străini susțin de la ora 19.00 un Concert Extraordinar cu titlul emblematic „River, Tiger, Fire”
„Timpul este un tigru care mă distruge” (Jorge Luis Borges)
Renumita manifestare muzicală de cameră se desfășoară în perioada 29 octombrie – 14 noiembrie 2021 în mai multe orașe mari ale țării, precum Capitala, dar și Brașov, Sibiu și Cluj-Napoca. Prin tema „Dreamtigers” organizatorii și-au propus să aducă un omagiu marelui scriitor argentinian Jorge Luis Borges. Titlul concertului, în acord cu tema generală a festivalului, face referire la un pasaj emblematic din opera scriitorului sud-american: „Timpul este o substanță din care sunt făcut. Timpul este un râu care mă absoarbe, dar eu… sunt râul. Este un tigru care mă distruge, dar eu sunt tigrul. Este un foc care mă mistuie, dar eu sunt focul”(…).
Să spunem pentru cititorii noștri că Jorge Francisco Isidoro Luis Borges (pe numele său întreg) a trăit între 1899 și 1986, reprezentând unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului al XX-lea. Romancier, poet, eseist a rămas faimos pentru povestirile sale fantastice, în care a unit cu măiestrie idei filozofice și metafizice cu temele clasice ale fantasticului, fiind influențat de Dante Alighieri, Miguel de Cervantes, Franz Kafka, H.G.Wells, Rudyard Kipling, Arthur Schopenhauer, Soren Kierkegaard etc.
Mari muzicieni pe scena Filarmonicii brașovene
„A devenit deja o tradiție a ultimilor ani ca Festivalul SoNoRo să aducă pe scena Filarmonicii Brașov numele mari de muzicieni incluși în fiecare an în program. Chiar și în condițiile restricțiilor de anul trecut, când am transmis doar online, am dorit ca primele concerte live să aibă loc în eleganta Sală Patria și să transmitem publicului invitația de a o vizita, pentru audiții de excepție.
Ne bucurăm că anul acesta este posibil să reiterăm această invitație și de abia așteptăm să reîntâlnim publicul din Brașov, care a dovedit o bună și elevată cunoaștere a repertoriului clasic. De asemenea, ne bucurăm să-l avem alături de noi pe scenă pe Ioan-Dragoș Dimitriu, tânărul director al Filarmonicii Brașov, care a reușit într-un timp foarte scurt să aducă un suflu nou și multă energie acestei instituții”, a declarat Răzvan Popovici, Directorul executiv al Festivalului SoNoRo.
În programul concertului de diseară sunt incluse lucrări de Claude Debussy, Ernest Chausson, Ernst von Dohnányi și Franz Schubert, interpretate de muzicienii Suyeon Kang (vioară), Pavel Berman (vioară), Răzvan Popovici (violă), Alexander Zemtsov (violă), Justus Grim (violoncel), Andreas Brantelid (violoncel), Diana Ketler (pian), Ioan-Dragoș Dimitriu (pian), Thorsten Johanns (clarinet)și Olivier Darbellay (oboi).
Asociația SoNoRo
Din anul 2006 Asociația SoNoRo organizează evenimente dedicate muzicii de cameră în România. Încă de la debut a reușit performanța să includă Festivalul cu același nume într-o rețea de evenimente muzicale din lumea largă, ca de pildă Germania -„Chiemgauer Musikfrühling”, Austria – „Festivalul Gmunden”, Marea Britanie – “Music at Plush”, Slovenia – “Festivalul Tartini” sau Japonia – „Kobe International Arts Festival”, cu unele dintre ele concepând programe artistice comune.
Inițiat în 2013, Turneul SoNoRo Conac și-a propus încă de la început ca, prin asocierea muzicii cu diverse opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a partimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României. Festivalul de Muzică de Cameră SoNoRo asigură continuitatea unuia dintre cele mai longevive proiecte muzicale din România, asumându-și atragerea unui public cât mai larg pentru muzica de cameră, educarea lui și expunerea la marea scenă muzicală a lumii prin participarea unora dintre cei mai renumiți muzicieni
Platforma culturală SoNoRo include Festivalul SoNoRo, SoNoRo Conac (seria de concerte estivale găzduite în clădiri de patrimoniu din România), SoNoRo Musikland (eveniment dedicat tradițiilor și patrimoniului arhitectural al Transilvaniei, în vara aceasta poposind și la Brașov), SoNoRo Interferențe (programul de burse pentru tineri muzicieni) și SoNoRo Arezzo. Asociația Sonoro este membră a European Festivals Association.
„Filarmonica Brașov este mândră să ofere din nou o scenă pentru Festivalul SoNoRo, unul dintre cele mai importante evenimente de muzică de cameră din Europa. Mandatul meu a debutat într-o perioadă dificilă, care a implicat și multe măsuri de protejare a spectatorilor, însă nu am uitat niciodată cât de importantă este calitatea actului artistic pe care îl prezentăm, a declarat tânărul pianist Ioan-Dragoș Dimitriu, managerul Filarmonicii Brașov. Încă o dată, prin includerea Filarmonicii noastre în programul Festivalului SoNoRo, asigurăm prezența unor nume importante ale muzicii clasice internaționale pe scena din municipiul de sub Tâmpa, o scenă care își propune să devină egală cu cele mai importante din Europa”.
***
Să mai precizăm că joi, 11 noimebrie a.c. de la ora 19,00 va avea loc obișnuitul Concert simfonic săptămînal cu care melomanii din zonă sunt obișnuiți de ani buni, în program figurând o „Seară Brahms”. La pupitru se va afla Romeo Rîmbu, soliști fiind violonistul Bogdan Costache și violoncelistul Radu Croitoru.
Participarea publicului este permisă doar în baza Certificatului verde COVID, pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Horia C. Deliu