Cu sprijinul Enterprise Europe Network, rețea europeană din care face parte și Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, industria textilă de la nivelul Regiunii Centru este sprijinită pentru a-și putea găsi comenzi în continuare, chiar și pe timp de criză. Sperăm că munca noastră este definită de rezultatele pe care le obținem, de aceea suntem bucuroși să împărtășim povești de succes care încep să se acumuleze, descriind călătoriile unice ale antreprenorilor din Transilvania, care au reușit și datorită sprijinului nostru.

 

”Știm cu toții cum COVID-19 ne-a schimbat viața, iar activitățile firești pe care le aveam în 2019 par acum o amintire îndepărtată. Schimbările bruște și radicale cu care ne confruntăm în această perioadă ne-au forțat să ne adaptăm rapid unor situații fără precedent. Acest lucru este la fel de adevărat și pentru IMM-urile care se luptă să se ridice deasupra liniei de plutire, să se adapteze la criza actuală și să se dezvolte. Obstacole în afaceri, lanțuri de aprovizionare rupte, o nevoie urgentă de a găsi noi clienți, de a accesa finanțare și de a se reinventa, o trecere bruscă de la munca în format clasic la metodele de lucru virtuale: acestea au fost o parte din problemele cu care s-au confruntat companiile de la începutul pandemiei. Din fericire, Enterprise Europe Network, fiind o rețea europeană, are resursele și stabilitatea necesară pentru a le ajuta să depășească aceste provocări”, a precizat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

 

Dezvoltăm afacerile pe timp de criză: Un atelier textil din Brașov a intrat pe piața din nordul Europei

 

Firma KNITWEAR SRL din județul BRAȘOV, a fost înființată la data de 21 februarie 2003 și are ca obiect principal de activitate fabricarea articolelor de îmbrăcăminte prin tricotare sau croșetare. Fabrica produce tricotaje atât pentru piața internă cât și pentru cea externă. Pentru piața din România, produce colecția proprie semnată de doamna Carmen Grigoriu, dar în același timp lucrează si pentru alte branduri de renume din străinătate.

 

În contextul pandemiei care de doi ani ne schimbă viețile și activitățile, întreprinderile mici și mijlocii se luptă să depășească provocările actuale, cu care se confruntă. Nevoile imediate s-au schimbat și prioritățile s-au adaptat la contextul impus de criza sanitară. Pentru a-i sprijini să se adapteze mult mai ușor acestor timpuri incerte, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, prin intermediul rețelei Enterprise Europe Network, oferă sprijin gratuit companiilor, pentru ca antreprenorii să poată transforma o criză într-o oportunitate.

 

Colaborarea dintre KNITWEAR SRL și biroul Enterprise Europe Network din cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru a început în aprilie 2020 când din cauza pandemiei marile târguri internaționale și evenimentele de afaceri s-au mutat în online. Enterprise Europe Network a diseminat evenimentul online de întâlniri de afaceri Textile Connect 2020, din domeniul industriei textile. Doamna Carmen Grigoriu a fost interesată de participarea la acest eveniment și a decis să își creeze un cont în cadrul platformei și să își stabilească întâlniri de afaceri.

Evenimentul s-a dovedit a fi unul de succes pentru că a reușit să intre în contact cu multe companii, în special cu companii din țări nordice.

Prima colaborare a fost cu compania daneză  Mini Fabrik. Acordul inițial dintre cele două companii a fost pentru 1000 de piese de articole tricotate pentru copii. Acum aceste piese vestimentare se comercializează pe piața din Danemarca și Elveția. La scurt timp a venit și cel de al doi-lea acord de colaborare. De data aceasta cu compania suedeză Jumperfabriken Sweden AB. Pentru compania suedeză produce articole tricotate inspirate de designul din anii 50, 60, 70. Articolele se vând pe piața din Suedia prin intermediul unui magazin online. La mai bine de un an de la evenimentul de întâlniri de afaceri, a venit și cel de al trei-lea contract. Knitwear SRL și compania franceză Danielle Engel se află pe ultima sută de metri, pentru a stabili toate detaliile contractuale. Compania din România va produce haine cu un stil urban pentru firma franceză, în seturi mici, ceea ce va face ca produsele să aibă o originalitate aparte.

 

#EENCanHelp, suntem la un pas virtual de ușa dumneavoastră

Noi, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, organizație membră a Enterprise Europe Network, sprijinim de peste 12 ani mediul de afaceri din Transilvania. Oferim gratuit companiilor servicii de informare și consultanță privind aspecte referitoare la legislația europeană care să îi ajute să aibă acces mai ușor la piața unică sau să-și extindă afacerile dincolo de granițele Uniunii Europene, asistență pentru identificarea de parteneri de afaceri în UE sau în alte țări unde EEN este prezentă, dar și servicii de consiliere a IMM-urilor pentru a identifica oportunități de finanțare pentru proiecte lor de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare cât și pachete personalizate pentru îmbunătățirea managementului inovării.

 

În ultimul an s-a dovedit clar că IMM-urile, chiar și pe timp de criză, reprezintă motorul și nucleul economiei naționale. Spiritul antreprenorial, deschiderea pentru nou, perseverența, flexibilitatea sunt doar câteva dintre trăsăturile principale ale acestor inițiative private care trebuie să fie în continuare  susținute și încurajate pentru a depăși această perioadă de criză și a se adapta la aspirațiile europene care au în centrul atenției un viitor digital și sustenabil. Sunt mulțumit că în 2007 am decis să fim alături de IMM-uri, prin crearea Biroului Enterprise Europe Network. Pe lângă faptul că am reușit să contribuim la succesul mai multor companii, am avut și noi de învățat de la antreprenori și suntem determinați ca și în continuare să sprijinim IMM-urile din Regiunea Centru” – a completat directorul general ADR Centru, domnul Simion Crețu.

 

Dacă compania dumneavoastră este pregătită să se extindă pe noi piețe și doriți să îmbogățiți, alături de noi, poveștile antreprenorilor din Transilvania, ne puteți contacta accesând site-ul https://www.een-transilvania.ro sau să contactați specialiștii EEN la adresa office [at] adrcentru.ro.

 

 

Alba Iulia, 14.12.2021

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail