În ultmii ani, comuna Zagon se află într-o continuă dezvoltare, chiar și în prezent existând proiecte de dezvoltare a infrastructurii atât în localitatea Zagon, cât și în satul aparținător Păpăuți. În ziua în care am avut stabilită întâlnirea cu primarul comunei, dl Kis Josif, mai exact în urmă cu trei săptămâni, acesta era un pic supărat că localitatea a stat fără curent electric până în acea dimineață, dar și fericit, în același timp, pentru că investiția privind iluminatul public în ambele localități se apropia de finalizare.
Bine v-am găsit d-le primar! Ce ne puteți spune despre aceste lucrări?
Bine ați venit! Vă așteptam de mai mult timp, dar e bine că ne întâlnim și acum. Ce pot să vă spun e că în prezent am terminat partea de iluminat public la Păpăuți, prin Pogramul Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Aceste lucrări de modernizare a rețelei electrice precum și a iluminatului public au început anul trecut, și sunt aproape finalizate în totalitate. Lucrăm pentru înlocuirea tuturor stâlpilor de iluminat, dar au existat și alte probleme electrice care au necesitat rezolvare.O problemă întâmpinată este legată de tensiune; trebuie să punem 2-3 transformatoare pentru a regla tensiunea electrică, tocmai de aceea, până la primăvară se vor schimba toți stâlpii învechiți, atât din Păpăuți, cât și din Zagon. E un proiect ce a durat mult timp pentru că au fost necesare multiple demersuri. Din fericire, firma care a câștigat licitația este una serioasă și lucrează calitativ.
Cu lucrările de asfalatare și apă- canal cum stați?
Avem promisiuni că în 2019, tot prin PNDL, vom câștiga un proiect pentru asfaltare în toată comuna, inclusiv în satul Păpăuți. În ceea ce privește canalizarea și alimentarea cu apă, stațiile de epurare sunt puse la punct, iar în până la finalul anului 2019, vom rezolva și extinderea de apă-canalizare a comunei.
Mai sunt și alte investiții în derulare, în comună?
Da, tot în această perioadă este în execuție o sală de fitness și un parc de recreere pentru copii. Mai avem totodată și un întreg centru sportiv, având chiar și teren de fotbal. Am avut două echipe în liga a III-a, un eveniment unic în România, ca o comună să aibă nu una, ci două echipe în această ligă. Din păcate partea financiară nu ne-a mai permis și am rămas în liga a IV-a județeană. Revenind la realizări în infrastructură, prin programul GAL (Grup de Acțiune Locală- n.red) a fost câștigat un proiect de reabilitare a căminelor culturale, atât la Zagon, cât și la Păpăuți. În prezent suntem în fază de proiectare, urmează licitația, iar apoi sperăm să putem demara lucrările de reabilitare. La Zagon, Căminul Cultural se află în aceeași clădire cu Primăria, tocmai de aceea plănuim să extindem clădirea prin supraetajare. Precizez că această extindere se va efectua din fonduri proprii.
Temperaturile sunt tot mai scăzute, în ultimul timp. Care este situația lemnelor de foc în comuna Zagon?
Știți care e problema? Lemene de foc pot da cu o limită, cât să respect legea, iar pentru încălzirea unităților comerciale, se face licitație. Când vine vorba de încălzire, au prioritate instituțiile- vorbim de școli, primărie, centru cultural, bazele sportive ș.a.m.d., inclusiv populația. E o situație complicată; dacă am 3.000 de locuințe în comună, ofer fiecărei case 4 metri ster, dar pădurile aflate în proprietatea noastră se află la 90 de km. Dacă omul este nevoit să transporte lemnul pe o distanță atât de mare, n-am rezolvat mare lucru; datorită acestei situații sunt pălmuit, indirect, și de către cetățeni. Cei 4 metri ster sunt puțini, dacă mai e nevoit și să meargă atât de mult pentru ei, omul devine nemulțumit. E destul de întortocheată această problemă; chiar dacă găsim material lemnos pentru încălzire, distanța, prețul transportului și alte cheltuieli, fac ca prețul final să depășească tariful pe care îl poate oferi cetățeanul. Se întâmplă uneori ca oamenii să aibă bani pentru lemne de foc, dar să nu aibă de unde să le achiziționeze. Un metru ster de lemne, esență tare, este aproximativ 250 de lei. Cine are o casă mai mare, un metru ster îi ajunge doar o sătpămână, cu cei 4 metri, găsește soluția pentru o lună, apoi intervin probleme. În acest moment, această problemă, este foarte serioasă.
Pentru că ultima întâlnire a stat sub semnul controversei, se cade să vorbim un pic și despre relația pe care o aveți, în prezent, cu reprezentanții Ansamblului Florile Zagonului, cu care ați avut acea dispută verbală, în vară, după participarea copiilor la Marșul organizat la București.
Ca să fiu sincer, am primit o lovitură pe care nu o meritam, am fost pălmuit nevinovat. De când sunt eu primar în această comună, de aproape 20 de ani, am încercat să fac o armonie în comunitate, pentru că avem 4 etnii. Nu e ușor ca într-o comună precum Zagonul, care este cea mai mare comună din punct de vedere a populației, să cunoști fiecare om. Am fost pălmuit complet nevinovat, am făcut foarte multe pentru domnul Marin, iar faptul că el a spus ce a spus și m-a lucrat pe la spate, nu-mi vine nici acum să cred că a făcut asta. Nu-mi cade bine ca armonia pe care am reușit să o fac între etnii, să fie dată peste cap de persoane venite dinafara comunei. (…) După discuțiile de atunci, în care s-a dat doar partea negativă, mă bucur că totuși mi-am păstrat calmul; eu am invitat părinții ca să clarificăm niște probleme. A fost o problemă de comunicare și s-au distorsionat puțin adevărurile. În ce relații să fiu cu ei, dacă după aceste discuții m-am trezit și cu o plângere penală la poliție? Încă n-am primit de la poliție un răspuns, am cerut detalii de la poliție, însă mi s-a transmis că e o plângere anonimă și nu-mi pot spune cine e reclamantul. O altă lovitură e că au pus pe Facebook faptul că au deschis cont pentru a-i ajuta pe românii din Zagon, iar alții mi-au scris, tot pe Facebook, că vin ei cu bâte și mă rezolvă. Dacă m-au condamnat că trag la răspundere românii, atunci vă rog să vedeți, în 5 mandate, câți români m-au votat pe mine, „marele șovin Kis” și câți maghiari m-au votat. Deseori am avut mai multe voturi de la români, decât ceilalți candidați români. Vreau ca cei implicați să-și dea seama de greșelile făcute. Eu sunt supărat și pe maghiarii naționaliști sau șovini, dar și invers.
***
Nouă nu ne rămâne decât să sperăm că reprezentanții fiecărei părți implicare în respectivul „incident” să fi avut timpul necesar de a-și limpezi gândurile și de a înțelege că doar împreună, prin comunicare corectă, putem duce lucrurile în direcția bună în care trebuie să meargă, iar ceea ce a fost construit deja, la nivel de comunitate, nu trebuie să fie dărâmat.
Maria CREȚU-GRAUR
Cosmin Teodor IOSUB