Comisia specială pentru elaborarea Codului administrativ a dezbătut şi votat, marţi, 280 de articole din totalul de 637, din proiectul de lege privind modificarea Codului administrativ.

Comisia pentru elaborarea Codului administrativ a votat peste 250 de articole din proiectul de lege privind modificarea

Comisia a adoptat majoritatea articolelor în forma adoptată de Senat, fiind corectate şi greşelile tehnice.

Printre amendamentele admise este şi cel propus de UDMR, adus la articolul 6, care prevede: „Autorităţile şi instituţiile administraţiei publice, precum şi personalul acestora au obligaţia de a acţiona cu respectarea prevederilor legale în vigoare, inclusiv tratatele şi convenţiile internaţionale la care România este parte.”

În forma adoptată de Senat, articolul 6 arăta astfel: „Autorităţile şi instituţiile administraţiei publice, precum şi personalul acestora au obligaţia de a acţiona cu respectarea prevederilor legale în vigoare.”

Un alt amendament adoptat de membrii comisie prevede că prefecţii şi subprefecţii nu au dreptul la grevă, potrivit propunerii PNL aduse la articolul 272.

Articolul 210, care se referă la dreptul la pensie a aleşilor locali, a fost adoptat de comisie în forma adoptată de Senat, propunerea de eliminare a acestuia, propusă de senatorul USR Florina Presadă, fiind respinsă.

În forma adoptată de Senat, articolul 210 arată astfel: „(2) Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, beneficiază de indemnizaţie pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare.”

De asemenea, o altă prevedere a articolului 210 privind dreptul la indemnizaţie a aleşilor locali prevede: „Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă prevăzut la alin.(1) se acordă în limita a 3 mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40 % din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.”

Membrii comisiei au amânat adoptarea articolului 228, care se referă la situaţiile de conflict de interese, prin care aleşii locali sunt în conflict de interese în situaţia în care trebuie să emită un act administrativ sau să participe la emiterea ori adoptarea unui act administrativ sau să încheie ori să participe la încheierea unui act juridic şi are un interes personal de natură patrimonială.

Plenul Senatului a adoptat pe, 11 iunie, propunerea legislativă privind Codul administrativ al României, printre prevederi regăsindu-se şi introducerea pensiilor speciale pentru aleşii locali, care vor fi suportate din bugetul de stat.

În amendamentele aduse proiectului de lege adoptat de Senat se arată că pensiile speciale ale aleşilor locali vor fi suportate din bugetul de stat prin bugetul ministerului cu atribuţii în domeniul administraţiei publice.

Nu vor beneficia de indemnizaţii speciale primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea de infracţiuni.

Astfel, un primar de comună va primi o indemnizaţie de 800 de lei, în timp ce primarul general al Capitalei va primi o indemnizaţie de 1.400 de lei. Edilii care au avut trei mandate vor primi, la încetarea acestora, suma propusă pentru un mandat înmulţită cu trei.

Comisia va continua discuţia privind amendamentele aduse Codului administrativ miercuri, de la ora 14:00, urmând ca la finalizarea discuţiilor, după ce se va da raportul, proiectul de lege să se ducă la Camera Deputaţilor, care va avea rol de for decizional.

Mediafax.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail