Foto: Silviu Ipătioaei- M.d.C

Auzim mereu că suntem săracii Europei, dar mai puțini au curajul să recunoască acest lucru, iată însă că un europarlamentar, Cătălin Ivan, „și-a luat inima-n dinți” și a pornit lupta cu „morile de vânt”…

Într-un articol apărut în „Mesagerul de Covasna”, în 6 noiembrie 2016 (sursa: Agerpres), ni se dezvăluie o realitate nefericită, pe care de altfel o cunoșteam sau o bănuiam cu toții, și anume că „România este țara cu cea mai săracă populație din UE și cu cei mai bogați politicieni, deci cum ar veni vorba „Prinți și cerșetori”… Și să mai spui că nu-i adevărat, când o recunoaște și o spune un europarlamentar?!

Sunt invocate efectele situației în discuție despre care vorbește europarlamentarul: „Vorbim aici de efecte sociale foarte grave. Vorbim de lipsa banilor pentru școli, spitale, investiții, categorii tot mai defavorizate, de o depopulare a României”.

Ceea ce se aduce în față este tristul fenomen al depopulării țării: „În acest moment, procesul de depopulare este cel mai grav din UE sau chiar din lume…, după țările care sunt în conflict… În fiecare oră pleacă 9 români sau ceva de genul acesta”, după cum susține Cătălin Ivan. Și chiar trebuie să-i dăm dreptate, din moment ce într-o știre la TV se afirma că statisticile spun precum că, în momentul de față, 30% din forța de lucru a României lucrează în alte țări, încât patronatele din România se plâng că nu-și pot realiza planurile de dezvoltare din lipsă de mână de lucru.

Situație explicabilă, dacă, așa cum se afirmă, „Avem lucrătorii cei mai prost plătiți din toată UE” și europarlamentarul ne dezvăluie cauza: „corupția endemică”. În acest timp clasa politică prosperă și-și consolidează puterea, căci altfel nu se explică marea discrepanță între bogații și săracii acestei țări, iar metodele însușirii bunurilor națiunii în defavoarea poporului sunt foarte variate: „În zona administrației Statului se fură cu milioanele de euro (contracte supraevaluate cu statul, prin offshore-uri, export de profituri, falimente și insolvențe provocate intenționat, evaziune fiscală)”. De fapt acest lucru se întâmplă de mai bine de 27 de ani după Revoluție, căci toate partidele și guvernele au profitat de „neputința” poporului și, amăgindu-i pe oameni cu tot felul de promisiuni neonorate, politicienii și-au văzut de propriile interese în scopul menținerii puterii, prin finanțarea campaniilor electorale și ademenirea sau „cumpărarea” votanților naivi și încrezători în promisiunile că vor primi „marea cu sarea”, dar după instalarea la putere a candidaților n-au mai primit nici marea nici sarea, ei rămânând cum au fost, adică săraci, iar „praful de pe tobă” care li s-a dat prin „măsuri sociale” a fost doar o iluzie spulberată de scumpirile care au urmat, de taxe, impozite inventate și alte tertipuri administrative menite a le „fura ochii” și a le închide urechile. Cum altfel îți poți explica situația în care s-a ajuns după aproape trei decenii de la „marea schimbare”?!

Nu vom insista asupra acestui aspect al evoluției societății românești actuale, deoarece intenția noastră era doar de a trage un semnal de alarmă în acest sens. Și nu știm câtă dreptate au toți protestatarii ieșiți în stradă, și câtă manipulare a conștiințelor implică acest fapt, dar știm că ceea ce se vede, contrastul între clasa politică îmbogățită și populația sărăcită există! Cine poate explica de ce, având cea mai mare creștere economică din UE, populația României este cea mai săracă?! Cine poate explica faptul că nu suntem capabili să absorbim fondurile UE pentru dezvoltare destinate României? De ce se tot tărăgănează lucrurile, când am putea folosi banii respectivi în realizarea diverselor proiecte benefice țării și populației?! Unii dau vina pe birocrație, pe corupție, pe lipsă de interes, pe incompetență, iar când sunt luați la întrebări dau vina unii pe alții, și așa ne este sortit să rămânem mereu în urma altora mai deștepți și mai întreprinzători. Vai de țara condusă prost și unde nu e unitate națională! Decât să ne unim și să punem cu toții umărul la prosperitatea țării, preferăm mereu „să ne mâncăm” unii pe alții sau să ridicăm nepăsători din umeri… Oameni buni, treziți-vă, până când nu trece și ceasul al doisprezecelea peste noi…, altfel vom da cu toții faliment și nu vom mai culege decât blestemele urmașilor…

Mihai Trifoi

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail