Subiectul comasării unităţilor de învăţământ în Sfântu Gheorghe a născut, în ultimul timp, multe controverse.
În conformitate cu Metodologia privind fundamentarea cifrei de şcolarizare şi stabilirea reţelei unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat pentru anul 2011-2012, respectiv în baza Deciziei 237/2011 a Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Covasna, începând cu 1 septembrie (a.c.) anumite instituţii de învăţământ din Sfântu Gheorghe vor fi comasate.
Ideea a tulburat liniştea părinţilor, care, susţinând că decizia privind comasarea a fost dată fără a fi consultaţi, au iniţiat o acţiune pentru salvarea celor trei grădiniţe vizate. Aceştia au organizat zilele trecute o conferinţă de presă pe această temă, la grădiniţa „Arvacska”.
Petiţie online împotriva comasării
Potrivit preşedintei Organizaţiilor Civile din judeţul Covasna, Bereczki Kinga, un grup de iniţiatori format din părinţii preşcolarilor care sunt înscrişi la aceste unităţi de învăţământ, a solicitat sprijinul profesional al organizaţiei pe care o reprezintă, în scopul salvării grădiniţelor de la comasare. “Cei patru-cinci părinţi care au participat la întâlnirea de miercuri ne-au prezentat situaţia, obiecţiile, scopul acţiunii şi ce vor să întreprindă. Aceştia au decis să adune semnături de la cât mai mulţi părinţi, în cadrul unei petiţii online împotriva comasării. Petiţia urmează să fie trimisă la IŞJ Covasna în cursul săptămânii viitoare, cel mai probabil joi, părinţii find foarte determinaţi ”, a mai spus Bereczki Kinga.
Păreri contradictorii. Glasul unui părinte
Cu toate acestea există şi părinţi care “se simt folosiţi”. În acest sens, am decis să publicăm în întregime o scrisoare semnată de mama unui copil de la grădiniţa „Rază de soare”, primită ieri la redacţie:
„Subsemnata Simona Eugenia Marcu, mama unui copil de la grădinița „Rază de soare” din Sfântu Gheorghe, în data de 15. 08. 2011 am fost sunată de către o educatoare pentru a participa împreună cu soțul la discuțiile legate de ințiativa părinților de la grădinitele „Rază de Soare”, „Pinochio” şi „Panseluţa” împotriva deciziei IŞJ de a comasa cele 3 grădiniţe cu 3 şcoli, discuție ce urma să aibă loc în data de 17.08.2011.
Menționăm că deși nu am fost informați cu exactitate despre conținutul protestului am fost menționați ca și fondatori ai iniţiativei, alături de alți părinți. Țin să menționez că părinții de la secția română nu erau la curent cu aceste proteste sau cu discuțiile de comasare a grădiniței cu școala.
Deși am întrebat în mai multe rânduri care ar fi avantajele sau dezavantajele comasării gradiniţelor, pentru că până în momentul de față oricum nu sunt vizibile efectele folosirii fondurilor destinate grădiniței (nu există dulapuri pentru haine, hârtia igienică și săpunul sunt furnizate de către părinți, la fel jucăriile, deși d-na directoare susține că sunt cumpărate din fondurile grădiniței), bugetul a fost folosit de către conducerea grădiniței după bunul plac, fără a da explicații sau a prezenta lucrări sau facturi, nu înțelegem ce s-ar pierde dacă administrarea banilor ar fi făcută de o altă conducere, singurul răspuns pe care l-am primit a fost acela că „va scădea bugetul grădiniţelor şi nivelul de educare al copiilor, pentru că şcolile vor vedea doar de ele”. Nu ni s-a prezentat nici o justificare scriptică în acest sens.
Din momentul în care am spus că nu sunt de acord să semnez acea petiție, discuțiile au continuat în limba maghiară, ingnorându-mă total și sfidându-mă, spunând ceva de genul: ori sunt cu ei ori sunt exclusă, deci nu era vorba nicidecum de binele copiilor.
Țin să precizez, de asemenea, că s-au folosit ilegal de numele soţului (au luat datele personale din fişa copilului), acesta fiind încadrat într-o instituţie de stat.
Vă rog pe această cale să prezentați și dvs ceea ce se petrece la nivel local…”.
Ana Alina Costache