Colegiul „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe, una dintre cele mai mari unităţi de învăţământ cu predare în limba maghiară din judeţul Covasna, va beneficia de investiţii în infrastructură printr-un proiect cofinanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) şi bugetul local, a declarat joi, primarul municipiului Antal Arpad, cu ocazia semnării contractului de finanţare.

Acesta a menţionat că valoarea totală a contractului este de 24 de milioane de lei, din care 8 milioane de lei vor fi asigurate prin PNDL.

„Am spus în 2016 că în acest mandat voi încerca să atrag cât mai multe fonduri pentru modernizarea instituţiilor de învăţământ. Este un proces lung, dar roadele încep să apară. Deja am modernizat o parte din clădirile Liceului ‘Mikes Kelemen’ şi acum semnez un contract pentru Colegiul ‘Szekely Miko’ şi suntem aproape şi pentru Colegiul ‘Mihai Viteazul’ să semnăm un acord similar. La Colegiul ‘Miko’ e vorba despre o finanţare de 8 milioane de lei prin PNDL dintr-o sumă totală de aproximativ 24 de milioane. Şi în cazul Colegiului ‘Mihai Viteazul’ vom avea un contract asemănător, tot 8 milioane finanţare prin PNDL şi o cofinanţare de aproximativ 14 milioane din partea municipalităţii în următorii doi-trei ani (…) Deci, pentru Liceul ‘Mikes Kelemen’ am făcut investiţii de aproape 4 milioane de lei, pentru ‘Miko’ avem acest program de 24 de milioane de lei din care 8 milioane din PNDL, iar pentru ‘Mihai Viteazul’, tot aşa, contractul este de 22 de milioane de lei, din care 8 milioane din PNDL”, a precizat Antal Arpad.

Edilul a mai spus că şi alte şcoli vor beneficia de investiţii în perioada următoare, atât din fonduri europene, cât şi din bugetul local.

„Mai avem pentru multe alte şcoli contracte pe fonduri europene şi vom avea şi contracte exclusiv din fonduri proprii, cum va fi, de exemplu, în cazul Şcolii ‘Varadi Jozsef’ unde nu am reuşit să obţinem nici fonduri europene şi nici guvernamentale, deci va trebui să facem din fonduri locale. Acestea sunt investiţii în infrastructură, celelalte investiţii, cum ar fi, de exemplu, dotarea şcolilor cu table interactive, merg de mult timp. Practic, jumătate din sumele pe care le obţinem în fiecare an din taxa de parcare din Sfântu Gheorghe merge către şcoli, pentru digitalizarea şcolilor, şi asta este o sumă destul de mare”, a mai spus Antal Arpad.

 

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail