Guvernul a aprobat miercuri modificările aduse Codului Fiscal şi Codului de procedură fiscală pentru sprijinirea firmelor mici, a anunţat premierul Emil Boc.

Premierul a dat explicaţii cu privire la patru modificări principale ale celor două acte. Astfel, firme mici, cu maxim trei angajaţi şi o cifră de afaceri de până la 100.000 de euro, vor depune declaraţia fiscală unică trimestrial, şi nu lunar cum era până în acest moment. Potrivit lui Boc, de această măsură vor beneficia aproximativ 54% din firmele din România.

Mai mult, firmele care achită până la 31 decembrie 2011 datoria principală faţă de stat, plus dobânda aferentă, vor fi scutite de la plata penalităţilor de întârziere.

O altă modificare se referă la ordinea de stingere a obligaţiilor fiscale, astfel încât vor fi plătite cu prioritate obligaţiile principale, în ordinea de vechime a acestora, apoi accesoriile, în ordinea de vechime, pentru a se evita acumularea de datorii în sarcina contribuabilului. „Am luat această măsură, deoarece foarte multe firme, odată ce au o datorie nu mai reuşesc să iasă din spirala penalităţilor, dobânzilor şi datoriilor faţă de stat”, a explicat premierul.

Ultima modificare se referă la reglementarea posibilităţii organului fiscal de a înscrie în certificatul de atestare fiscală şi a sumelor pe care contribuabilul le are de încasat de la instituţiile care realizează achiziţii publice, pentru a permite firmelor care au şi datorii, dar şi bani de luat de la stat, să participe la licitaţii. (…)

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a adăugat că s-a mai operat o modificare Codului de procedura fiscală, pentru unificarea datelor la care impozitele sunt declarate şi plătite de către firme. Astfel, toate aceste operaţii trebuie îndeplinite la data de 25 ale fiecărei luni. (Ziare.com)

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail