Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe vor să preia clădirea fostului abator din municipiu, aflată în proprietatea statului şi administrarea Automobil Club Român (ACR), să o reabiliteze şi să o introducă în circuitul public, iar în acest scop Consiliul Local a adoptat joi o hotărâre prin care va solicita Guvernului aprobarea transferului.
Primarul municipiului, Antal Arpad a declarat că această clădire monument istoric, aflată pe strada Mikes Kelemen, se află într-o stare avansată de degradată şi este neutilizată de mai mulţi ani, iar autorităţile locale sunt dispuse să investească fonduri pentru reabilitarea ei, pentru a putea fi apoi folosită în beneficiul comunităţii locale.
„Acea clădire este monument istoric şi este în folosinţa ACR (…) Direcţia de Cultură şi Patrimoniu le-a făcut o plângere penală, pentru că legea spune foarte clar că monumentele istorice trebuie întreţinute. Cei de la ACR ar fi de acord să renunţe la dreptul de folosinţă, dar problema acolo este că Ministerul de Finanţe spune că nu apare pe inventarul bunurilor care sunt în proprietatea statului (…) Dar, totuşi, vedem luminiţa de la capătul tunelului (…) De fapt care este problema? Problema este că proprietatea statului din punct de vedere legal nu este în ordine, statul nu a avut grijă să îşi întabuleze, nu a avut bani, timp şi altele să se ocupă cu topografierea imobilelor, cu intabularea lor şi aşa mai departe şi de aceea în momentul în care autorităţile locale au vrut să ceară ceva, statul a spus că nu putem să dăm pentru că nu sunt actele în regulă. Dar acum există un proiect de lege, care a trecut de Camera Deputaţilor şi de comisiile de specialitate din Senat, care spune că dacă autorităţile locale doresc să ceară de la stat ceva care nu este în regulă, să poată fi transferat dreptul de proprietate, iar autorităţile locale să aibă termen până la 31 decembrie 2023 ca în locul statului să întabuleze, să topografieze şi să facă tot ce nu a avut timp statul român în 30 de ani să facă cu aceste imobile. Şi mergând pe această idee, eu sper că o să reuşim că obţinem dreptul de proprietate asupra clădirii” , a declarat Antal Arpad, în cadrul unei conferinţe de presă,
Întrebat ce destinaţie va avea clădirea, primarul a menţionat că aceasta ar putea fi integrată în „viaţa culturală, turistică sau de afaceri a oraşului” .
„La abator am vrea în primul rând să facem curăţenie, aceasta ar fi primul lucru pe care ne dorim foarte mult: să facem curăţenie. După ce facem curăţenie, să reabilităm acea clădire şi după aceea să o integrăm în viaţa oraşului. Sunt mai multe idei, nu vreau să le spun acum pentru că nu are rost până nu este a oraşului. Până este în proprietatea altuia nu vreau să dau idei (…) Cu siguranţă va fi integrată în viaţa culturală, turistică sau de afaceri a oraşului, deci să aducă beneficii comunităţii. Beneficiul numărul unu va fi că va fi curăţenie, iar numărul doi este că va fi reabilitată, pentru că eu am spus de foarte multe ori, că ajungem în situaţia în care dacă vedem ceva degradat într-un oraş, atunci ştim că nu este proprietatea oraşului” , a mai spus Antal Arpad.
În ultimii ani, abatorul s-a aflat pe lista clădirilor supraimpozitate de Consiliul local municipal, cu 400%, în baza prevederilor Codului Fiscal care conferă autorităţilor locale dreptul de a majora impozitele pentru terenurile şi clădirile neglijate ce au un impact negativ asupra aspectului urbanistic al oraşului.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES