O lege îşi aşteaptă de 5 ani normele de aplicare!
Interviu cu Jozsa Csaba, directorul Filialei de Distribuţie a Energiei Electrice Covasna
Cu ceva timp în urmă, viceprimarul comunei Vâlcele, Nicolae Cucu ne-a semnalat faptul că locuitorii unei părţi din localitate „orbecăie seara în întuneric” datorită fapului că iluminatul public nu funcţiona de mai bine de două săptămâni iar reprezentanţii Electrica au argumentat „lipsa de promptitudine” în remedierea acestei defecţiuni prin neexistenţa pe stoc a unor contactori, care au fost comandaţi, dar şi prin faptul că, de fapt, asigurarea iluminatului public în localităţi, conform legii, cade în sarcina administraţiilor publice locale. Pentru a afla cum stau lucrurile, în realitate, am solicitat şi am primit informaţii de la Jozsa Csaba, directorul Filialei de Distribuţie a Energiei Electrice Covasna – Electrica Distribuţie Transilvania Sud.
Domnule Jozsa, lămuriţi-ne vă rog, ce este cu această lege a iluminatului public, ce presupune ea?
Din păcate, atât o parte a populaţiei, dar mai trist este că şi unii dintre cei care conduc primăriile din judeţ nu cunosc faptul că, în conformitate cu prevederile Legii 230/2006 privind serviciul iluminatului public, noi trebuia să predăm primăriilor acest serviciu, pentru ca acestea să îl gestioneze pe raza localităţilor aparţinătoare. Legea există, dar nu şi metotologia de aplicare a acesteia. Dacă legiuitorul îmi dădea mie metodologia, atunci o aplicam întocmai.
Acum spuneţi şi dumneavoastră, şi îi întreb şi pe cititori să-mi spună: Ce este important pentru mine? Să bag banii în modernizarea instalaţiilor sau să încep să fac lucrări de separare a iluminatului public de cel casnic, în codiţiile în care legea spune că trebuie să îl predau?
În lege nu se prevede clar în sarcina cui cade efectuarea acestor lucrări: a primăriilor sau a Electrica? Doar în cazul corpurilor de iluminat lucrurile sunt clare: corpul de iluminat trebuie să fie în grija primăriilor. Eu nu pot să mă duc nici măcar să schimb undeva un bec, fară a primi solicitare şi acceptul autorităţii locale.
În aceste condiţii, deşi legea are deja cinci ani vechime, transferul nu s-a putut face decât către câteva primării care au posibilitatea financiară să-l întreţină, şi nici în aceste cazuri în totalitate. Şi aici pot să amintesc Primăria Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna şi Întorsura Buzăului, către care am predat o mare parte din sistemul de iluminat public. În rest, în celelate localităţi ale judeţului, deşi legea nu ne obligă, încă ne mai ocupăm şi de problemele care se ivesc la iluminatul public, deoarece oamenii nu trebuie să sufere şi să stea în întuneric.
Cu privire la ambiguităţile din lege, în textul acesteia nu este precizat nici cine trebuie să facă o evaluare a reţelelor de iluminat public, aici impunându-se o evaluare exactă atât din punct de vedere tehnic, cât şi economic. Evaluarea tehnică constă în determinarea metrilor lungime a conductorilor care alimentează corpurile de iluminat, a numărul corpurilor de iluminat precum şi plecările din postul de transport (acestea din urmă sunt singurele elemente pe care le cunoaştem cu exactitate).
Tehnic, în ce ar consta această predare?
Conductorul de distribuţie care alimentează consumatorii, activitate care cade în sarcina noastră, trebuie să fie separat de cel pentru iluminatul public, care legal cade în sarcina Primăriei. Însă, aici întâmpinăm greutăţi deoarece majoritatea reţelelor noastre sunt vechi, unele chiar şi de 60 de ani, de când s-a făcut electrificarea satelor, termenul de garanţie a acestora este depăşit iar aici trebuie să intervenim noi şi să facem cât mai multe modernizări, ca să putem să rezolvăm separarea iluminatului casnic de cel public. Eu ca să fac această delimitare între instalaţiile mele şi instalaţiile primăriei trebuie să scot contorizarea în afara postului de transformare.
Astfel, dacă se strică contactorul aferent iluminatului public (aşa cum a fost şi la Vâlcele), primăriile ar trebui să aibă încheiate contracte de asistenţă tehnică cu firme de instalaţii agreate de Autoritatea Naţională de Reglementare a Energiei (ANRE) sau să aibă angajat un electrician atestat de ANRE care să poată să lucreze în instalaţiile electrice. Primăriile care au preluat gestionarea iluminatului public au început să facă aceste lucrări.
Ce lucrări de modernizare a reţelelor de electricitate aveţi în derulare?
Aşa cum v-am spus anterior, având în vedere că reţeua este învechită, dar şi pentru a face posibilă predarea iluminatului public către toate primăriile, noi am pornit foarte multe lucrări. Conform planului de investiţii am scos la licitaţie lucrări de îmbunătăţire a nivelului de tensiune şi modernizări instalaţii. Astfel, tot ce a fost conductor vechi a fost dat jos şi înlocuit cu conductoare cu secţiuni mai mari care îmbunătăţesc nivelul de tensiune. Reprezentanţii Electrica au făcut o notă cu primăriile în a căror areal se desfăşoară aceste lucrări, ei au venit cu partea de iluminat public, respectiv conductor pentru iluminarea domeniului public, corp pentru iluminat şi punctul de aprindere. Într-un final, pe teritoriul fiecărei localităţi trebuie să facem aceste lucrări pentru ca la un moment dat iluminatul public să poată fi predat, cu toată partea tehnică în regulă, către autorităţile locale.
Şi, deşi acest lucru „nu ne încălzeste”, să ştiţi că la nivel de Electrica Distribuţie Transilvania Sud, de care aparţinem, nicăieri nu este rezolvată această problemă în totalitate.
A consemnat Maria Graur