Autorităţile din Covasna au anunţat, luni, că au finalizat procesul de reorganizare şi închidere a Centrului de Plasament din localitatea Olteni, care a fost inclus în urmă cu aproape patru ani pe lista centrelor din ţară ce urmează să fie desfiinţate cu prioritate în cadrul procesului de dezinstituţionalizare şi trecerea către îngrijirea alternativă a copiilor.

Potrivit acestora, copiii au fost transferaţi în trei case de tip familial construite în oraşele Târgu Secuiesc şi Întorsura Buzăului.

„Am construit trei case de tip familial pentru copiii aflaţi în sistemul nostru de protecţie, respectiv pentru copiii care, până nu de mult, au locuit în Centrul de plasament din Olteni. Este o cerinţă impusă de UE ca vechile centre de plasament să fie închise, dar şi colegii din cadrul DGASPC consideră că aceste case de tip familial sunt mai propice pentru minorii care cresc în sistemul de protecţie a copilului. Am încheiat un proces îndelungat, iar în această toamnă copiii s-au mutat în casele noi. Aceste case tip familial au capacitatea de câte 12 locuri, iar în total s-au creat 22 de posturi pentru angajaţi”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor.

Directoarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Covasna, Vass Maria, a precizat că cele trei case au fost construite cu sprijinul Fundaţiei SERA România, iar investiţia totală s-a cifrat la 750.000 de euro.

Aceasta a adăugat că a fost demarat şi procesul de reorganizare şi închidere a Centrului de Plasament „Borosnyay Kamilla” din Târgu Secuiesc, urmând să fie înfiinţate trei case de tip familial pentru copii, dintre care două la Târgu Secuiesc şi una în comuna Ghelinţa.

„Pe parcursul anilor am avut mai multe proiecte, realizate cu succes, prin colaborare cu Fundaţia SERA, şi aceste case au fost construite cu sprijinul lor. Bugetul total al investiţiei a fost 750.000 euro, din care suma de 175.000 euro este aportul Consiliului Judeţean Covasna. Acum patru ani, când am început reorganizarea, am avut 57 de beneficiari care locuiau în Centrul de Plasament Olteni, iar în ultimul an au rămas 29 de copii. Între timp am reuşit pe unii să îi reintegrăm în familie, alţii au împlinit 18 ani sau au fost plasaţi în centrul de sprijin, centre pentru adulţi sau alte case de tip familial, luând în considerare şi orientările şcolare ale beneficiarilor. În această toamnă au fost mutaţi toţi copiii din Olteni şi cele trei case de tip familial, din oraşele Târgu Secuiesc şi Întorsura Buzăului, au devenit funcţionale”, a declarat Vass Maria.

Castelul Miko din Olteni, în care a funcţionat până de curând Centrul de plasament nr. 6, va fi reabilitat de Consiliul Judeţean şi introdus în circuitul turistic şi cultural.

 

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail