În vară, mai precis în luna iulie a acestui an, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Brașov, sub bagheta dirijorului Steffen Schlandt, a oferit un concert memorabil interpretând Simfonia nr. 6 de Anton Bruckner, în monumentala Biserica Neagră. Atunci evenimentul a atras sute de spectatori, care s-au bucurat să asculte această capodoperă într-o ambianță unică, transformându-l într-unul dintre principalele momente culturale ale anului 2024 din această parte de țară. Acustica deosebită a Bisericii Negre, împreună cu monumentalitatea simfoniei lui Bruckner, au oferit atunci publicului și muzicienilor o experiență de neuitat.

Violistul Răzvan Popovici

Dorind să ofere o altă provocare muzicală,  Filarmonica Brașov oferă joi, 31 octombrie a.c. un nou Concert de excepție la Sala Patria, în care muzica lui Anton Bruckner va străluci din nou. Programul serii va debuta cu Concertul pentru violoncel în mi minor de Edward Elgar, aranjat pentru violă de Lionel Tertis, cu talentatul Răzvan Popovici în rol solistic, ne-a precizat Iosif Trif, PR.

 Violistul Răzvan Popovici

Muzicianul s-a născut la Bucureşti şi a început studiul violei cu tatăl său, Mugur Popovici. A studiat la Salzburg, Paris şi Freiburg cu Peter Langgartner, Jean Sulem şi Wolfram Christ. Talentatul Răzvan Popovici, cunoscut publicului larg în special ca inițiator al ”Festivalului SoNoRo”, pe care l-a transformat într-o platformă culturală europeană de mare succes, a concertat  de-a lungul carierei  pe scenele unora dintre cele mai prestigioase săli din lume, precum ”Carnegie Hall”din New York, Suntory Hall”din Tokio, ”Concertgebow”din Amsterdam, ”Konzerthaus” şi ”Musikverein” din Viena, ”South Bank” dar și ”Wigmore Hall” din Londra, și altele, alături de orchestre renumite și dirijori de elită. A devenit cunoscut pentru profunzimea și măiestria sa interpretativă. Ca atare Concertul la care ne referim promite o abordare profundă, ilustrând noi valențe emoționale.

După acest moment de introspecție muzicală, publicul va putea asculta Simfonia nr. 4 de Anton Bruckner, oferindu-li-se continuitate celor pasionați de creația acestui mare compozitor. Ei bine,  joi, 31 octombrie, la pupitrul dirijoral se va afla maestrul japonez Daisuke Soga.  Sub  bagheta sa Orchestra Filarmonicii brașovene a evoluat cu succes în primăvară la ”Berliner Philharmoniker”.

     Maestrul  Daisuke Soga

 

Despre îndrăgitul maestru al baghetei, japonezul Daisuke Soga, am mai scris de-a lungul timpului, însă revenim cu o scurtă prezentare pentru  cititorii noștri mai tineri. Daisuke Soga s-a născut   la Osaka, beneficiind  încă din copilărie  de educaţie muzicală, luând în particular lecţii de pian, clarinet şi contrabas. Între anii 1984 – 1987 a  studiat la  Academia „Toho-Gakuen” din Tokio, iar apoi a venit în România, urmând  Conservatorul  „Ciprian Porumbescu” din Capitală, unde a studiat contrabasul cu regretatul  profesor Ion Cheptea. Ilustrul său elev a venit special la București de la Tokyo pentru a dirija un Concert în memoria  maestrului său.

    Charismaticul Daisuke Soga a frecventat diverse cursuri de măiestrie, fiind  îndrumat de muzicieni reputaţi, devenind în timp un adevărat profesionsit al baghetei. Aşa a ajuns ca  în noiembrie 1990 să fie invitat prima oară de Filarmonica din Braşov, iar de atunci a revenit mereu să dirijeze în municipiul de sub Tâmpa, oraș care i-a acordat titlul de ”Cetățen de Onoare”.

Pentru a-i întregi  portretul artistic vom cită o afirmaţie de suflet a sa: ”De fiecare dată îmi face mare plăcere să dirijez pe scenele româneşti. Publicul este foarte cald şi  receptiv. Întotdeauna m-am simţit aici ca acasă. Pentru mine România este a doua mea patrie!”

Pe lângă acest concert, numai cu o zi în urmă publicul  a avut ocazia să îl redescopere pe Daisuke Soga și în ipostază de instrumentist, într-un recital de muzică de cameră alături de ”Gaudeamus Quartet Filarmonica Brașov” și pianistul Viniciu Moroianu. Aceștia au adus pe scenă lucrări de Franz Schubert, inclusiv celebrul Cvintet „Păstrăvul,” într-o seară dedicată sonorităților delicate și intime ale muzicii de cameră.

După aceste evenimente, Sala Patria va fi gazda Turneului național ”Cinestezia”, unde cei interesați vor putea lua parte la un… Concert Cinematic-pop cu Leyah, manifestare originală care va aduce un suflu nou în peisajul muzical local.

Ulterior, pe data de 7 noiembrie, tot la Sala Patria, se va desfășura un  Concert simfonic sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin, avându-l ca solist la pian pe Mădălin Voicu jr.  într-un program integral dedicat lui Wolfgang Amadeus Mozart, cu lucrări precum Uvertura operei Cosí fan tutte, Concertul nr. 23 în La major și  Simfonia nr. 36 „Linz.”

 … Iată, așadar, noi motive de bucurie pentru numeroșii melomani care vin cu bucurie la fiecare manifestare organizată de emblematica instituție de artă – care este Filarmonica brașoveană.

      Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail