Cel de-al zecelea punct de salvare aeromedicală din ţară este operaţional de miercuri la Braşov.
La Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav, a avut loc inaugurarea celui de-al zecelea punct de operare aeromedicală, care va funcţiona în cadrul Detaşamentului Aeromedical, aflat în subordinea Inspectoratului General de Aviaţie, în colaborare cu Unităţile de Primiri Urgenţe din Braşov şi Sibiu, precum şi cu Salvamont, se arată pe pagina de Facebook a Inspectoratului General de Aviaţie.
„Această importantă operaţionalizare a venit la un an distanţă faţă de inaugurarea punctului de operare din Caransebeş, din data de 24.12.2021, ambele deservind ca zonă de intervenţie primară zone montane, dar şi alte misiuni specifice în scopul salvării de vieţi. Misiunile de salvare aeromedicale SMURD se vor realiza în mod integrat, cu sprijinul piloţilor din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, al colegilor medici şi asistenţi din cadrul UPU SMURD Braşov şi UPU SMURD Sibiu, precum şi personal specializat din cadrul structurilor Salvamont”, precizează sursa citată.
Hangarul, care se va afla în perimetrul noului Aeroport din Braşov, va fi realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean.
Până la finalizarea proiectului, elicopterul SMURD, dotat cu troliu, achiziţionat prin fonduri europene nerambursabile şi recepţionat în anul 2021, va avea ca locaţie temporară hangarul din cadrul IAR Braşov, arată sursa citată.
În prezent sunt operaţionalizate 10 puncte de operare aeromedicale – Târgu Mureş, Bucureşti, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Craiova, Arad, Jibou, Caransebeş, Braşov.
În anul 2022, piloţii IGAv au realizat 4.685 de misiuni de salvare, efectuând peste 6.000 de ore de zbor, 4.201 pacienţi fiind transportaţi la unităţi sanitare pentru continuarea îngrijirilor medicale necesare.
Punctul de Operare Aeromedicală din Braşov şi cel inaugurat anul trecut în Caransebeş sunt 2 dintre punctele strategice aflate în imediata apropiere a zonei muntoase, anul viitor avându-se în vedere operaţionalizarea celui de-al 3-lea punct de operare aeromedicală pentru salvare montană, în Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava.
Odată operaţionalizat şi acesta, cele 11 puncte vor putea să acopere din punct de vedere aeromedical întreaga ţară, crescând astfel capacitatea de răspuns în scopul salvării de vieţi, menţionează IGAv.
„Astăzi, alături de domnul ministru Lucian Bode, am participat, la sediul Aeroportului Internaţional Braşov, la operaţionalizarea celui de al 10-lea elicopter SMURD din ţară. Elicopterul nou, primit în cursul anului trecut, va deservi o zonă largă de aproximativ 25.000 km pătraţi, care include mai multe staţiuni montane, fiind dotat şi cu troliu pentru operaţiunile de salvare montană. (…) Când mă gândesc că în 1997 lucram cu un singur elicopter închiriat la Mureş, fabricat în anii 60, iar acum avem zece puncte de salvare aeriană dotate cu ultima generaţie de elicoptere amplasate la Mureş, Bucureşti, Iaşi, Constanţa, Craiova, Arad, Galaţi, Jibou, Caransebeş şi Braşov, urmând ca în cursul anului viitor să operăm al 11-lea elicopter la Câmpulung Moldovenesc, nu pot decât să fiu mândru de ce am realizat cu toţii împreună”, a scris pe Facebook secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.
AGERPRES
Sursa fotografiilor: Inspectoratul General de Aviatie al M.A.I./Facebook