Ca în fiecare an, Liga Internaţională a Profesorilor Esperantişti (ILEI) îşi organizează conferinţa în altă ţară şi în alt oraş (sau în acelaşi) cu Congresul Universal de Esperanto. În 2014 Conferinţa ILEI va avea loc în Uruguay, la Montevideo, între 19-25 iulie, iar Congresul Universal de Esperanto (al 99-lea)  se va desfăşura în Argentina, la Buenos Aires, între 26 iulie şi 2 august.

    Cu regretul de a nu putea participa la aceste evenimente, totuşi am delegat-o pe vicepreşedinta Asociaţie de Esperanto din România, d-na Aurora Bute, să reprezinte România, iar prelegerea mea Esperanto – un mijloc potrivit pentru a educa tineretul în spiritul păcii şi colaborării va fi susţinută în cadrul Conferinţei ILEI, de către Prof. Ronald J. Glossop din SUA, astfel că ne vom face simţită prezenţa chiar şi indirect.

     De obicei, la aceste conferinţe participă un număr destul de mare de specialişti din domeniul învăţământului în limba esperanto, din mai multe ţări. Se alege o temă a Conferinţei, care reprezintă ideea pe care se construieşte Programul activităţilor. În 2014 tema Conferinţei şi a Simpozionului ILEI este: Justeţea lingvistică: experienţe şi tendinţe latino-americane, în cadrul căreia vor fi dezbătute subtemele: Ecologia lingvistică la scară mondială şi în America Latină; Justeţe lingvistică şi educaţie interculturală bilingvă; Tendinţe bilingvistice şi politica lingvistică în Uruguay; Justeţe lingvistică referitoare la strategia „Educaţie pentru toţi” a Unesco; Potenţiale şi contribuţii ale limbii Esperanto. În afara Simpozionului, Conferinţa ILEI cuprinde multe alte puncte în programul său.

     Dar de ce s-a ales Montevideo ca loc de desfăşurare? Desigur, nu întâmplător. În urmă cu 60 de ani, în 1954, în Montevideo UNESCO a acceptat prima Rezoluţie cu privire la Esperanto. De aceea conducerea ILEI a propus acest oraş pentru a sărbători evenimentul, dar şi pentru a planifica o mai bună utilizare a fondului Unesco pentru răspândirea limbii esperanto ca susţinere a unei justeţi lingvistice în lume. Tocmai de aceea deschiderea oficială a Conferinţei ILEI va avea loc în Palatul Legislativ, Parlamentul uruguian. După încheiere, se va vizita impunătoarea clădire a Parlamentului, după care va urma fotografia de grup şi plantarea unui arbore în grădina palatului, ca simbol al legăturii de colaborare dintre Esperanto şi Unesco.

     Un alt punct atractiv din Programul conferinţei va fi Târgul Lingvistic care va avea loc în Piaţa Libertăţii, unde trecătorii vor avea posibilitatea să asiste la prezentarea diverselor limbi ale participanţilor la conferinţă, dar vor fi prezentate şi limbi ale minorităţilor, cu scopul de a conştientiza publicul despre injusteţea lingvistică ce stăpâneşte astăzi lumea.

     Simpozionul care va fi parte integrantă a Conferinţei va avea tema: Justeţea lingvistică în practică… Vor fi prezentate multe prelegeri axate pe subtemele simpozionului, iar unele vor trata despre metodele moderne şi tehnologia nouă în sfera instruirii lingvistice, dar şi diverse noutăţi din lumea întreagă referitoare la acest domeniu important şi generator de civilizaţie.

     Excursiile organizate vor completa aceste acţiuni cu un plus de cunoaştere a locurilor înconjurătoare, dar şi a culturii latino-americane, care în secolele anterioare a suferit influenţe europene şi africane, creindu-se astfel un etos social specific şi o bogăţie culturală aparte.

     Ministerul Culturii şi Educaţiei din Uruguay a declarat a 47-a Conferinţă ILEI drept eveniment de importanţă culturală deosebită.

     După încheierea Conferinţei, participanţii vor călători spre oraşul Colonia, şi după vizitarea urbei se vor deplasa cu vaporul la Buenos Aires, în Argentina, pentru a participa şi a contribui la reuşita lucrărilor celui de al 99-lea Congres Universal de Esperanto.

     Scopul acestui articol este de a informa publicul mai puţin avizat despre tipul de activitate al Ligii Internaţionale a Profesorilor Esperantişti şi despre activităţile mai importante desfăşurate în cadrul Conferinţelor ILEI, evitându-se astfel formarea unor opinii greşite despre activitatea Esperanto.

                                                                                       Mihai Trifoi

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail