500.000 de lei – suma necesară pentru reparaţiile Catedralei Ortodoxe din Sfântu Gheorghe.

Catedrala Ortodoxă Sfântul Ierarh Nicolae şi Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Sfântu Gheorghe are nevoie urgentă de reparaţii de amploare. Preotul Paroh Cristian Groza ne-a spus că, deşi în ultimii trei ani jumătate  au fost făcute investiţii stringente, cum ar fi înlocuirea încălzirii centrale, înlocuirea geamurilor şi a uşilor, suma necesară pentru reparaţiile de acum este mult prea mare. „Lucrurile care s-au făcut până acum s-au făcut şi din banii credincioşilor şi ai unor donatori, firme… evident. Atât  Consiliul Judeţean cât şi Primăria ne ajută în fiecare an, cu o anumită sumă de bani, dar lucrările pe care trebuie să le facem acum depăşesc cu mult puterea noastră de a le putea duce la bun sfârşit”, a explicat acesta.

Prioritară este reparaţia acoperişului, iar apoi refacerea curţii Catedralei. „Curtea s-a umplut de bălării. Sunt foarte incomode şi pentru credincioşi,  şi pentru noi. Până acum,  din fondurile noastre am fi putut să facem ceva şi la curtea Catedralei, dar dacă făceam acolo, după aceea era păcat de banii investiţi. Când vii cu schela, când vii cu maşini să repare aici, s-ar strica tot,” a spus Părintele Cristian Groza. Pentru reparaţia acoperişului este nevoie de încă 500 de coli din tablă de cupru. Pe lângă aceasta este necesară repararea turlelor, zugrăvitul, reparaţiile cauzate de infiltrarea apei, scocurile, scurgerea. Potrivit Preotul Paroh Cristian Groza amânarea acestor lucrări face ca, pe viitor, efortul financiar să fie şi mai mare. O parte din banii necesari a fost deja obţinută de la Primărie şi de la Consiliul Judeţean. „Avem 5.000 de lei de la Primărie, care sunt deja accesaţi. Şi de  la Consiliul Judeţean,  am solicitat suma de 40.000 lei, dar trebuie să avem noi strânşi 20 % din suma cerută, adică 8.000 lei, ca să putem accesa aceste fonduri. Până acum s-au strâns 9.285 de lei, de la credincioşi”, ne-a declarat Părintele.

„Vrem să facem acum un efort pentru mai multe generaţii, nu numai pentru noi”

Preotul ne-a spus că, deşi costurile reparaţiilor sunt foarte ridicate şi ar exista posibilitatea ca lucrările să se realizeze din materiale mai ieftine, se doreşte ca lucrurile făcute să fie de calitate, durabile, pentru mai multe generaţii. „Dorim  să facem lucruri care să dureze, adică nu numai aşa ca să acoperim mizeria sau stricăciunile, ci chiar să facem lucruri de calitate, cum sunt şi uşile care s-au schimbat, geamurile şi încălzirea centrală, lucruri care s-au făcut pentru zeci de ani, nu pentru un an-doi. Chiar şi acum am putea să facem lucrurile mult mai ieftin, cu tablă normală sau cu ţiglă, dar asta ar fi o variantă pentru 10-20 de ani, pe când tabla de cupru este o variantă pentru peste o sută de ani,” a explicat Cristian Groza. Acesta a precizat că lucrările nu mai pot fi amânate doarece se aude că tabla de cupru se va scumpi, lucru ce ar duce la creşterea substanţială a valorii lucrărilor la acoperiş. „Din informaţiile noastre, numai dacă mai întârziem un an de zile ar trebui să mai punem încă 80.000 lei, în condiţiile în care noi abia am strâns aproape 10.000 de lei, de la enoriaşi”, a spus preotul paroh.

Firma care va efectua lucrările la acoperiş a estimat că, dacă vor exista materialele necesare, munca nu va dura mai mult de 2-3 luni. „Sperăm să ne apucăm în 1 septembrie a.c.,  măcar cu câte coli de tablă avem, însă până la acea dată trebuie să strângem cât mai mulţi bani. Având în vedere faptul că tabla de pe acoperişul catedralei nu este pusă direct pe beton, când se va scoate, se rupe toată, şi odată ce s-a rupt n-ai cum să te opreşti. Trebuie să facem şi izolaţia, aşa că la începutul toamnei sperăm să ne apucăm, dar asta depinde şi de banii care se strâng”, a precizat părintele.

Peste doi de zile Catedrala Ortodoxă Sfântul Ierarh Nicolae şi Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Sfântu Gheorghe sărbătoreşte  împlinirea a 30 de ani de la sfinţire, ocazie cu care se doreşte  resfinţirea acesteia. Referitor la acest important eveniment, Preotul Paroh Cristian Groza a declarat: „Am vrea să terminăm lucrările de reparaţii până în 2013, cu totul, şi curte şi tot, ca să putem să resfinţim catedrala în acel moment aniversar. Şi, dacă la sfinţire a participat şi Patriarhul României, la slujba de resfinţire dorim să-l invităm şi pe actualul Patriarh al României,  precum şi  alţi Ierarhi. Dar asta, bineînţeles, depinde şi de cât de repede terminăm lucrările şi să fie de calitate…”.

[slideshow id=14]

„Biserica este foarte frumoasă, este unică aici în zonă, e cea mai mare din episcopia noastră. Alţii au ridicat-o, noi măcar să o putem întreţine”

Părintele doreşte ca fiecare dintre noi să conştientizăm că donând, nu facem acest lucru numai pentru noi, ci şi pentru generaţiile viitoare: „Avem această datorie morală de a întreţine un lucru pe care ni l-au lăsat înaintaşii noştri (…) motive sunt, numai să vrea omul (…) Chiar dacă suntem puţini români aici în zonă, nu prea avem scuze că nu ne întreţinem catedrala”.

Părintele Cristian Groza a ţinut să precizeze că toţi banii se strâng exclusiv la catedrală pe bază de chitanţă, nimeni nu e trimis în oraş să strângă bani pentru reparaţii. „Nici preotul nu poate încasa bani decât pe bază de chitanţă, şi asta numai la catedrală, şi singurul care se ocupă de contracte de sponsorizare sunt eu, Parohul şi administratorul Catedralei, preotul Cristian Groza. Atât. Deci, dacă cumva o să apară oameni care spun că i-am trimis noi, aceştia mint”, a explicat preotul.

Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe are o istorie zbuciumată. Piatra de temelie a clădirii a fost pusă în anul 1939, iar la declararea Dictatului de la Viena, în 1940, când construcţia bisericii ajunsese până la cupolă, lucrările au fost sistate. Materialul de pe şantierul Catedralei a fost împărţit la cetăţeni pentru a-şi construi locuinţe, iar mare parte din el a fost furat. În subsolul Catedralei, armata maghiară a amenajat un adăpost antiaerian. După terminarea celui de al doilea război mondial şi revenirea Ardealului de Nord, în hotarele fireşti ale României, pentru salvarea Catedralei ortodoxe, reprezentanţii comunităţii româneşti locale au făcut numeroase demersuri la forurile ecleziastice şi laice.

Ani de zile, autorităţile locale comuniste au făcut tot posibilul să împiedice reluarea lucrărilor de construcţie a Catedralei. În toată această perioadă s-a încercat demolarea sfântului lăcaş sau transformarea sa în sală de concerte, iar pentru că aceste proiecte nu s-au materializat, s-a recurs la construirea blocurilor din imediata vecinătate, pentru îngrădirea impunătorului monument. Lucrările de construcţie ale Catedralei au fost reluate în 1972, iar în anul 1983 s-a reuşit finalizarea lor şi sfinţirea acesteia.

Cei ce doresc să sprijine reparaţiile Catedralei o pot face donând bani în contul deschis la BCR: RO29 RNCB 0124 0380 1873 0002

Ana Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail