Aparent, omenirea își urmează cursul evolutiv în mod haotic, dar de fapt aceasta se întâmplă după anumite legi cosmice. De aceea nu putem prevedea în totalitate care va fi viitorul speciei umane pe pământ, mai ales că, având de partea noastră „liberul arbitru”, încercăm să ne răzvrătim, să nu ne supunem legilor…

 

În această situație, avem totuși dreptul să ne întrebăm ce curs va urma omenirea în viitorul apropiat. Un articol semnat de Ștefan Radu, cu titlul „Cinci întrebări foarte importante despre lume, la care nimeni nu știe să răspundă”, postat pe site-ul adevărul.ro în data de 14 aprilie 2019, ne face curioși să aflăm care sunt cele cinci întrebări. În consecință, ne permitem să le supunem atenției cititorilor, fără detalierea lor explicativă, care poate fi găsită la sursă, în ideea că ele vor fi generatoare de cugetare pentru mulți dintre noi:

  1. „Care va fi traiectoria viitoare a Chinei? 2. Cât de bune sunt capacitățile cibernetice ale

Americii? 3. Ce se întâmplă cu Uniunea Europeană? 4. Câte state vor deveni nucleare în următorii 20 de ani? 5. Cine va câștiga dezbaterea privitoare la marea strategie globală a Statelor Unite?”

Așadar, privind cele cinci întrebări, la prima vedere putem trage concluzia că viitorul omenirii în bună parte depinde de ceea ce vor face China, Statele Unite și Uniunea Europeană, însă în realitate lucrurile sunt ceva mai complicate, pentru că nu s-a pomenit aici nimic de cealaltă mare putere a lumii, Rusia.

O altă concluzie se referă la situația puterii nucleare în lume. Dacă în prezent există un număr de 8 state deținătoare a armei nucleare (Statele Unite, Rusia, Marea Britanie, Franța, China, India, Pakistan, Coreea de Nord), conform spuselor lui Ștefan Radu, autorul articolului menționat mai sus, „zeci de state au capacitatea tehnologică să construiască bomba, dar doar câteva au încercat să o facă, și chiar mai puține au reușit”, dar se pare că deja „Japonia, Coreea de Sud, Arabia Saudită, Germania și poate alte câteva se vor grăbi să o ia pe calea nucleară”, ceea ce înseamnă că „butoiul de pulbere” pe care stă omenirea tot crește în dimensiune. Un război mondial nuclear, declanșat din greșeală sau intenționat, ar fi catastrofal pentru ființele vii de pe pământ, deoarece impactul asupra mediului înconjurător ar fi dezastruos. Și astfel dezvoltarea noilor tehnologii, în loc să servească la crearea unor condiții de viață mai bune pentru toți cetățenii planetei, s-ar putea transforma într-un instrument de extincție a speciei umane pe Pământ. Să sperăm totuși că nu se va ajunge la o asemenea situație…

Unele state precum Israelul și Iranul, probabil și altele, se află în expectativă, așteptând rezultatele confruntării, deocamdată la nivel declarativ, între marile puteri, dar se înțelege că, dispunând de tehnologia necesară, vor putea interveni rapid la momentul oportun.

Paralel cu expansiunea cursei înarmărilor au loc și alte tipuri de „războaie”: economic, psihologic, propagandistic și altele. Dintre acestea cel economic pare a juca rolul de „primadonă”, mai ales după venirea la putere în SUA a președintelui Ronald Trump, un tip imprevizibil, care nu se sfiește să-și impună punctele de vedere și voința pentru a păstra supremația Statelor Unite pe toate planurile, ceea ce produce schimbări și la nivel mondial. Pe de altă parte, China își urmează cursul ascendent și continuă să țintească cel puțin supremația economică pe pământ, prin depășirea Statelor Unite. Precum la un meci de fotbal la un Campionat Mondial, este greu de dat un pronostic, astfel că nu putem decât să așteptăm Viitorul.

Speranța noastră este ca toate statele lumii să se înțeleagă între ele și să conlucreze pentru instaurarea unei păci durabile pe planeta noastră, iar armele nucleare să nu fie o veșnică amenințare pentru noi toți.

Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail