Crescătorii de animale au scos la vânzare miei și carne de miel pentru Paște. Începând de astăzi, în cursul dimineții, o puteți cumpăra din piața centrală din municipiu. Covăsnenii sunt sfătuiți să-și facă cumpărăturile joi sau vineri, deoarece în ultima zi, adică sâmbătă, nu este sigur că vor mai găsi carne de miel.
Prețul variază între 23-25 de lei kilogamul de carne de miel. Mieii au, în general, între 8 și 15 kilograme, așa că cei care vor să comande un miel tranșat ar putea plăti între 200 de lei și 375 de lei.
În viu, direct de la crescătorii de ovine, prețul ajunge undeva la 7 – 9 lei, deoarece sunt excluse cheltuielile de tăiere și valorificare.
„Prețul depinde de locul din care cumperi mieii. Dacă îi iei direct de la producător, de acasă, ți-i dă cu un preț; dacă îi cumperi de la fermierul din piață, ți-l dă cu un preț puțin mai mare, iar dacă îi cumperi de la supermarket este și mai mare prețul. Achiziția mieilor vii a început de vreo lună. Pe măsură ce ne apropiem de Paște, prețul scade. Ținând cont că Paștele catolic deja a trecut, crescătorii care nu au apucat să-i vândă până acum, au scăzut prețul de teamă că vor rămâne cu mieii după sărbătorile Pascale ortodoxe”, ne-a declarat președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Covasna, Ioan Cosnean.
Ciobanii spun că pentru masa de Paşte cei mai buni miei sunt cei din rasa karakul de o anumită dimensiune.
„Mieii este ideal să aibă minimum 9 kilograme şi maximum 20 de kilograme în carcasă. Atunci au acel gust deosebit. Evident cei din rasa karakul sunt cei mai gustoşi“, precizează Ionică Nechifor.
Covăsnenii s-au întors către lumea tradiţională, către bucatele de altădată, proaspete, crescute natural. Aşa că sunt căutaţi miei direct de la cioban, lucru confirmat și de faptul că pentru Paștele catolic s-au sacrificat în cele 2 abatoare autorizate doar 1100 de miei, din cei 60 000 puși la bătaie de oieri. Circa 130 au fost vânduți în piața centrală din Sfântu Gheorghe.
Autorităţile ne avertizează să fim foarte atenţi de unde ne cumpărăm preparatele specifice pentru că, din păcate, mulţi comercianţi profită de graba noastră şi încearcă să ne păcălească cu produse neconforme sau vechi. E recomandat să cumpăram produse alimentare perisabile, cum ar fi carnea de miel, peşte, ouă etc, numai din locuri amenajate şi autorizate, precum măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe, care dispun de echipamente, vitrine frigorifice, termometre, şi care asigură condiţiile igienico-sanitare specifice şi unde avem certitudinea că produsele sunt controlate sanitar-veterinar. Oamenii sunt sfătuiţi să cumpere doar mieii care au pe ei ştampilă veterinară. „Verificaţi prin apreciere directă dacă produsul respectiv miroase normal, dacă prezintă mâzgă pe suprafaţă şi dacă are o culoare firească, roz-roșu”, ne-a declarat directorul executiv al DSVSA Covasna, dr. Sikó-Barabási Sándor.
Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Covasna a desfăşurat acţiuni de control igienico-sanitare în circa 160 de unităţi de producţie și comercializare de produse specifice sărbătorilor pascale. Au fost sancționați 9 agenți economici și au fost confiscate peste 50 de kg de produse alimentare, printre care organe de miel, produse din carne și pește. Cele mai importante nereguli constatate au fost: igiena necorespunzătoare, depozitarea produselor finite alături de produsele neprocesate, manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, deteriorarea produselor ambalate în vid.
Larisa AXINIA