La Liceul de Arte „Plugor Sandor” din Sfântu Gheorghe a fost inaugurată joi, 23 ianuarie a.c., noua sălă de teatru ce poartă numele regretatului actor al Teatrului „Andrei Mureșanu” (TAM) din localitate, „DAN TURBATU”.
Meritul acestei reușite aparține managerului TAM, Anna Maria Popa, care, la propunerea făcută direcțiunii liceului, a transformat fostul laborator de chimie, prin munca ei și-a unor elevi și colaboratori, într-un „laborator de suflete frumoase”.
Toți cei care au ales să fie prezenți joi, la inaugurarea „laboratorui de suflete frumoase” au trăit, cu siguranță, clipe pline de bucurie, sensibilitate și emoții pe care ni le-au transmis cele 6 eleve din clasa a IX-a, Secția Dramă de la Liceul de Arte „Plugor Sandor” – RALUCA CATANĂ, BEATRICE BORICEANU, ANDREEA BERECZ, LUNNA POPESCU, ȘTEFANA BURLACU și ADRIANA BODEAN, care au susținut spectacolul „Casa din palme”, realizat de actrița Camelia Paraschiv Katai, o poveste frumoasă ce cuprinde poeme ale autorilor Ioana Negoescu Cheregi, Paul Arva și Carmen Tania.
Tinere care, așa cum spuneau versurile unuia dintre poemele interpretate pe scenă, „au îndrăznit să fie fericite” că li s-a dat șansa să aibă „casa lor” în care să facă repetițiile pe care, până în prezent, le făceau „te miri pe unde”, după cum ne-a spus profesoara lor de actorie, Camelia Paraschiv Katai.
„Casa din palme” ne-a dăruit multă căldură
„Mi-am făcut o casă în palmă,/ când nu mai pot mă închid acolo și respir tot aerul din căuș,/ de câteva ori am uitat să mai ies,/ mă obișnuisem cu liniștea și cu puțină căldură” (IOANA NEGOESCU CHEREGI)
Vorbindu-ne despre spectacolul ce a inaugurat Sala de teatru „Dan Turbatu” de la Liceul „ Plugor Sandor” din Sfântu Gheorghe, Camelia Paraschiv Katai ne-a spus:
„ <<Casa din palme>> chiar se mulează bine pe acest prim spectacol din Sala„ Dan Turbatu”, pentru că Dan Turbatu iubea poezia. El a ajutat elevii, a lucrat cu elevii care doreau să dea la Teatru, a organizat acele Cafenele literare în cadrul cărora tinerii puteau să vină să recite sau să prezinte o creație literară, sau o pictură, sau să cânte, și iată că mulți copii au devenit actori sau pictori sau medici, dar au rămas cu bucuria Cafenelei literare în suflet. Iată că Ana a avut o idee foarte inspirată, nu se putea un gând mai bun.
Am încropit o poveste din mai multe fragmente de poeme puse cap la cap. Cele mai multe poeme sunt ale poetei Ioana Negoescu Cheregi, apoi din poemele în proză ale lui Paul Arva și un poem al poetei Carmen Tania. Am încropit o poveste despre dorința de comunicare, <<Trenul să nu fie teamă>>, acel tren care nu oprește doar la final ci ajunge, trecând prin mai multe trăiri- fetele reușesc să capete încredere-, în sufletul lor.(…) Aceste cursuri, aceste întâlniri cu poezia le vor ajuta indiferent ce profesie vor avea, le vor ajuta să fie niște oameni mai buni, să comunice mai frumos, să vadă frumosul din jur. Fetele sunt foarte talentate, eu am lucrat cu ele cu o bucurie fantastică. Pentru clasa a IX-a s-au dus atât de departe în sufletul lor, pentru că le-am ales poeme nu tocmai simple, deoarece am văzut că pot. Deși timpul a fost foarte scurt- 2 săptămâni, pare incredibil văzând finalul, dar au fost foarte serioase, foarte muncitoare. Am lucrat și 3 ore, cu bucurie, fără pauză, nu doreau pauză. Imaginați-vă că ele nu au fost niciodată pe scenă, nu au spus niciodată o poezie, unele dintre ele au mai făcut dans, dar nu au recitat niciodată. E prima întâlnire cu poezia și prima întâlnire cu scena. ”
Pentru munca depusă cu dăruire, pentru emoția și bucuria pe care ni l-au transmis prin interpretarea lor plină de sensibilitate, Raluca, Beatrice, Andreea, Lunna, Ștefania și Adriana, alături de toți cei ce și-au adus contribuția la această reușită, merită toate aprecierile noaste!
„Prea repede…Prea devreme…Actorul Dan Turbatu”
Inaugurarea Sălii de teatru „DAN TURBATU” s-a realizat, întâmplător sau nu, în anul în care se împlinesc 20 de ani de la plecarea actorului Dan Turbatu printre stele.
În urmă cu 4 ani, la Sântu Gheorghe a fost lansat volumul „Prea repede…Prea devreme…Actorul Dan Turbatu”, a autorului Romulus Turbatu, fratele actorului.
„ A trăit ca un paltin semeț. Ca un samurai, totdeauna pe cont propriu. Onoarea, respectarea cuvântului dat, sacrificiul față de nobila menire căreia i s-a dăruit cu toată ființa, seninătate în fața morții au constituit pentru el- ca pentru orice samurai- repere morale, ținte de conduită, desprinse, aidoma unor comandamente vitale, din Bushido ( Codul „ Războinicului”). A visat, a creat și a muncit, de-a lungul întregii sale vieți, cu tărie și inspirație de Anteu, cu har și tenacitate martirică, de Sisif. A iubit cu fervoare clocotitoare, de vulcan în prag de erupție devastatoare. În permanență solar, precum Ducele Ramunc…A vorbit, mereu, Limba Omeniei, a generozității și bucuriei, a comuniunii și cuminecării. A învățat lecția tăcerilor de aur, ca un Midas ajuns la înțelepciunea înflorind dincolo de zarea proiectelor trufașe. A stăpânit, cu autoritatea blând moderatoare a Gânditorului de Hamangia, arta de a face tăcerea să rodească, să devină asurzitoare…Tăcerea, explodând în tunet și fulger-îndumnezeite de mii de tâlcuri.” – spunea, la acea vreme, Dan Lupescu, cel care în volumul „Prea repede…Prea devreme…Actorul Dan Turbatu” a reconstituit activitatea Omul și actorul DAN TURBATU din cinematografie și din spectacolele artistice de lung metraj.
Maria CREȚU-GRAUR