Reprezentanţii Partidului Civic Maghiar (PCM) din cadrul Consiliului Judeţean Covasna, care nu au votat în favoarea unui proiect de hotărâre ce viza transferarea tunului revoluţionarului paşoptist Gabor Aron către Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, au fost sancţionaţi joi cu cartonaşe roşii de un grup de tineri.
Consilierii PCM s-au abţinut la vot, nefiind de acord ca în schimbul tunului să fie cedate mai multe obiecte de patrimoniu, moment în care un grup de tineri a intrat în sala de şedinţe a CJ şi le-a arătat cartonaşele roşii.
Liderul PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat, pentru AGERPRES, că întreaga ‘mascaradă’ a fost regizată de UDMR şi s-a arătat revoltat de faptul că preşedintele CJ nu a intervenit şi nu i-a evacuat pe tinerii care au deranjat şedinţa.
„Şedinţa este într-adevăr publică, dar tinerii aceştia s-au dus în faţă şi au deranjat lucrările, iar preşedintele CJ nici nu a reacţionat. Trebuia să-i dea afară, trebuia să cheme forţele de ordine şi să-i dea afară, dar nu a făcut acest lucru, prin urmare deduc că a fost o manevră dirijată de UDMR, iar tinerii aceştia nu reprezintă opinia publică”, a susţinut Kulcsar Terza Jozsef.
În ce priveşte tunul, acesta a subliniat că poziţia PCM rămâne neschimbată, fiind inacceptabil un schimb de obiecte. „Ne dorim nespus de mult ca tunul să fie repatriat, dar nu suntem de acord să dăm nimic în schimb, având în vedere că în anii ’70 acesta a fost luat cu titlu de împrumut de către Muzeul Naţional de Istorie al României din Bucureşti şi nu a mai fost restituit nici în ziua de azi. (…) Tunul aparţine de drept secuilor şi nu trebuie răscumpărat. Nu putem fi de acord să dăm nimic în schimb”, a spus liderul PCM.
Proiectul de hotărâre a trecut, însă, fiind votat de 22 de consilieri de la UDMR şi Alianţa românească.
În schimbul tunului, Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, aflat în subordinea CJ Covasna, a oferit Muzeului Naţional de Istorie 61 de monede romane republicane şi imperiale din tezaurul dacic de la Simeria şi 12 obiecte aparţinând culturii Ariuşd, printre care mai multe unelte din silex, vase pictate şi figurine preistorice.
Directorul Muzeului din Sfântu Gheorghe, Vargha Mihaly, a declarat că tunul are o semnificaţie istorică deosebită pentru comunitatea locală maghiară, iar pentru a putea intra în patrimoniul judeţului Covasna este obligatoriu, conform legii, să se efectueze un schimb de exponate. „Tunul valorează 150.000 de lei, iar obiectele pe care le-am fi dat în schimbul lui valorează jumătate din această sumă. (…) Nu am fi vrut să renunţăm la nicio piesă, dar nu se poate, (…) conform legii, trebuie să facem un schimb de obiecte şi am oferit din cele din care avem o colecţie bogată. Consider că schimbul ar fi fost rezonabil şi îmi pare rău că acest subiect este politizat”, a afirmat Vargha Mihaly.
Tunul din bronz confecţionat în urmă cu 163 de ani din clopotele unor biserici din judeţ a fost găsit în august 1906 în partea veche a oraşului Târgu Secuiesc, cu ocazia unor construcţii efectuate în curtea spitalului şi este singurul care s-a păstrat până în ziua de astăzi din cele 64 de tunuri turnate de revoluţionarul paşoptist Gabor Aron.
Tunul, care are un calibru de 90 mm, o lungime de 156 cm şi aproximativ 370 kg, a fost împrumutat în urmă cu aproape un an şi jumătate de la Muzeul de Istorie şi a fost expus în mai multe localităţi din judeţul Covasna, respectiv Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc şi Baraolt.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES