Încă ne aflăm în plină perioadă a vacanţei de vară şi a concediilor, când mulţi dintre locuitorii judeţului îşi petrec concediile în afara ţării. Pentru siguranţa sănătăţii lor, aceştia solicită informaţii de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Covasna, cu privire la Cardul European de Asigurări de Sănătate (CEASS). Pentru a afla amănunte legate de acest card, am stat de vorbă cu Forro Bela, Preşedinte – Director General al CJAS Covasna.
„Cardul vă oferă posibilitatea să apelaţi la serviciile medicale ale sistemului public din oricare dintre statele membre ale UE şi confederaţia Elveţiană în cazurile de necesitate. Prin acesta se înţelege servicii medicale în condiţii identice celor oferite asiguraţilor din sistemul public al ţării în care călătoriţi. Înainte de a se face deplasarea într-o ţară membră U.E., este util să vă informaţi în privinţa sistemului de sănătate din statul în care călătoriţi, unde sunt diferenţe de organizare şi funcţionare. Acest card vă permite să solicitaţi şi să beneficiaţi de tratamente pentru problemele medicale care pot surverni în timpul călătoriei, dar nu vă permite tratarea gratuită a unor afecţiuni cronice pre-existente călătoriei dvs. În cazul pierderii Cardului European de Asigurări de Sănătate, aveţi posibilitatea de a solicita eliberarea unui Certificat de Înlocuire Provizorie care vă conferă aceleaşi drepturi la servicile medicale necesare.”
Ce documente trebuie să depună solicitantul, pentru obţinerea acestui card?
Pentru a intra în posesia CEASS, asiguraţii trebuie să completeze o cerere-tip (model în secţiunea Cerere Card European), conform Ordinului Preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări Sociale de Sănătate nr. 559/5.12.2006, la sediul Casei de Asigurări de Sănătate Covasna cu sediul în mun. Sf. Gheorghe, str. Vasile Goldiş nr. 2, odată cu depunerea documentelor cum urmează:
Pentru copii până la 18 ani: copie a certificatului de naştere sau a cărţii de identitate şi adeverinţa de şcolarizare.
Pentru studenţi: copie a cărţii de identitate, adeverinţa de la facultate, şi adeverinţa de la Finanţe că nu a obţinut venituri de la data de când se afla în această categorie
Pentru angajaţi: copie a cărţii de identitate, şi adeverinţa de salarizare
Pentru pensionari: copie a cărţii de identitate, şi talon de pensie.
Pentru persoane cu pensie de invaliditate: copie a deciziei de invaliditate, copie a cărţii de identitate, şi adeverinţa de la Finanţe că nu a obţinut venituri de la data de când se afla în această categorie.
Pentru persoane cu ajutor de handicap cu vârsta peste 18 ani: copie a deciziei de handicap, copie a cărţii de identitate, adeverinţa de la Finanţe că nu a obţinut venituri de la data de când se afla în această categorie şi cupon.
Pentru coasiguraţi: copie a cărţii de identitate al coasiguratului, copie a cărţii de identitate al asiguratului, copie certificat de căsătorie şi adeverinţa de la Finanţe că nu a obţinut venituri de la data de când se afla în această categorie.
Salariaţi care se află în concediu pentru creşterea copilului până la 2 ani: copia deciziei suspendării contractului de muncă de la Forţele de Muncă şi copie a cărţii de identitate.
Cardul se eliberează gratuit.
În cât timp se poate obţine acest card de sănătate?
După completarea şi depunerea cererii pentru eliberarea cardului, aceasta va fi transmisă la CNAS, cardul se tipăreşte la Bucureşti la Imprimeria Naţională şi se poate obţine în termen de 7 zile lucrătoare, livrarea acestuia făcându-se pe adresa menţionată de beneficiar prin poştă rapidă.
Cât timp este valabil?
Cardul este valabil 6 luni de la data eliberării. Cu maxim o lună înainte de expirarea lui, se poate obţine unul nou urmând procedura normală.