Cantitatea de deşeuri de sticlă colectate de la populaţie a crescut semnificativ în acest an în judeţul Covasna, ajungând la aproape 680.000 de kilograme, informează operatorul regional de salubritate Tega.
Potrivit conducerii societăţii, în anul 2021 au fost colectate 484.500 kilograme de sticlă, iar în cadrul campaniei din acest an s-au adunat 679.906 kilograme, mare parte din această cantitate fiind deja predată spre reciclare.
Pentru a stimula colectarea deşeurilor, societatea Tega a acordat câte o bere de 0,5 litri sau o apă minerală de un litru în schimbul a 5 kilograme de sticlă predate.
O uşoară scădere se înregistrează, în schimb, la deşeurile electronice predate de populaţie, anul acesta fiind colectate 166.991 de kilograme faţă de 175.995 de kilograme în 2021, însă numărul persoanelor care au predat echipamente electronice a crescut la 3.852 în acest an, faţă de 3.666 în anul anterior.
„Acest rezultat a fost atins pe durata derulării programului Rabla pentru electrocasnice şi nu întâmplător, televizoarele şi aparatele mari, importate în ţară în anii ’90, fiind aruncate de locuitori, astfel că printre deşeurile electrice a apărut deja prima generaţie de televizoare cu plasmă şi LCD. De asemenea, s-a predat un număr mare de saltele, piese de mobilier, textile şi anvelope vechi, în cantitate totală de peste 3.000 metri cubi, echivalentul a peste 140 de camioane (…) Comparativ cu anul trecut, mai mulţi clienţi au profitat de campania de colectare a deşeurilor derulată de Tega în perioada de primăvară-toamnă. Per total, rezultatele sunt bune, unele categorii de deşeuri fiind colectate într-o cantitate semnificativ mai mare faţă de anul trecut, însă se remarcă o scădere a cantităţii în cazul altor tipuri de deşeuri”, se arată într-un comunicat de presă remis miercuri AGERPRES.
Campania de colectare a deşeurilor de la populaţie va fi reluată anul viitor pe 20 martie, a precizat conducerea societăţii.
„Cea mai importantă întrebare pentru noi este dacă putem ajunge la cât mai mulţi consumatori care nu au o modalitate ecologică de a scăpa de deşeuri, iar răspunsul este da, deoarece anul trecut au fost 9.137 de familii care au aruncat un anumit tip de deşeuri, iar în acest an au fost 12.156 de familii, ceea ce înseamnă o creştere cu o treime”, a spus directorul Tega S.A., Mathe Laszlo, citat în comunicat.
În ceea ce priveşte colectarea sticlelor, directorul TEGA a menţionat că dacă se va amâna în continuare introducerea taxei pe ambalaj, atunci şi anul viitor va avea loc acţiunea de schimbare a sticlelor pe doze de bere, pentru că s-a bucurat de popularitate.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES