Un spectacol deosebit, susținut de Ansambul „Cununa Carpaților” împreună cu taraful de copii al Casei de Cultură Întorsura Buzăului și de Ansamblul „Vatra” din Republica Moldova, va avea loc duminică, 10 iunie, de la ora 12.30.
Evenimentul face parte din proiectul „Cântec, joc și voie bună”, lansat de Ansamblul „Cununa Carpaților” al Casei de Cultură Întorsura Buzăului, la finele anului trecut, în parteneriat cu Centrul de Cultură al județului Covasna.
„Ansamblul folcloric <<Vatra>> din Chișinău vine la Sfântu Gheorghe în acest weekend. Noi colaborăm foarte bine cu Centrul de Cultură al județului Covasna, dumnealor ne-au ajutat foarte mult, iar acum, prin această colaborare, venind această formație din Republica Moldova în județul nostru, am stabilit să derulăm un schimb cultural între Ansamblul <<Cununa Carpaților>> al Casei de Cultură și Ansamblul <<Vatra>>. Va fi un spectacol de suflet, în cadrul căruia, oaspeții din Republica Moldova vor prezenta un program artistic, iar noi vom prezenta un program artistic, pentru dumnealor. Chiar vom încerca să preluăm și noi cât putem de mult din experiența Ansamblului din Republica Moldova. Chiar ne-am dori să facem și noi un dans moldovenesc, dar nu putem, pentru că nu avem costume specifice, încă, din păcate. Cei din Chișinău am înțeles că doresc să facă un dans din Ardeal și vor prelua din experiența noastră și…tot așa.” – a declarat ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, directorul Casei de Cultură Întorsura Buzăului și coordonatorul Ansamblului „Cununa Carpaților”, Costică Oltean.
Potrivit acestuia, spectacolul care are loc la la Casa de Cultură Întorsura Buzăului este deschis tuturor iubitorilor de foclor și începe duminică, 10 iunie, la ora 12.30, având durata de aproximativ o oră.
„Spectacolul este inclus în agenda manifestărilor dedicate Anului Centenar, dar, totodată, este parte proiectului <<Cântec, joc și voie bună>> demarat în cursul anului trecut, în parteneriat cu Centrul de Cultură al Județului Covasna.”- a spus Costică Oltean.
Proiectul „Cântec, joc și voie bună” constă în prezentarea gratuită a unor spectacole de muzică și dans popular românesc, în scopul revigorării activității culturale din anumite local
ități covăsnene, dar și în scopul realizării unor schimburi de experiență în domeniul culturii.
Spectacole similare vor mai fi organizate, la fel cum și colaborarea cu Centrul de Cultură al județului Covasna va continua, a precizat Costică Oltean.
„Tot împreună cu Centrul de Cultură al județului Covasna vom derula anumite programe culturale, schimburi de experiență și cu formații maghiare. Activitățile culturale, folclorul, nu trebuie să aibă bariere lingvistice. Important este să placă omului. Folclorul trebuie respectat, în general. dansurile, românești și maghiare sunt de o frumusețe aparte. Acei oameni care muncesc pentru a face un dans, depun aceeași muncă, indiferent de limbă și etnie.”- a spus Costică Oltean.
Ansamblul „Cununa Carpaților”, membri și repertoriu
Înființat cu ani în urmă, Ansamblul „Cununa Carpaților” al Casei de Cultură Întorsura Buzăului a susținut numeroase spectacole, în țară și în străinătate, reprezentând cu mândrie țara, județul și orașul Întorsura Buzăului.
În momentul de față, Ansamblul cuprinde două echipe, una de începători și una de avansați, acestea cuprinzând, în total, aproximativ 60 de tineri, repertoriul cuprinzând șase suite de dansuri. Abilitățile deprinse în cadrul Ansamblului îi vor ajuta pe membri acestuia pe parcursul vieții lor, a opinat Costică Oltean.
„Avem la bază șase suite de dansuri, din șase zone ale țării, dar ne-ar plăcea să ne îmbogățim repertoriul și cu altele. Din păcate, însă, ne împiedică lipsa costumelor specifice, dar, totodată, și traficul, mișcarea tinerilor din Ansamblu. Eu cred că pe la Casa de Cultură din Întorsura Buzăului au trecut, de când mă ocup eu de partea de dansuri, peste 300 de tineri. Peste 300 de tineri au învățat să joace și mă bucur că acei tineri, cu siguranță, nu vor uita, toată viața lor, acei pași de danși și că au învățat folclorul tradițional zonal, în primul rând, dar nu numai. (…) Cum spuneam, în momentul în care termină studiile liceale, mulți membri pleacă la facultăți prin țară și mai vin în weekend sau când pot, la activitățile Ansamblului, iar noi nu ne putem lăsa, ci trebuie să venim din spate cu alții și alții. Această problemă nu este, însă, numai a noastră. Chiar discutam și cu coordonatorii altor ansambluri că îmi spuneau că greu găsesc tineri.” – a spus Costică Oltean.
Repetițiile se desfășoară de două ori pe săptămână, la sediul Casei de Cultură Întorsura Buzăului.
„În prezent, lucrez cu două grupe totalizând aproximativ 60 de tineri și avem repetiții marțea și vinerea, uneori de la 18.00, alteori de la 19.00, și durează până pe la orele 22.00, 23.00 (…).” – a menționat Costică Oltean.
Invitații în țară
Acesta a declarat că Ansamblul este invitat la numeroase evenimente din țară, în perioada următoare.
„Avem multe invitații în țară, chiar și de la televiziuni, avem foarte multe programări la festilvaluri din țară, dar le vom onora în funcție de posibilitățile noastre financiare.” – a spus Costică Oltean.
Activități la Casa de Cultură
În ceea ce privește activitățile culturale derulate la Casa de Cultură Întorsura Buzăului, directorul acesteia a menționat că programul dedicat Centenarului Marii Uniri este unul variat, pregătirile fiind în derulare.
Chiar și organizarea festivalului de folclor „Ciobănașul”, manifestare importantă, cu tradiție de decenii la Întorsura Buzăului, a început deja, deși mai sunt aproximativ trei luni până la debutul ediției din acest an.
„Pregătirile pentru un festival de o asemenea amploare trebuie să fie începute din timp!” – a precizat Costică Oltean.
Despre aceste activități, dar și despre alte manifestări derulate de Casa de Cultură Întorsura Buzăului vă vom informa și în alte numere ale ziarului nostru.
Ana Ciorici Costache