Ana Maria Popica se numără printre tinerele și valoroasele talente covăsnene. Tânăra, născută în zona Buzaielor, cântă muzică populară încă din copilărie și spune că pasiunea pentru folclor are rădăcini în familie.
„Muzica populară reprezintă pentru mine cel mai prețios mod de a exprima trăirile, un întreg mod de a comunica, de a le transmite oamenilor stări și mesaje”- afirmă Ana Maria.
A debutat în urmă cu șapte ani, pe scena Zilelor Sfântu Gheorghe, alături de sora ei, iar de atunci, a cântat pe numeroase scene.
În afară de muzică, tânăra mai are o mare pasiune: aceea de a petrece timpul cu copiii. Proaspăt absolventă de liceu, Ana Maria Popica își dorește să urmeze o facultate, la profilul „pedagogia învățământului primar și preșcolar”, pentru a deveni, pe viitor, cadru didactic. Mai multe ne-a spus în interviul pe care vi-l prezentăm astăzi.
- Ana, te rog să te prezinți în câteva cuvinte cititorilor noștri. Cine este Ana Maria Popica?
- Ana Maria Popica este o fată simplă, un om normal care pune mai presus de toate accentul pe omenie, respect și credință. Sunt recunoscătoare Lui Dumnezeu pentru faptul că sunt sănătoasă, că am ochi să văd minunățiile lumii și urechi să pot auzi fiecare sunet sublim. Sunt în putere să muncesc pentru împlnirea visurilor mele și asta mă face să fiu cea mai împlinită persoană. Consider că viața noastră este un dar minunat primit de la Dumnezeu, dar și riscant, scurt și necruțător, iar pentru asta, doresc să trăiesc cât mai simplu și să mă pot bucura de fiecare zâmbet și vorbă bună. Sunt un om care greșește și care dorește să se vadă realizat și stabil. Mi-am propus să reușesc să las greutățiile vieții deoparte și să îmi bucur sufletul cu fiecare răsărit și apus, cu fiecare floare sau ploaie pentru că, fiecare zi aduce ceva nou și consider că numai prin pozitivism și determinare putem ajunge acolo unde ne dorim.
- La ce vârstă ai început să cânți?
- Am început să cânt încă din perioada grădiniței, îmi amintesc că se organizau serbările în grupa noastră și mereu îmi plăcea să cânt. Doamna noastră educatoare, Claudia Luca, a fost persoana care mi-a declanșat și dezvoltat în minte și în suflet această pasiune, și tot dânsa m-a impulsionat să fiu din ce în ce mai atrasă de muzică. Mereu o să îi rămân recunoscătoare pentru minunata perioadă a grădiniței, pentru că a dat culoare fiecărei zile și pentru faptul că a fost atât de implicată în dezvoltarea noastră.
- Pasiunea pentru muzică este una moștenită din familie? Dacă da, de la cine moștenești această pasiune, acest talent?
- Această pasiune a fost foarte bine conturată în familie, părinții mei, deși nu au avut un contact direct cu lumea muzicală, sunt foarte pasionați de folclor, dansuri populare, tradiție. Ei m-au susținut enorm în realizarea visului meu, atât financiar, cât și moral, fiind mereu prezenți la fiecare reprezentație a mea. Sper să ajung într-o zi acolo unde mi-am propus, să le pot mulțumi îndeajuns pentru tot efortul depus în dezvoltarea mea. Sora mea este, de asemenea, fascinată de folclor, fapt pentru care și ea a ales să cânte muzică populară și mă simt foarte mândră să cânt alături de ea, ori de câte ori avem ocazia.
- Ai urmat sau urmezi cursuri de canto? Dacă da, cu cine te-ai pregătit de-a lungul timpului și cu cine te pregătești în prezent?
- Da, am absolvit Școala de arte și meserii „Tiberiu Brediceanu” din Brașov, având-o ca și profesor de canto pe doamna Șeicanu Iuga Gabriela, o doamnă excepțională și un artist de seamă, care a depus un efort enorm în a -mi împărtăși și mie din tainele folclorului românesc așa cum a putut dumneaei mai bine, susținându-mă cu sfaturi ori de câte ori am avut nevoie!
- Când și cum ai ajuns să cânți muzică populară?
- După perioada grădiniței, când am început să cresc și să fiu tot mai conștientă de faptul că eu chiar îmi doresc să cânt, mi-am dorit să duc această pasiune la un alt nivel. Așa că, nu am stat mult pe gânduri și auzind că la Clubul Elevilor din Întorsura Buzăului se organizează ore de canto, mi-am încercat „norocul” mergând la domnul profesor Dan Tohănean pentru o probă, iar de atunci a început totul. Domnul Dan, un om deosebit și drag sufletului meu, a făcut ca pasiunea mea să își creeze primele baze. Dânsul ne-a integrat pe mine și sora mea într-o formație de „prichindei” care aspirau la lucruri mărețe.
- Ce înseamnă pentru tine muzica populară?
- Muzica populară reprezintă pentru mine cel mai prețios mod de a exprima trăirile, un întreg mod de a comunica, de a le transmite oamenilor stări și mesaje. Muzica este darul pe care i-l aduc eu Lui Dumnezeu în semn de mulțumire pentru ceea ce mi-a oferit. De fiecare dată când sunt pe o scenă sau am ocazia de a cânta, mă simt mândră, mă simt recunoscătoare și abia atunci simt că trăiesc cu adevărat, având în vedere vremurile pe care le trăim noi, tinerii zilelor de astăzi. Cântând, simt că am un rol pe pământ și îmi dau frâu liber tututor trăirilor mele. E ceva de neexplicat. Cert este că muzica populară este conexiunea cu rădăcinile noastre și cu strămoșii noștri care ne-au lăsat drept moștenire o comoară în tot ceea ce înseamnă tradiție, pe care noi, cei mai tineri, trebuie doar să o valorificăm și să o păstrăm vie în suflet!
- Dar portul național? Ce simți când ești îmbrăcată în costum popular?
- Straiele populare sunt cele mai sfinte pentru mine. Sunt excepționale, și atunci când ești îmbrăcat în port popular ești un alt om, care are enorma responabilitate de a-l respecta și de a fi mândru cu el. Ori de câte ori am participat la diverse parade de costume populare, am simțit un imens, copleșitor sentiment de emoție, care m-a făcut să realizez ce înseamnă să fii român. Portul popular putem spune că reprezintă una dintre cele mai importante forme de cultură ale unui popor, pe baza lui realizându-se numeroase cercetări: geneza istorică şi etapele principale de evoluţie, formele contemporane şi aria de răspândire, originalitatea sa în raport cu portul altor popoare, contribuţia lui în procesul de geneză al unui popor.
- Care este prima scenă pe care ai cântat, când și care a fost piesa cu care ai debutat?
- Prima scenă pe care am cântat în calitate de solist și cu public considerabil, a fost cea de la Sfântu Gheorghe, din cadrul „Zilelor orașului”, din anul 2010, alături de mica mea formație și sora mea, cu piesa „Toate șogorițele”, din repertoriul îndrăgitei artiste Angela Rusu.
- Care consideri că este cea mai importantă apariție a ta pe scenă?
- Pentru mine, toate aparițiile mele sunt speciale și inedite, trăirile fiind aceleași de fiecare dată! Atât în țară, cât și în afară, atât în comunitatea mea, cât și prin zonele apropiate, mă simt deosebit cântând și fiecare dintre ele mă fac să trăiesc muzica și prin ea să îmi fac terapia inimii și a minții.
- Ai participat și la concursuri de profil? Dacă da, te rog să le enumeri pe cele mai importante, alături de premiile obținute.
- Am participat la o sumedenie de festivaluri în zonă, zile ale comunelor, cât și în Moreni, la festivalul „Cununa Petrolului”, în Tulcea, la festivalul „Peștișorul de aur”, unde alături de Ansamblul folcloric „Mlădițe Românești” al Clubului elevilor din Întorsura Buzăului, condus de doamna Rodica Boieru, am obținut locul 1. Am participat mai mulți ani la rând și am reprezentat cu mândrie județul Covasna la festivalul organizat în Brăila unde am obținut locul lll, la festivalul de la Sighetu – Marmației, obținând alături de ansamblu, clasamentul pe podium, precum și în Botoșani, Bistrița Năsăud, București, având aceleași rezultate minunate, și de asemenea în calitate de membră a corului „Plai întorsurean” condus de către doamna dirijoare Tatiana Teacă, am obținut premii importante participand la concursuri organizate în Cernavodă, Cluj-Napoca, Republica Moldova, Bulgaria și Grecia.
- Cum te-a ajutat participarea la aceste concursuri în dezvoltarea ta muzicală?
- M-a ajutat foarte mult, deoarece mi-am mărit interesul spre perfecționarea mea, dorind să ajung la un nivel demn, care să îmi asigure mulțumirea sufletească în urma întregii munci depuse. Totodată, mi-a lărgit orizonturile, văzând ce înseamnă muzica cea corectă, impecabil interpretată, din diferite zone, lăsându-mi câte o impresie folclorică cu privire la fiecare zonă a țării noastre. Cunoscând tineri care participau din toate colțurile lumii, am ajuns să privesc altfel tradiția, iar interacționarea cu ei mi-a demonstrat diversitatea extraordinară de principii și valori.
- Ai un model în ceea ce privește domeniul muzical? Dacă da, cine este?
- Modele avem o grămadă , ele au reușit să ne determine să spunem clar și tare „Sunt mândru că sunt român!” Nu pot spune că am un singur model, e foarte greu de ales, însă, îmi place foarte mult, de exemplu, stilul muzical al Andrei. Ea reușește să abordeze atât stilul tradițional, cât și cel modern, cu ușurință. De asemenea, le îndrăgesc și pe interpretele Nineta Popa, Oana Carmen Bozga, pe Ioana Dârstar – ea fiind o artistă care își are rădăcinile în zona noastră, pe Stana Stepanescu, din zona Banatului, pe Ionela Sterp din zona Sibiului și pe interpreții Paul Ananie din zona Maramureșului, Ovidiu Homorodean, Bogdan Cioranu – din zona Sibiului și pe mulți alții!
- Ce piese cuprinde repertoriul tău?
- Încă nu am un repertoriu propriu, urmând să pun încet, încet bazele acestuia, acum, că am reușit să mă înscriu la facultate. Acesta este următorul pas pe care mi-l doresc să îl realizez cu ajutorul Lui Dumnezeu, sper că până la începutul anului viitor să îmi făuresc câteva piese.
„Dumnezeu ne oferă șanse deosebite la timpul potrivit din viața noastră”
- În ce fel de proiecte ești implicată în prezent?
- Sunt genul de om care este foarte implicat în ceea ce face, atât în treburi administrative, cât și în cele mai puțin serioase. Anul acesta, dacă Dumnezeu îmi va îngădui, îmi doresc să îmi realizez câteva piese și în continuare să pot contribui cu cât mai multă activitate la Clubul copiilor. De obicei, nu îmi fac planuri pentru că lucrurile din viața mea sunt spontane. Dumnezeu ne oferă șanse deosebite la timpul potrivit din viața noastră, El știe cel mai bine când suntem pregătiți să începem ceva și ne dă atât cât putem duce!
- În prezent, faci parte dintr-un ansamblu artistic? Dacă da, spune-ne mai multe despre Ansamblu și despre activitatea ta în cadrul acestuia.
- Am avut marea șansă să activez din anul 2011 în ansambul folcloric „Mlădițe Românești” al Clubului copiilor din Întorsura Buzăului, condus de doamna Rodica Boieru, și din anul 2013 în Ansamblul folcloric „Brâulețul” din Sita Buzăului, condus de doamna Rodica Boieru și domnul Daniel Neagoe, doi oameni care au contribuit foarte mult la tot ceea ce însemn eu ca om, cunoscându-mă de mic copil și formându-mă armonios într-o a doua familie. Faptul că am avut prilejul și onoarea de a fi membru în aceste ansambluri a fost cu siguranță cel mai palpitant lucru, o adevărată aventură. Am fost și suntem o a doua familie, călătorind împreună, muncind împreună și dând absolut tot ceea ce avem noi mai bun, mai frumos și mai sincer atunci când suntem pe scenă. Față de doamna Rodica și domnul Daniel am un respect enorm și nu știu dacă voi putea vreodată să le mulțumesc pentru toate învățăturile, pentru tot sprijinul, pentru toată încrederea și determinarea cu care ne așteptau la fiecare repetiție. Atunci când suntem pe scenă, este momentul în care ne străduim la cote maxime pentru a -i face mândri pentru tot timpul și resursele implicate în sânul acestei familii. Este o experiență care te învată să relaționezi și cu ceilalți, să fii unit și să mergi spre împlinirea unui țel comun și anume: promovarea, răspândirea și păstrarea folclorului românesc.
- Unde te vom putea vedea și asculta, în această vară?
- În această vară, cu siguranță ne vom putea întâlni în zona Buzaielor, unde cu mare mândrie cânt de fiecare dată, în cadrul „Zilelor Comunei Sita Buzăului” și a celorlalte comune și orașe din apropiere, de asemenea, la festivalul organizat în Tulcea în 7 august, fiind cele mai recente, cu date sigure pe care le pot confirma în momentul de față!
- Abordezi și alte genuri muzicale?
- Desigur că îmi place să răspund provocarilor, și datorită acestui lucru am încercat să creez o diversitate în ceea ce fac. La diferite evenimente, alături de formația din care fac parte, nu de mult timp, îndrăznesc să cânt și muzică ușoară și nu refuz nici piesele comerciale. Îmi place să știu că am reușit să încerc din toate câte puțin. De asemenea, în cadrul corului „Plai întorsurean”, abordez muzica clasică – o muzică înălțătoare și consider că este un lucru important să înțelegi diferențele de la fiecare gen muzical și să le și practici, schimbându-ți emoțiile în funcție de ceea ce cânți, de la o melodie la alta.
- Tocmai ai absolvit studiile liceale și spuneai că te-ai înscris la facultate. Ce dorești să faci mai departe? Spre ce carieră înclini?
- Așa este! Pe viitor doresc să îmi pun bazele unei meserii importante și când spun „importantă”, mă refer la o meserie sigură, de viitor, și amintesc aici o altă pasiune de-a mea și anume: copiii! Îmi doresc foarte mult să intru în domeniul educațional, să fiu alături de copii și să îi indrum așa cum pot eu mai bine, folosind metode plăcute, creative, dând frâu liber imaginației fiecăruia spre a putea încă de mici să își identifice înclinațiile într-un mod original și motivațional. Îmi propun să continui pasiunea legată de muzică, paralel cu o a doua meserie, la fel cum și marii interpreți de muzică populară reușesc să se delecteze prin muzică. Sunt de principiul că tot ceea ce trebuie să faci este să acţionezi numai şi numai în sensul ţelurilor tale, adică în direcţia a ceea ce vrei, nu a ceea ce nu vrei, iar deprinderilor negative li se vor substitui deprinderi noi, pozitive.
- Ce planuri ai în ceea ce privește domeniul muzicii?
- Cu siguranță îmi propun să muncesc mult mai mult, să continui ceea ce am început la fel de motivată și ambiționată. Muzica este modul prin care îmi capăt încrederea în mine, îmi primesc toată energia necesară pentru a nu mă lăsa doborâtă de orice încercare la care mă supune viața și prin urmare, am să mă leg cât pot de mult de această pasiune spre a reuși să las în urmă puține, dar bune mărturii cum că am reușit să descopăr tainele tradiției.
- În final, te rog să transmiți un mesaj cititorilor „Mesagerul de Covasna”.
- Tuturor cititorilor le transmit cele mai calde si mai pline de respect gânduri.
Este o ocazie specială pentru mine pentru a le transmite:
„Preţuieşte secunda, trăieşte-ţi viaţa,
Mai mult decât orice pe pământ!
Căci mâine, tu nu vei şti de vei mai fi,
Preţuieşte secunda, şi vei trăi!
Preţuieşte secunda, trăieşte-ţi viaţa,
De ziua de mâine se leagă speranţa!
Dar astăzi este ziua ta,
Trăieşte-ţi clipa, nu uita!” (versuri de Ovidiu Kerekes)
Și asta pentru că am uitat să fim copii și avem nevoie să ne uităm la ei. Nimeni nu exprimă mai bine ca un copil sentimentele pe care le trăiește: bucurie, tristețe, furie, dezamăgire, admirație… le vezi la maximă intensitate în ochii unui copil.
Problema nu e că nu mai simțim, ci că am uitat să exprimăm ce simțim. Am uitat să exprimăm dragostea, durerea, pasiunea, bucuria, dorul, tristețea. Dacă e să te bucuri, de ce să nu te bucuri ca un copil când primește prima lui bicicletă? Dacă e să râzi, de ce să nu râzi în hohote? Nu mai pune mâna la gură când RÂZI. Râzi în hohote și bucură-te de ce simți. Fii prezent și bucură-te de viață cât de mult poți acum. Altădată o să fie prea târziu. Alege întotdeauna viața, pentru că moartea oricum o să vină la un moment dat. Viața nu vine niciodată legată cu fundă roz, dar cu siguranță este un cadou. Viața este un cadou fără de preț pe care trebuie să-l onorăm cu ce avem mai sublim de dăruit. Trebuie să ne bucurăm de ea. Că viața nu este întotdeauna roz cred că asta o știm cu toții, dar numai faptul că trăim este un cadou și trebuie tratat cu seriozitate.
Îți mulțumesc tare mult pentru această șansă de a împărtăși cu cititorii câteva dintre momentele mele cele mai frumoase! Vă respect și vă iubesc! Dumnzeu să ne ajute pe toți să ajungem acolo unde ne dorim, sănătoși și frumoși!
A consemnat Ana Ciorici Costache