O amplă campanie de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin a fost demarată, marţi, în judeţul Covasna, în cadrul unui proiect derulat în Regiunea Centru de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din aceeaşi localitate.
Campania se va derula atât prin intermediul unei caravane mobile care se va deplasa în localităţile din judeţ, în special în cele din mediul rural, cât şi prin intermediul unităţilor medicale partenere în cadrul acestui program, printre care şi Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe.
Programul vizează, în prima fază, tinerele cu vârste cuprinse între 24 şi 29 de ani şi, cel mai probabil din toamnă, vor fi incluse şi femeile din categoria 30-64 de ani.
„Momentan, trei zile se va afla caravana în judeţul Covasna, astăzi în Ilieni, Doboli de Jos şi Sâncrai, mâine în Ghelinţa, Harale şi Hilib şi joi la Turia. Caravana se va întoarce în judeţul Covasna în luna august (…) Practic, putem spune că nu există limită câte doamne, domnişoare pot veni la această testare, putem să primim şi să testăm în mod gratuit. Deci, este extrem de important că nu trebuie să plătească nimic doamnele, decât să aibă la ele buletinul la această recoltare. Campania va contina, probabil, din toamnă şi pentru femeile de peste 30 de ani. În acest moment dacă cineva doreşte se poate înscrie, noi notăm numărul de telefon şi o să anunţăm personal când va fi accesibil şi pentru categoria de vârstă peste 30 de ani” , a declarat dr. Finta Hajnal, una dintre coordonatoarele proiectului.
Specialiştii susţin că zilnic mii de femei din întreaga lume mor din cauza cancerului de col uterin, în condiţiile în care poate fi tratat dacă este depistat în fază incipientă.
„Trebuie ştiut că la nivel global din două în două minute moare câte o femeie din cauza cancerului de col uterin. Anual sunt depistate între 500.000-600.000 de cazuri de cancer de col, dintre care vreo 200-300.000 şi mor. În ţara noastră anul trecut au fost depistate 4343 cazuri, după ultimele statistici, dintre care cam 2000 au şi murit. Screeningul este foarte binevenit” , a declarat medicul ginecolog Pal Andras de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe.
Potrivit directorului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Covasna, Agoston Laszlo, incidenţa cazurilor de cancer de col uterin a crescut în judeţ de la 511 la finele anului trecut la 523 la jumătatea acestui an.
Proiectul derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, ce are ca scop creşterea accesului la servicii de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament în contextul creşterii incidenţei cancerului de col uterin din România, este finanţat cu peste 10 milioane de euro din fonduri europene.
Iniţiatorii şi-au propus ca în cadrul acestui proiect să fie testate gratuit cel puţin 170.000 de femei din judeţele aflate în Regiunea Centru.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES