„Cărţile sunt moştenirile pe care marile spirite le lasă omenirii, care sunt date din generaţie în generaţie ca daruri pentru posteritatea celor care nu s-au născut încă.”

 Poeta Mihaela Aionesei, din Târgu Secuiesc, a lansat o campanie de donare de carte în vederea îmbogățirii standurilor bibliotecii municipale.

  A pornit demersurile în vederea îmbogățirii fondului bibliotecii în urmă cu doi ani, din dragoste pentru carte, din altruism și din drag pentru cei din jur. Atunci, a început să adune carte lângă carte,  atât din rândul celor semnate chiar de ea, cât și din rândul celor semnate de alți prieteni dragi ai literaturii – scriitori din țară.

„50 de titluri de carte, printre care cel mai recent volum al meu, antologia <<Insomniile bufniței>> și o parte din cărțile prietenilor mei, poeții, se află de ieri (luni – n.r.) la Biblioteca Municipală <<Báró Wesselényi Miklós>> din Târgu Secuiesc. Nu este mult, dar completează locurile goale sau înnoiește standul de carte românească. O parte dintre cărțile aflate în dotare, sunt îngălbenite de vreme, cu scris mărunt și greu de descifrat, fapt care m-a determinat să încep acțiunea de colectare.

Le mulțumesc prietenilor care au contribuit la îmbogățirea standului de literatură română. Așa cum cărămidă cu cărămidă se poate ridica o cetate, așa și carte cu carte, se poate întemeia o bibliotecă. Răbdare trebuie și eu am.

Aici vreau să-l menționez în primul rând pe scriitorul Ioan Barbu din Râmnicu Vâlcea, care în 2016 a trimis aproape 100 de titluri de carte, dar și poeții: Geo Galetaru și Mariana Adăscăliței care mi-au trimis zeci de titluri de cărți în diverse ocazii, premieri, Sfântu Nicolae, etc.”, a transmis poeta Mihaela Aionesei.

Potrivit acesteia, Biblioteca a fost recent renovată din fondurile Primăriei Târgu Secuiesc, în locul sălilor mari de altădată, fiind amenajate săli mici, luminoase, ce invită, într-o atmosferă plăcută, spre lectură. Standurile sunt variate, însă de pe rafturi lipsesc încă multe titluri importante, astfel că a decis să continue demersurile începute cu doi ani în urmă, lansând o campanie de donare de carte și un apel în acest sens, prin intermediul unei rețele de socializare.

„Biblioteca a fost renovată de curând din fondurile primăriei. E aproape de nerecunoscut. În locul sălilor întunecate și neprimitoare de altădată, au apărut săli mai mici, luminoase, viu colorate, care îmbie la lectură. Am remarcat în mod deosebit sala de lectură pentru copii, foarte atractivă și care a găzduit deja câteva seri de lectură, dar și cea amenajată pentru cititorii în limba română. O sală de lectură care cuprinde: Literatura română, Literatură universală, Literatură în limbi străine, Cronică literară, standuri din care din păcate lipsesc multe titluri importante. Lansez pe această cale campania de colectare de cărți de beletristică, atât din literatura română, cât și cea universală, doar cărți NOI. O campanie începută tacit în 2016, cu acordul direcțiunii Bibliotecii, pe care, din motive personale, am preferat să nu o fac publică până acum. În urma unei discuții avută anul trecut cu actualul președinte al Uniunii Scriitorilor din România (USR) Bacău, Dumitru Brăneanu, și cu redactorul-șef al revistei <<Plumb>>, Ioan Prăjișteanu, am promisiunea unei donații consistente din partea filialei care sper să se concretizeze anul acesta. Oricine dorește să contribuie la îmbunătățirea standului de carte românească, mă poate contacta privat pentru detalii. Multe mulțumiri celor care au susținut această campanie și celor care o vor susține. <<Cărţile sunt moştenirile pe care marile spirite le lasă omenirii, care sunt date din generaţie în generaţie ca daruri pentru posteritatea celor care nu s-au născut încă.>> – spunea Joseph Addison”- a încheiat Mihaela Aionesei.

Aceasta este autoare a mai multe volume de poeme și o  persoană extrem de implicată în activități civice și în special în acțiuni dedicate comunității românești.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail