Reprezentanţi ai Ministerului Românilor de Pretutindeni au venit la Sfântu Gheorghe, pentru a convinge elevii covăsneni să nu plece din țară când termină studiile, iar dacă decid să o facă, să se informeze temeinic, înainte să plece în străinătate.

Sala de conferințe a Liceului „Puskas Tivadar” din Sfântu Gheorghe a găzduit, ieri, un simpozion derulat de Ministerul Românilor de Pretutindeni, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ), Prefectura Covasna și alte instituţii din judeţ.

Aceștia le-au sugerat, in principal, mesajul de a nu pleca din țară atunci când ies de pe băncile școlii, să lucreze în România, dar dacă, totuși, decid să ia calea străinătății, să se informeze bine .

Tinerii au aflat ce trebuie să facă înainte să plece în străinătate, care sunt riscurile  la care se pot expune, cât de important este să apeleze în primul rând la serviciile oferite de instituțiile din județ înainte să se lase conduşi de o informaţie pe care o găsesc în mediul on-line. Subsecretarul de Stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Victor Ionescu,  i-a sfătuit pe cei prezenţi să nu mai depindă exclusiv de informaţiile găsite pe internet, ci să se informeze din surse oficiale.

„În primul rând, tinerii îşi iau foarte mult informaţia din online, iar aici sunt multe fake-news(știri false-n.red). Ar trebui să verifice mai mult informatiile, iar noi ca minister, şi inclusiv Ministerul Afacerilor Externe, le avem trecute pe site-urile noastre, inclusiv partea legislativă, pentru a şti ce trebuie să facă atunci când ajung afară. Indiferent de ţară, trebuie să ia legătura cu consulatele României, cu ambasadele României, să anunţe că sunt acolo. Eventual, e bine să anunţe şi în ţară, să lase adresele celor din familie sau prietenilor, tocmai ca în cazul în care se întâmplă ceva, să ştie unde să-i poată contacta, iar autorităţile să poată să-i ajute”, a mai afirmat Victor Ionescu.

De asemenea, elevii prezenţi au fost informaţi în legătură cu siguranţa la locul de muncă, riscurile unor boli profesionale, protecţia faţă de abuz şi exploatarea prin muncă sau orice alt tip, susţinerea accesului nediscriminatoriu al lucrătorilor români pe piaţa muncii, precum şi care sunt avantajele și dezavantajele muncii în alte țări.

După discursurile oficiale, prefectul Sebastian Cucu a avut curiozitatea de a afla câți dintre tinerii prezenți în sală, circa 150, intenționează să plece din țară atunci când finalizează studiile.

Aproximativ jumătate dintre elevii din sală au ridicat mâna, determinați fiind de faptul ca în străinătate salariile sunt mult mai mari decât în România.

A urmat întrebarea domnului prefect, câți dintre aceștia se gândesc să se reîntoarcă în țară. Un singur elev a ridicat mâna, susținând că dorește să studieze în străinătate, apoi va fructifica experiența sa în patria mamă.

Așadar, în urma discuțiilor avute cu elevii s-a ajuns la concluzia că majoritatea tinerilor consideră că viitorul lor este printre străini, departe de cei dragi, pentru simplul motiv că salariile aici sunt mici și nu pot trăi decent în țara lor de origine.

Simpozionul a fost organizat în cadrul Campaniei Naționale „Informare acasă! Siguranță în lume!”, care își propune încurajarea informării prealabile a românilor înainte de a lua decizia de a pleca în afara granițelor țării, precum și stimularea procesului de reîntoarcere și reinserție socio-profesională pentru cei care hotărăsc să revină acasă.

Prin această inițiativă, MRP urmărește ca tot mai mulți români să își cunoască drepturile și responsabilitățile pe care le au ca cetățeni europeni și să știe, totodată, cum să acționeze când drepturile le sunt încălcate atunci când se află peste hotare ca turiști, la studii sau în calitate de angajați.

Informaţiile din cadrul campaniei „Informare acasă, siguranţă în lume” vor fi diseminate şi în cadrul orelor de dirigenţie, în toate școlile din județul Covasna.

„Luăm în calcul diseminarea de astfel de informaţii şi la orele de dirigenţie sau putem organiza astfel de întâlniri și în alte școli din județ, la cererea profesorilor sau a directorilor. Și Inspectoratul Școlar Județean ne va ajuta să diseminăm cât mai mult informațiile”, a declarat  subsecretarul de Stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Victor Ionescu.

Campania Națională „Informare acasă! Siguranță în lume!” se va derula în toate cele 41 de județe ale țării și Municipiul București.

Totodată, MRP își propune extinderea campaniei în Republica Moldova pentru a răspunde la nevoile și solicitările venite din partea românilor de peste Prut.

Instituțiile partenere ale Ministerului pentru Românii de Pretutindeni în desfășurarea campaniei menționate sunt: Ministerul Educației Naționale, Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiției, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ministerul Tineretului și Sportului, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții și Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane.

 

Larisa AXINIA

 

 


 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail