Încălzirea globală nu este o glumă și nici nu face parte din categoria știrilor false. Ea devine o realitate tot mai amenințătoare pentru viața terestră, căci începem s-o simțim cu toții, însă cel mai trist lucru e faptul că omul însuși contribuie în tot mai mare măsură la acest fenomen.
An de an catastrofele, mai mult sau mai puțin naturale, se înmulțesc, iar distrugerile provocate de acestea sunt imense. De pildă incendiile. În mod obișnuit acestea au existat întotdeauna, dar parcă niciodată ca acum, și viitorul pare sumbru. Când oare a ars Pădurea Amazoniană ca în 2019?! Și dacă ar fi numai aceasta!
Concluzia unui articol, semnat de editor Adrian Dumitru, cu titlul „Ce înseamnă incendiile din Amazon pentru populațiile de animale care locuiesc în pădure”, publicat în 29.08.2019 (digi24.ro/stiri..) este edificatoare și merită subliniată: „Incendiile de pădure mistuie resursele verzi ale planetei de câteva săptămâni. În jurul lumii, păduri ard în Siberia, Amazon, Alaska, Groenlanda și Insulele Canare. Supraviețuirea planetei noastre devine incertă, în condițiile în care principalele noastre surse de oxigen se fac scrum în mod accelerat.” Groaznic de adevărat! Ba mai mult, am adăuga aici și incendiile din Grecia, Australia și alte locuri de pe pământ, care par a se înmulți pe an ce trece, cu cât căldura devine tot mai sufocantă în perioada secetoasă.
După cum vom vedea, unele dintre aceste incendii sunt firești, naturale în anumite perioade ale anului, însă cele mai multe sunt provocate de om în expansiunea sa și egoismul său fără margini, dar să revenim la articolul citat, care se referă în special la incendiile din Amazon și la consecințele acestora asupra mediului înconjurător, autorul menționând câteva: pierderea unei importante surse de oxigen a planetei; distrugerea habitatului a mii de specii și a balanței unor ecosisteme foarte fragile. Autorul articolului ne pune la dispoziție date extrem de interesante despre nenumăratele specii de viețuitoare, citându-l pe Roberto Troya, vicepreședintele pentru America Latină a Fondului Global pentru Viață Sălbatică – WWF: „Pădurea Amazoniană include una din 10 specii cunoscute” ale vieții sălbatice, „40.000 specii de plante și peste 400 specii mamifere, 300 de reptile, 400 de amfibieni și 300 de specii de pește de apă dulce”, așadar constituind în sine o neprețuită bogăție naturală, care acum se află în pericol, căci, așa cum spune Adrian Dumitru, „Cenușa rezultată din ardere poate otrăvi râurile, iar căldura combinată cu carbonul rezultat modifică compoziția chimică a apei, fapt ce afectează toate speciile care se dezvoltă sau se hrănesc în apă.”
O altă sursă (a1.ro/news/extern…), într-un articol publicat sâmbătă, 24 august 2019, cu titlul „Noi imagini catastrofale. Animalele ard de vii în incendiile din Amazonia”, ne aduce la cunoștință că „Agenția guvernamentală INPE a înregistrat 72.843 incendii, cel mai mare număr de la începerea consemnării acestora în 2013”. Actualul președinte al Braziliei, Jair Bolsonaro acuză fermierii de provocarea incendiilor, însă în realitate lucrurile sunt mai complicate, deoarece, așa cum reiese din materialul publicat, în afară de practica fermierilor există „interesele de afaceri ale companiilor miniere, agricole și exploatărilor forestiere”.
În această situație, care tinde să scape de sub control, „liderii politici și activiștii de mediu presează” atât din interior cât și din exterior. Nenumăratele materiale care apar pe Internet vin să confirme cele de mai sus. Una din aceste surse (libertatea.ro/stiri …) – prin articolul publicat luni, 26 august 2019, cu titlul „Incendiile din Amazon, o practică obișnuită de pregătire a terenului agricol. Cum diferă incendiile din 2019 față de cele din anii precedenți”, semnat de Andreea Radu, precizează: „Incendiile care au devastat pădurile din Brazilia și Bolivia au fost, cel mai probabil, provocate de fermierii care pregătesc terenul pentru plantarea de anul viitor, o practică agricolă comună, au spus oamenii de știință de la Universitatea Maryland, potrivit The New York Times”.
Credem că mai puțin contează cine și ce a spus, contează doar faptul că incendiile din Amazon și din alte părți ale lumii sunt o realitate catastrofală, și dacă nu se vor lua măsuri urgente, la nivel global, de stopare a fenomenului, aceasta va duce la alte realități și mai catastrofale ce vor amenința existența vieții pe Pământ. Chiar și elevii din ciclul primar învață despre importanța apei pentru plante, viețuitoare și oameni, și despre circuitul ei. Pe măsură ce crește temperatura an de an, chiar și ghețarii încep să se topească, nivelul apelor crește, cantitatea de apă evaporată de asemenea, deci și circuitul apei în atmosferă devine mai intens, ceea ce are ca urmare înmulțirea furtunilor, uraganelor, tornadelor, care devin tot mai distrugătoare; ca o dovadă în acest sens fiind uraganul Dorian, de o intensitate nemaivăzută. Teamă ne este însă că omenirea nu se va trezi nici în al doisprezecelea ceas, iar despre ceea ce va urma nici nu avem curajul să ne imaginăm, căci așa cum acum ard animalele de vii în incendiile amazoniene, s-ar putea s-o pățească și oamenii, dacă în viitor nu vor face pace cu mediul înconjurător. Dar cum să trezești conștiința oamenilor, dacă regele la care se închină ei este Banul/ Profitul, nu Viața?!
Mihai Trifoi