În cadrul Zilelor „Andrei Șaguna”, ediția din acest an, a fost lansat și Buletinul Ligii Cultural – Creștine „Andrei Șaguna”, VII/2022 – Tribună a societății civile românești din județele Covasna și Harghita (2018 – 2022), publicație apărută cu sprijinul financiar al Secretariatului General al Guvernului României.

             În prefața buletinului, se menționează faptul că, în buna tradiție a publicațiilor astriste apărute în perioada interbelică, la cinci ani de la înființarea Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna”, în primăvara anului 1998 a apărut la Sf. Gheorghe primul număr al Buletinului Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna” (1992-1997). Publicația, având pe copertă portretul marelui ierarh ardelean Sfântul Andrei Șaguna – patronul spiritual al ligii, are un cuprins bogat –  studii, articole, interviuri (semnate de ÎPS Antonie Plămădeală, PS Ioan Selejan, Mircea Sfârlea, pr. Gheorghe Rățulea, Ioan Solomon, Gheorghe Tatu, Vasile Lechințan, Gheorghe Lazarovici, Marin Radu Mocanu, Dumitru Manolăchescu, Ioan Lăcătușu); Mesaje de solidaritate și de speranță; Înscrisuri pentru eternitate; Inițiative, demersuri, acțiuni pentru realizarea obiectivelor propuse; „Oituzul” – foaie de cuget și simțire românească; Spicuiri din presa locală; Programul principalelor manifestări cultural-științifice și Anexe.

În martie 2002, la împlinirea a 10 ani de la înființarea Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna” a apărut numărul doi al Buletinului Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna” (1998-2001), cu subtitlul „Tribună a societății civile românești din județele Covasna și Harghita” având următorul cuprins: Cuvinte lămuritoare (Ioan Solomon, Petre Străchinaru, Dumitru Manolăchescu); Noi repere identitare (prezentarea principalelor asociații, ligi și fundații culturale și civice românești din județele Covasna și Harghita); Studii, articole, interviuri, documentare (semnate de PS Ioan Selejan, dr. Gheorghe Olteanu, dr. Maria Cobianu-Băcanu, dr. Valeriu Cavruc, Mircea Sfârlea, pr. drd. Alin Vasile Câmpeanu, Dan Suciu, dr. Ioan Lăcătușu); Personalități (ÎPS Antonie Plămădeală, PS Ioan Selejan, Acad. Horia Colan, dr. Gheorghe Lazarovici, Nicolae Moldovan, Aurel Hulpoi și In memoriam Octavian Radu Tomuș, Ioan Oniscu, Valentin Mocanu); Inițiative, demersuri, acțiuni (comunicate, memorii, scrisori deschise, declarații, note, cereri ș.a. adresate autorităților publice centrale și locale, de către reprezen-
tanții societății civile românești din județele Covasna și Harghita); Însemne pentru eternitate; Publicistică românească locală; Programe ale principalelor manifestări culturale; Spicuiri din presă, corespondențe și Addenda.

După alți patru ani de activitate (2002-2005), unul dintre dezideratele reprezentanților societății civile românești din Arcul Intracarpatic s-a materializat. În vara anului 2005, a luat ființă Forumul Civic al Românilor din Harghita și Covasna, federație constituită prin asocierea a 12 asociații și fundații din cele două județe și care, potrivit Statului, are ca scop „asigurarea coordonării și unității de acțiune a societății civile românești din județele Covasna și Harghita, în vederea păstrării și dezvoltării identității naționale a românilor din cele două județe și asigurării unei conviețuiri interetnice normale cu ceilalți locuitori ai acestei zone, în interesul bunăstării generale și a binelui public, în contextul integrării României în structurile europene”.

De comun acord cu toate conducerile principalelor asociații, ligi și fundații din cele două județe, s-a convenit să se redacteze volumul III al Buletinului Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna” (2002-2005), volum care să cuprindă principalele activități ale societății civile românești din județele Covasna și Harghita, în perioada 2002-2005, având, în linii mari, aceeași structură ca și numerele precedente.

În capitolul Studii, articole, interviuri apar materiale purtând semnătura PS Ioan Selejan, av. Ioan Solomon, prof. Petre Străchinaru, col. (r) Suciu T. Vasile, prof. Vasile Stancu, dr. Ioan Lăcătușu, iar capitolul Personalități cuprinde informații referitoare la bursieri ai Fundației „Gojdu” din județele Covasna și Harghita (1875-1915), mitropolitul Antonie Plămădeală (președinte de onoare al Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna” – până la trecerea sa la cele veșnice) și credincioșii români din Arcul Intracarpatic; poeții țărani Cristofon Purecel și Ghiță Baciu; pr. Iosif Popica și profesorul David Păcuraru; In Memoriam ing. Vasile Roman, ing. Dan Ioan Telea, prof. Dan Baicu, precum și date referitoare la cetățenii de onoare ai comunității românești din municipiul Sfântu Gheorghe, între anii 2003-2006.

Și acest al treilea număr al Buletinului a fost conceput ca o tribună a societății civile românești din cele două județe, în capitolul Inițiative, demersuri, acțiuni, fiind redate principalele memorii, scrisori deschise, comunicate, note de protest ș.a. ale asociațiilor, ligilor și fundațiilor românești din județele Covasna și Harghita, pentru apărarea și afirmarea identității lingvistice, culturale și confesionale ale românilor din Arcul Intracarpatic. Relevante sunt în acest sens și Programele principalelor manifestări culturale, științifice și civice organizate în perioada 2002-2005, unele dintre acestea intrând în conștiința publică ca adevărate evenimente de interes local (zilele dedicate unor personalități precum Andrei Șaguna, Miron Cristea, Nicolae Colan, Justinian Teculescu), regional (festivaluri folclorice), național (sesiuni de comunicări) și chiar internațional (Universitatea de vară Izvoru Mureșului).

Nu lipsesc, nici de această dată, Ecourile din mass-media, mesajele de suflet (adresate PS Ioan la împlinirea celor 10 ani de rodnică păstorire și altor personalități ale culturii, spiritualității românești și vieții publice din zonă), alte momente din viața culturală și civică a comunităților românești, din perioada 2002-2005, prezentate în scris sau în imagini.

Astfel conceput, volumul III al Buletinului Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna”, continuă să redea cronologic și tematic, problematica comunităților românești din județele Covasna și Harghita, la început de secol și mileniu, încercând să reprezinte o cronică fidelă a românității din această parte de țară, cu puținele sale izbânzi, dar mai ales cu numeroasele provocări, frământări, neîmpliniri și speranțe.

Apariția numărului IV al Buletinului Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna” (2006-2008) reprezintă o nouă oportunitate de introducere în circuitul public, sub forma unei baze de date reprezentând o „tribună a societății civile românești din județele Covasna și Harghita”, noi informații despre activitatea științifică, culturală, socială și civică desfășurată, în perioada 2006-2008, de către asociațiile, ligile și fundațiile culturale românești membre ale Forumului Civic al Românilor din Harghita și Covasna și de către unele dintre asociațiile partenere ale acestora.

Pentru asigurarea continuității, și în acest număr al publicației s-a păstrat, în linii mari, structura numerelor anterioare ale buletinului, asigurând în același timp, cadrul necesar prezentării elementelor de noutate referitoare la unele proiecte și evenimente importante care au avut loc în perioada de referință, în viața comunităților românești din județele Harghita și Covasna.

Dimensiunea științifică și culturală a noului număr al Buletinului este evidențiată de studiile și articolele publicate, majoritatea având ca temă problematica identității românilor din Arcul Intracarpatic, în istorie și în contemporaneitate și conviețuirea lor cu concetățenii maghiari. Studiile și articolele sunt semnate de cercetători, muzeografi, arhiviști, profesori, preoți din București, Cluj-Napoca, Piatra Neamț, Miercurea-Ciuc și Sfântu Gheorghe ș.a. Un loc distinct, în cuprinsul buletinului, îl au materialele referitoare la marcarea a 200 de ani de la nașterea Sfântului Mitropolit Andrei Șaguna și, în acest context, cele privind actualitatea marelui mitropolit ardelean pentru românii din arealul sud-transilvan.

Și de această dată, s-a acordat spațiul corespunzător prezentării inițiativelor, demersurilor și acțiunilor întreprinse de asociațiile culturale românești, majoritatea sub egida Forumului Civic al Românilor din Harghita și Covasna, pentru păstrarea și afirmarea identității culturale, confesionale și lingvistice într-un mediu multietnic și pluriconfesional specific celor două județe, eliminarea unor discriminări care vizau românii numeric minoritari în cele două județe și pentru stoparea proiectelor autonomiste și separatiste promovate de unii lideri ai maghiarilor din zonă. Rod al consultării majorității liderilor asociațiilor românești din cele două județe, în fundamentarea și redactarea finală a acestor demersuri, o importantă contribuție a adus-o avocatul Ioan Solomon, președintele Forumului Civic al Românilor din Harghita și Covasna. În paginile buletinului sunt relatate două importante evenimente: Adunarea reprezentanților românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș, din data de 18 noiembrie 2006 de la Izvorul Mureșului și Întâlnirea reprezentanților românilor din județele Covasna și Harghita, din primăvara anului 2008, de la Covasna, cu președintele Traian Băsescu.

Capitolul dedicat programelor principalelor manifestări științifice și culturale organizate de asociațiile membre ale Forumului Civic al Românilor din Harghita și Covasna a fost extins prin publicarea unor rapoarte și informări despre activitatea principalelor instituții și asociații partenere care au fost active, în ultimii ani, în spațiul public local, regional și național.

Sunt publicate informații despre lucrările de licență, masterat, grad didactic și de doctorat elaborate cu sprijinul documentar, metodologic și, când s-a putut, logistic al Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” și al Centrului European de Studii Covasna-Harghita, precum și lista cărților editate de Editura Eurocarpatica și la alte edituri, apărute cu sprijinul și implicarea celor două centre.

Și acest număr al Buletinului cuprinde capitolul dedicat personalităților comunității românești din Arcul Intracarpatic, prin prezentarea a scurte sinteze biografice ale personalităților care au primit premiul Pro Comunitatu Covasnae, acordat de Consiliul Județean Covasna, premiul Pro Urbe, acordat de Consiliul Local Sf. Gheorghe, precum și diploma de Cetățean de onoare al comunității românești din municipiul Sf. Gheorghe, din perioada 2006-2008. Nu au fost uitate personalitățile românești din zonă trecute la cele veșnice, care au deținut importante rosturi în viața publică a județelor Covasna și Harghita.

Nu lipsesc nici ecourile din mass-media ale principalelor evenimente, proiecte și manifestări științifice, culturale și civice organizate de asociațiile și instituțiile culturale românești din localitățile aflate la izvoarele Oltului și Mureșului, articole preluate din publicațiile Cuvântul nou (redactor-șef Gabriel Florescu), Informația Harghitei (redactor-șef Mihail Groza) și Cuvântul liber (redactor-șef Lazăr Lădariu).

Și numărul IV al Buletinului Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna” continuă problematica prezentată în numerele precedente (nr. I/1998, nr. II/2002 și nr. III/2006) propunându-și „să reprezinte o cronică fidelă a românității din această parte de țară, cu puținele sale izbânzi, dar mai ales cu numeroasele provocări, frământări, neîmpliniri și speranțe”.

Numărul V al Buletinului Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna” (2009-2011), redactat la împlinirea a 20 de ani de la înființarea Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna”, este dedicat canonizării Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, patronul spiritual al Ligii.

Primul capitol cuprinde un număr de 17 studii, articole și recenzii, circumscrise problematicii generale, dar și aspectelor specifice ale istoriei și culturii românilor din Arcul Intracarpatic și ale conviețuirii lor cu secuii și maghiarii, materiale semnate de: academicienii Horia Colan și Ioan-Aurel Pop, cercetătorii științifici și profesorii universitari Gelu Neamțu, Elena Cobianu, Barbu Bălan și Traian Chindea, de alți specialiști – arhiviști, teologi, profesori, publiciști, juriști din întreaga țară.

Capitolul referitor la Personalități ale comunității românești din Arcul Intracarpatic cuprinde mesajul Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș adresat Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioan Selejan la împlinirea vârstei de 60 de ani, biografiile laureaților premiului Pro Urbe acordat de Consiliul local Sf. Gheorghe, în perioada 2009-2011, sinteze biografice ale persoanelor care au primit titlul de Cetățean de onoare al comunității românești din Sfântu Gheorghe (în perioada 2009-2011), scrisorile și mesajele aniversare transmise de conducerea Forumului Civic unor intelectuali români din cele două județe și din alte zone ale țării, care s-au implicat în activitatea de cunoaștere și afirmare a istoriei, culturii și identității românești din sud-estul Transilvaniei.

Capitolul se încheie cu câteva articole In memoriam dedicate unor personalități bisericești și laice trecute în veșnicie, dar care au lăsat „dâre de lumină” în istoria acestor locuri.

Un capitol distinct este dedicat Adunării reprezentanților românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș, manifestare de amploare care a avut loc la Toplița, în martie 2010, la care au participat peste 1000 de români din cele trei județe, dar și din alte localități din Transilvania și din întreaga țară, precum și din diasporă.

În capitolul intitulat Inițiative și demersuri pentru apărarea și afirmarea identității naționale a românilor din Arcul Intracarpatic sunt redate, în ordine cronologică, comunicate, apeluri, memorii, scrisori deschise, note, proteste, documentare, petiții și sesizări, plângeri prealabile și plângeri penale adresate Președinției, Parlamentului și Guvernului României, instanțelor de contencios administrativ locale, regionale și naționale, Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, consiliilor județene Covasna și Harghita, unor primării și consilii locale din cele două județe, precum și unor miniștri, parlamentari și altor lideri ai vieții publice și formatori de opinie din România și Ungaria.

Capitolul Proiecte și manifestări cultural-științifice ale asociațiilor, fundațiilor și ligilor din județele Covasna, Harghita și Mureș, membre ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș cuprinde prezentări succinte ale principalelor proiecte și manifestări culturale, științifice, spirituale și civice inițiate și desfășurate, în perioada 2009-2011 de principalele asociații culturale și civice românești din Arcul Intracarpatic. Și în acest număr al buletinului, în final, sunt prezentate Ecouri în mass-media ale principalelor activități desfășurate, în perioada 2009-2011, de asociațiile membre ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, iar în Addenda sunt reproduse câteva fotografii de la principalele evenimente și manifestări prezentate în cuprinsul buletinului.

Numărul VI al Buletinului Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna” (2012-2017), având aceeași structură ca și numerele anterioare, are ca interval de referință anii 2012-2017, fiind redactat la împlinirea a 25 de ani de la înființarea Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna”. Primul capitol cuprinde studii și articole, materiale circumscrise problematicii generale, dar și aspectelor specifice ale istoriei și culturii românilor din Arcul Intracarpatic și ale conviețuirii lor cu secuii și maghiarii, în istorie și în contemporaneitate.

Capitolul referitor la Personalități ale comunității românești din Arcul Intracarpatic cuprinde mesajul Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș adresat Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioan Selejan la împlinirea 20 de ani de slujire arhierească a credincioșilor români din Eparhia Covasnei și Harghitei, scrisorile și mesajele aniversare transmise de conducerea Forumului Civic unor intelectuali români din cele două județe și din alte zone ale țării, care s-au implicat în activitatea de cunoaștere și afirmare a istoriei, culturii și identității românești din sud-estul Transilvaniei, în perioada 2012-2017, câteva articole In memoriam dedicate unor personalități bisericești și laice trecute în veșnicie, lista persoanelor care au primit titlul de Cetățean de onoare al comunității românești din Sf. Gheorghe, în perioada 2012-2017, distincție onorifică acordată de asociațiile, ligile și fundațiile din Sf. Gheorghe, membre ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș.

Capitolul Proiecte și manifestări cultural-științifice ale asociațiilor, fundațiilor și ligilor din județele Covasna, Harghita și Mureș cuprinde prezentări succinte ale principalelor proiecte și manifestări culturale, științifice, spirituale și civice inițiate și desfășurate, în perioada 2012-2017 de principalele asociații culturale și civice românești.

În capitolul intitulat Inițiative și demersuri pentru apărarea și afirmarea identității naționale a românilor din Arcul Intracarpatic sunt redate, în ordine cronologică, titlurile comunicatelor, apelurilor, memoriilor, scrisorilor deschise, notelor, protestelor, documentarelor, sesizărilor, plângerilor administrației publice centrale și locale.

Și în acest număr al buletinului, în final, sunt prezentate Ecouri în mass-media ale principalelor activități desfășurate, în perioada 2012-2017, de asociațiile membre ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, iar în Addenda sunt reproduse câteva fotografii de la principalele evenimente și manifestări prezentate în cuprinsul buletinului.

În paginile buletinului nu am insistat asupra neîmplinirilor, eșecurilor și slăbiciunilor societății civile românești din județele Covasna și Harghita, nu pentru că acestea nu ar fi existat, ci pentru faptul că am dorit să răsplătim, și pe această cale, izbânzile, atâtea câte au fost, și să generalizăm exemplele de bună practică. Dezbaterile pe marginea raportului privind Principalele aspecte privind starea comunității românești din județele Covasna, Harghita și Mureș, care s-au desfășurat la adunarea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, din 1 aprilie 2017, au abordat și aceste aspecte.

La 14 martie 2022, s-au împlinit 30 de ani de la înființarea Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna”, 30 de ani de activitate continuă, pusă în slujba promovării culturii românești, într-un spațiu multietnic și pluriconfesional, refractar la prezența alterității. Între timp, ziua de 14 martie, începând cu anul 2019, a devenit Ziua solidarității românilor de pretutindeni cu românii din Covasna și Harghita, zi în care este acordat Premiul „Pr. prof. dr. Ilie Moldovan” personalităților, instituțiilor și asociațiilor care s-au remarcat prin sprijinirea proiectelor, manifestărilor și activităților desfășurate de asociațiile culturale și civice românești din Arcul Intracarpatic.

Între manifestările organizate pentru a marca 30 de ani de la înființarea Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna” se află și editarea nr. VII a publicației Buletinul Ligii Cultural-Creștine „Andrei Șaguna” (2018-2022) – tribună a societății civile românești din județele Covasna, Harghita și Mureș. Ediția actuală a publicației este editată cu sprijinul financiar al Secretariatului General al Guvernului României, în cadrul proiectului cultural „Zilele Andrei Șaguna”, ediția a XXX-a. De menționat este faptul că din colegiul de redacție al tuturor celor șapte numere ale buletinului au făcut parte membrii din conducerea principalelor asociații culturale membre ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, redactor responsabil dr. Ioan Lăcătușu, secretar general de redacție și tehnoredactor Erich-Mihail Broanăr, iar lector-corector Violeta Pătrunjel, Ligia Dalila Ghinea, Florentina Teacă și Tatiana Scurtu.

Toate cele șapte numere ale Buletinului, apărute până în prezent, împreună cu anuarele Angvstia, Sangidava și Acta Carpatica, publicațiile românești care au apărut în perioada interbelică în județele Ciuc, Odorhei și Treiscaune (astăzi jud. Covasna) și un număr de peste 500 de volume, majoritatea, referitoare la istoria și cultura românilor din sud-estul Transilvaniei, vor putea fi consultate pe platforma bibliotecii digitale Eurocarpatica a Centrului European de Studii Covasna-Harghita.

Ediția a VII-a a Buletinului păstrează, în mare, structura numerelor anterioare. Capitolul I cuprinde studii și articole referitoare la „starea” comunităților românești din județele Covasna, Harghita și parțial Mureș, la 100 de ani de la Mare Unire, semnate de istorici, sociologi, juriști, publiciști și alți cercetători.

Capitolul II cuprinde un substanțial grupaj de recenzii și prezentări ale unor lucrări și publicații referitoare la românii din Arcul Intracarpatic. Nu lipsesc nici principalele demersuri întreprinse de societatea civilă românească din sud-estul Transilvaniei pentru obținerea surselor de finanțare necesare realizării manifestărilor și proiectelor inițiate, aspecte prezentate în capitolul III.

În urma monitorizării mediului on-line, am constatat cu satisfacție faptul că aproape toate localitățile românești (monoetnice și etnic mixte) organizează anual (cu excepția anilor afectați de interdicțiile pandemice) serbări populare, festivaluri folclorice, zilele localității, nedei ș.a. Fără a ne aroga dreptul de a le fi organizat noi, am redat selectiv informații despre aceste momente din viața comunităților românești locale, cu scopul generalizării lor, ca exemple de bună practică.

Însă, din păcate, problema de fond, a asigurării dăinuirii românești, în singurele județe din România în care românii sunt numeric minoritari, nu a fost rezolvată, cu toate numeroasele demersuri întreprinse de către conducerea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, în acest scop.

Edificator este, în acest sens, semnalul formulat de ÎPS Ioan Selejean, în anul 2019, referitor la consecințele dramatice ale neadoptării unei strategii de păstrare a identității și culturii românești în județele Covasna și Harghita, document istoric din care redăm un fragment:

„Cu durere și cu tristețe trebuie să vă spun că, în afară de inițiativa înființării Episcopiei în 1994, nu am văzut, timp de 20 ani, o strategie a autorităților de stat române referitoare la acest spațiu românesc, (…) ci tot timpul a trebuit să plecăm undeva, pe malurile Dâmboviței, tot cerșind, tot cerșind câte ceva: niște bani pentru o manifestare, niște lucruri în domeniul culturii, dar încă nu a fost cineva din autoritățile române care să pună pe hârtie o strategie de păstrare a identității și culturii românești în acest spațiu. Fără cultură românească, acest spațiu va fi șters de pe harta României. De aceea vă îndemn – și îl rog pe Dumnezeu să vă ajute – să țineți harta României întreagă, așa cum am primit-o de la înaintași”, a spus mitropolitul Banatului la simpozionul care a avut loc la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Izvoru Mureșului.

Mitropolitul Ioan Selejan i-a îndemnat pe cei prezenți să îi atragă pe tineri către activitățile religioase și culturale din zonă, pentru a prelua ștafeta de la generația care a pus bazele înființării Episcopiei ortodoxe. „Vă îndemn pe toți să ieșiți în ulițe. Ieșiți în ulițe și trâmbițați să vină tânăra generație, să se poată preda drapelul tricolor românesc. Nu lăsați drapelul nostru românesc să fie ascuns ca altă dată, în fân. Știți că au fost români, din partea aceasta de țară, care în vremuri de restriște și-au ascuns tricolorul în fân? De aceea, sunteți aici oameni de calitate, responsabili, cadre didactice – insuflați duhul acesta românesc al păcii și al iubirii și al concilierii, dar vă rog, vă rog, acești oameni știu multe și nu îi lăsați să plece cu tainele acestui neam din lumea aceasta. (…) De aceea, este nevoie ca tinerii să vină lângă ei și să le arate cărarea spre istorie și spre viitorul nației române în acest spațiu intracarpatic”, a spus mitropolitul Ioan Selejan.1

La rândul său, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, cu mai multe ocazii, a atras atenția asupra consecințelor plecării tinerilor români din zonă, din cauza lipsei locurilor de muncă și a perspectivelor de realizare profesională și umană.2

Ne exprimăm speranța că mesajul formulat de cei doi ierarhi, împreună cu cele ale societății civile românești, vor găsi ecoul cuvenit la factorii politici de decizie, până când nu este prea târziu.

Redacția prezentei ediții a buletinului mulțumește tuturor celor care au contribuit la editarea acestuia: autorilor articolelor, reprezentanților asociațiilor culturale și civice, Secretariatului General al Guvernului, tipografiei Magic Print din Onești și tuturor celor care au inițiat și organizat frumoasele manifestări culturale românești în perioada de referință.

Dr. Ioan LĂCĂTUȘU, ing. Ciprian HUGIANU

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail