Sursa foto: Shutterstock
Chistul pilonidal este o afecțiune non-contagioasă a pielii, un buzunar neobișnuit în piele care conține, în cele mai multe cazuri, fire de păr și resturi de piele. De cele mai multe ori, chistul se formează în partea de sus a feselor. Astfel de chisturi se dezvoltă atunci când firele de păr trec prin piele și sunt absorbite de aceasta. Dacă un asemenea chist pilonidal se infectează, poate fi foarte dureros. Formațiunea poate fi drenată, în cazurile mai complicate se poate ajunge la intervenție chirurgicală (1). Boala pilonidală este mai frecventă la bărbații tineri. Persoanele care petrec mult timp așezate pe scaun prezintă de asemenea un risc mai mare.
În acest articol, îți spunem ce trebuie să știi despre boala pilonidală: cine prezintă cel mai mare risc de a dezvolta afecțiunea, care sunt factorii de risc, simptomele, cum se tratează și mai ales ce poți face pentru a preveni dezvoltarea bolii pilonidale.
Cauzele bolii pilonidale
Cauza majorității chisturilor pilonidale constă în firele de păr libere care perforează pielea. Frecarea și presiunea cauzată de pielea frecată, îmbrăcămintea strâmtă, ciclismul sau sedentarismul pot duce la dezvoltarea chistului pilonidal. Corpul creează un chist în jurul firului de păr, în încercarea de a-l elimina. Cele mai multe chisturi pilonidale se formează deasupra feselor. Persoanele care îngrijesc animalele sau coaforii pot dezvolta astfel între chisturi între degete (2).
Factori de risc
Uneori, chistul poate fi ereditar. Istoricul familial poate juca un rol important, dacă părul aspru de pe corp este un factor ereditar (2). Boala pilonidală afectează atât bărbații, cât și femeile, de obicei, cu vârste cuprinse între 20-40 de ani. Este de 2-3 ori mai frecventă la bărbați decât la femei. Alți factori care cresc riscul de boală pilonidală includ:
- greutate corporală în exces;
- igienă deficitară;
- stil de viață sedentar;
- păr gros și creț;
- frecare fesieră care cauzează transpirație crescută;
- răni locale repetate;
- hidradenită supurativă (3).
Simptomele bolii pilonidale
Un chist pilonidal poate să nu provoace simptome. Dar dacă un chist pilonidal este infectat, pielea din jurul acestuia devine inflamată și dureroasă. Simptomele bolii pilonidale includ:
- durere;
- piele inflamată;
- puroi;
- sânge;
- miros de la drenarea puroiului.
Când se recomandă consult medical
Dacă observi simptome ale unui chist pilonidal, este indicat să consulți medicul (1) pentru a nu ajunge la complicații.
Complicațiile bolii pilonidale
În unele cazuri, unele chisturi pilonidale se infectează de mai multe ori, pe perioade îndelungate. În lipsa unui tratament adecvat, aceste persoane pot prezenta un risc mai mare de cancer de piele (carcinom cu celule scuamoase).
Tratamentul bolii pilonidale
Tratamentul bolii pilonidale este individualizat, depinde dacă pacientul a mai avut asemenea probleme în trecut, dacă a avut vreodată probleme de piele în zona în care s-a format chistul pilonidal, dacă pacientul se recuperează repede sau nu. În funcție de severitatea simptomelor, este posibil ca pacientul să aibă nevoie de o intervenție chirurgicală prin care să se elimine chistul pilonidal. Există mai multe metode non-chirurgicale prin care se poate drena chistul:
- drenarea chistului: medicul realizează o incizie mică prin care este scurs lichidul din chistul infectat.
- injecții: acestea pot trata și chiar preveni chisturile pilonidale ușoare și moderate.
- antibiotice: pot trata inflamația pielii, cu toate acestea antibioticele nu pot vindeca chisturile pilonidale.
- terapie cu laser: poate îndepărta firul de păr care altfel ar putea duce la formarea chistului pilonidal.
Durerile se pot ameliora dacă pacientul folosește o compresă caldă pe zona afectată, pentru a calma pielea (2).
Cum se poate preveni boala pilonidală
Pentru a ajuta la prevenirea chisturilor pilonidale se recomandă:
- o igienă adecvată;
- menținerea unei greutăți sănătoase;
- evitarea sedentarismului (1).
Acest articol a fost realizat în baza informațiilor preluate din următoarele surse:
- Mayo Clinic, „Pilonidal cyst” accesat în data de 16.05.2023: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pilonidal-cyst/symptoms-causes/syc-20376329
- Cleveland Clinic, „Pilonidal cyst”, accesat în data de 16.05.2023: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15400-pilonidal-disease
- DermNet, „Pilonidal disease”, accesat în data de 16.05.2023: https://dermnetnz.org/topics/pilonidal-disease