Nouăsprezece unități administrativ teritoriale afectate, zeci de persoane evacuate, sute de animale salvate, un drum național și două drumuri județene închise, poduri și podețe distruse, ori avariate, sute de gospodării și anexe afectate
Prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, a prezentat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, un bilanț actualizat al pagubelor produse de inundațiile din ultimele zile. Acesta a precizat că au fost afectate 16 cursuri de apă, de pe raza județului, revărsarea acestora producând pagube materiale însemnate. Pagubele urmează a fi evaluate de către echipe de specialiști, imediat ce retragerea apelor va permite accesul în zonele afectate. Potrivit prefectului, localitățile afectate de inundații sunt: Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna, Baraolt, Bodoc, Catalina, Chichiș, Comandău, Estelnic, Dobârlău, Hăghig, Ilieni, Lemnia, Ozun, Reci, Sânzieni, Turia, Valea Mare și Zăbala.
Pagube însemnate în tot județul
Bilanțul sumbru al inundațiilor din această perioadă mai numără și 284 de locuințe afectate. „Din fericire nu avem locuințe distruse; avem însă o anexă gospodărească distrusă și, de asemenea, sunt 107 anexe gospodărești care au fost afectate. Mai avem un pod distrus, la Comandău, 11 poduri avariate; un podeț distrus, 34 de podețe, de asemenea, avariate. Avem și o clădire administrativă afectată – este vorba despre Școala din Lunca Mărcușului.” – a enumerat Sebastian Cucu.
Cu privire la podul din comuna Comandău, primarul Kocsis Béla, a adus lămuriri: „A fost distrus un pod peste Bâsca Mare, pod care leagă cele două părți ale comunei. În continuare se poate face tranzitul între cele două părți ale comunei pe podul din beton, care a rămas neatins de viitură. Podul distrus se va reconstrui. Am vorbit personal cu domnul prefect și avem promisiunea că după ce va fi stabilită paguba, vor fi alocate fonduri. În ceea ce privește apa de la noi din comună este potabilă, chiar am verificat fântânile.”
Persoanele evacuate se întorc acasă
Deși o parte dintre persoanele evacuate inițial s-au întors la gospodării, 75 de oameni încă nu pot face acest lucru, din cauza nivelului crescut al apelor. În ceea ce privește receptivitatea localnicilor din zonele afectate de inundații la recomandările autorităților, prefectul a ținut să facă un apel la populație la respectarea acestor indicații: „Pe cât de mare a fost solidaritatea și pe cât de bine s-a manifestat acest spirit civic de a se întrajutora oamenii (și încă o dată, îi felicit și le mulțumesc), pe atât de mare a fost opoziția la evacuare și la recomandările forțelor de intervenție de a părăsi cât mai repede zona, pentru că iată, după ce a început să vină apa, mulți dintre cei care inițial au refuzat să plece, au fost evacuați ulterior de către forțele de intervenție. Nu este nici normal, nici corect să punem viața în pericol a celor care intervin – care sunt semenii noștri și care au și dânșii familii. De aceea, încă o dată, pe această cale, transmit populației ca în situațiile în care au recomandarea din partea autorităților, a forțelor de intervenție, să le urmeze pentru că este înspre binele lor și se pot face mult mai multe lucruri atunci.”
Drumuri afectate
Potrivit prefectului Sebastian Cucu, DN 11B, între Cozmeni și Cătrușa rămâne în continuare închis, din cauza surpării carosabilului. Rămân, de asemenea, închise DJ103B- de la Ozun la Bicfalău și DJ131 – Racoș- Căpeni. Între timp, drumul între Catalina și Imeni a fost deschis.
Apa din 191 de fântâni nu mai este potabilă
Potrivit datelor furnizate de către prefect, 191 de fântâni de pe raza județului au fost afectate de inundații, apa nemaifiind potabilă. Directorul Direcției de Sănătate Publică a județului Covasna, Agoston Laszlo, a declarat pentru „Mesagerul de Covasna” că echipe din cadrul instituției pe care o coordonează se află în teren, pentru testarea apelor și intervenirea la dezinfectarea ei, acolo unde este cazul: „Oamenii noștri sunt deja pe teren, am colaborat cu Prefectura, am aflat unde sunt zonele cu probleme. Echipele D.S.P. s-au deplasat deja în teritoriu să ajute oamenii la purificarea apei. În cazul în care primăriile solicită analiza apelor, avem și această posibilitate.”
Comuna Dobârlău, una dintre cele mai afectate din județ
La data de 1 iulie, locuitorii comunei Dobârlău ar fi trebuit să sărbătorească, alături de formații folclorice și artiști de muzică populară din zonă și nu numai, „Zilele Dobârlăului”. Consiliul local a pregătit pentru localnici și vizitatori un program artistic complex, încheiat cu un foc de artificii, pentru această sărbătoare fiind alocată de la bugetul local suma de 40.000 de lei. Vremea a dejucat, însă, planurile organizatorilor, luându-se decizia ca sărbătoarea să fie amânată. Contactat pentru a ne prezenta situația comunei, în urma inundațiilor, primarul din Dobârlău, Bogdan Barbu, a declarat că sărbătoarea din acest an a fost anulată, iar fondurile vor fi redirecționate către ajutarea comunității: „Am amânat Zilele Dobârlăului, exact în momentul în care a început să plouă – ne-am gândit ce ne așteaptă, după care am decis să anulăm cu totul evenimentul. Fondurile destinate acestei activități au fost redirecționate pentru ajutarea populației. Vom fi cu toții solidari, suntem o comunitate mică dar unită și facem tot ce putem ca să ne ajutăm între noi. Pentru comunitate, avem promisiuni pentru alocarea de fonduri și de la Consiliul Județean cât și de la Guvern, dar vom vedea. Noi suntem în teren și evacuăm apa din curțile oamenilor. Sunt prezenți reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, ai Jandarmeriei și ai altor instituții care intervin. Pe partea dreaptă a Tărlungului au fost afectate 15 gospodării, iar pe partea stângă vreo 20. Au fost afectate școala și Căminul Cultural, cred eu că doar temporar, dar până nu vom face o evaluare, nu pot să mă pronunț cu exactitate. În ceea ce privește fântânile afectate, nu putem vorbi în acest moment de o calitate a apei potabile. Deocamdată noi am asigurat oamenilor apă minerală și plată, mâncare și chiar medicamente, acolo unde a fost nevoie.”
Inindațiile au afectat grav și comuna Chichiș
În comuna Chichiș, în special satul Băcel, inundațiile fac frecvent probleme localnicilor: „Este vorba despre 34 de gospodării, cu 77 de persoane evacuate. În prezent, cine a putut s-a întors la gospodării. Acum, la școala generală din Băcel se mai află adăpostită o singură persoană. Ceilalți ori s-au întors în gospodării, ori stau pe la rude. În satul Chichiș, unde mereu sunt probleme cu trei gospodării, oamenii nu sunt în pericol, dar sunt izolați. Tocmai am fost la ei să le ducem mâncare și apă. Nu sunt în pericol nici bunurile, nici oamenii, nici animalele din aceste trei gospodării.”, a declarat primarul comunei, Sánta Gyula.
Problema apei potabile a fost și aici rezolvată cu ajutorul firmelor și a altor consilii locale din județ: „Avem afectate cam 120 de fântâni la nivel de comună, dar am primit de la firme din comună și de la alte primării apă minerală. Echipele de la Direcția de Sănătate Publică au venit ca să acționeze pentru dezinfectarea apei, dar încă nu se poate interveni. Trebuie să se retragă apele, să se evacueze apele din fântâni, apoi se dezinfectează cu clor, și după aceea se evacuează încă o dată. D.S.P.-ul ne-a lăsat tot ce trebuie, dar nu se poate interveni nicicum. Avem, în schimb, rezerve suficiente de apă, iar cine dorește poate să ia și din conducta care vine din Sfântu Gheorghe, în cisterne, pentru adăparea animalelor. ”, a mai declarat Sánta Gyula. Acesta a adăugat: „Clădiri publice nu au fost afectate de viituri, însă au fost afectate de ploi, în sensul că au fost inundate subsolurile și au fost afectate tencuiala și acoperișul școlii și căminului cultural. Nu putem considera că au fost calamitate aceste clădiri. Pe raza localității au fost afectate 170 de hectare de terenuri agricole, dar încă nu știm ce fel de culturi sunt. Am format comisia locală pentru constatarea pagubelor, dar nu putem merge pe teren până nu se retrag apele.
Terenuri agricol și pășuni, sub ape
Conform datelor oficiale, 888 de hectare de terenuri agricole și încă aproximativ 800 de hectare de fânețe au fost afectate de inundații. Potrivit șefului Direcției pentru Agricultură a județului Covasna , Konczei Csaba „Apele încă nu s-au retras și nu putem ști ce culturi au fost afectate, deocamdată suntem în curs de evaluare a pagubelor. Campania de recoltare a fost afectată, câțiva fermieri au reușit însă, cu câteva zile de începerea ploilor, să mai recolteze din orzul de toamnă, dar la ora actuală nu se poate intra cu combinele. Recolta nu este în pericol, deocamdată – fiind perioada de recoltat, mai avem timp. Totuși, mai prelungește cu câteva zile până se poate trece la recoltat, în funcție de când se vor opri ploile.”
Alocarea fondurilor, posibilă doar după evaluarea pagubelor
Având în vedere că apele încă nu s-au retras, comisiile de evaluare, de la nivelul instituțiilor responsabile, nu au putut face până acum o evaluare completă și corectă a pagubelor, dar prefectul Sebastian Cucu a precizat că: „În ceea ce privește ceea ce se întâmplă la acest moment, în special pentru că în celelalte zone apa a trecut și nu mai sunt probleme, o să trecem la evaluare. Ne-am și organizat în această dimineață (luni, 2 iulie a.c. – n. red.) și comisiile vor pleca pe teren, poate chiar începând de astăzi, să înceapă evaluările pagubelor. De asemenea, la Lunca Mărcușului și Băcel, zonele cele mai afectate, se acționează în continuare de către pompieri, jandarmi și S.G.A. (Serviciul de Gospodărire al Apelor – n. red.), pentru a ajuta populația să scoată apa din beciuri și din fântâni. Se acționează pe cât se poate, în funcție de cei care au revenit la locuințe și, de asemenea, se intervine cu două pompe de mare capacitate, pentru a evacua apa revărsată. În cursul nopții și a zilei de ieri (duminică, 1 iulie, a.c. – n. red.), am acționat pentru a consolida punctele critice de pe Râul Negru, în special la Sântionlunca, Lunca Ozunului și Băcel unde, de asemenea, nivelul a fost foarte mare. Acum este în scădere, ceea ce este îmbucurător, însă suntem în continuare mobilizați și monitorizăm cu atenție, pentru că suntem încă sub atenționare de cod portocaliu.”
Solidaritate, omenie, empatie, sacrificiu
Salvatori profesioniști, autorități, militari, oameni de bine, cu toții au pus în aceste zile umărul la treabă și i-au ajutat cu tot ce au putut pe oamenii aflați în zonele calamitate. Zi și noapte, pe ploi torențiale, străbătând cu oameni sau cu animale în brațe apele ce le ajungeau chiar și până la brâu, militari și civili au sărit în ajutorul semenilor lor. Rețelele de socializare sunt pline de dovezi ale devotamentului salvatorilor, pentru care clipele de odihnă, în această perioadă, au fost mult prea puține.
Tuturor acestora a ținut să le mulțumească prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu: „În teren au acționat efective ale M.A.I – pompieri, jandarmi, polițiști. De asemenea, am fost sprijiniți și suntem în continuare, de către Ministerul Apărării Naționale. Au acționat, de asemenea, și acționează, efective din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor. Au participat Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din localitățile afectate – în special, de la Târgu Secuiesc, Covasna, Baraolt, Ozun, Dobârlău, Chichiș, Zăbala și nu în ultimul rând, cetățenii, care s-au mobilizat exemplar și au dat dovadă de solidaritate și de spirit civic deosebit , fiind prezenți să își ajute semenii. Primarii din zonele afectate și Consiliul Județean – prin secția de Drumuri și Poduri – ne-au sprijinit cu nisip și transport, pentru că am avut nevoie să consolidăm digurile. Tuturor acestora vreau să le mulțumesc, să îi felicit, în principal pe pompierii, jandarmii și soldații care au intervenit, efectiv.
Oana-Mihaela Costache