Băile tradiţionale cu apă minerală din localitatea covăsneană Bodoc vor fi refăcute cu sprijinul unui grup de voluntari din România şi Ungaria şi vor fi inaugurate peste zece zile. Cei aproape 80 de voluntari vor curăţa trei izvoare de apă minerală şi vor reconstrui ”piscinele” din lemn, aşa cum erau ele odinioară.

Primarul comunei Bodoc, Fodor Istvan, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că inaugurarea băii va avea loc pe 23 iulie, cu prilejul celei de-a V-a ediţii a Festivalului apelor minerale, când este programat şi un concurs de preparat clătite. ”Apa minerală de Bodoc este foarte bună nu doar de leac, ci şi pentru clătite. Vom vedea dacă cineva face clătite mai bune decât noi”, a spus primarul.

Acesta a menţionat că autorităţile locale vor asigura materialele de construcţie, precum şi cazarea şi masa voluntarilor care se vor apuca de treabă începând de joi, dacă timpul va permite, pentru că, din păcate, accesul spre izvoarele de apă minerală din pădure este îngreunat din cauza ploilor torenţiale din ultima perioadă.

În comuna Bodoc există şi un izvor cu apă minerală despre care se spune că face minuni în tratarea bolilor de ochi, în special a conjunctivitei, iar în apropierea acestuia poate fi văzut un copac acoperit de batistele albe lăsate de oamenii care au venit să se lecuiască de boli. ”Aşa se spune din bătrâni că trebuie să lase în copac batistele cu care şi-au şters ochii”, a mai spus primarul Fodor Istvan.

Gazda Zoltan, consilier în cadrul Asociaţiei pentru promovarea turismului din cadrul Consiliului Judeţean Covasna, a precizat că printre voluntarii care participă la această ”clacă” se numără 50 de arhitecţi şi studenţi din Ungaria, recrutaţi de Asociaţia ”Ars Topia”, care vor lucra cot la cot cu localnicii şi ceilalţi voluntari din judeţ.

Pe vremuri, în majoritatea localităţilor rurale din judeţul Covasna, exista câte o baie populară cu apă minerală, un fel de ştrand cu bazine din lemn care s-au distrus de-a lungul timpului. Autorităţile covăsnene au demarat încă de acum câţiva ani un proiect ce are ca scop refacerea băilor tradiţionale, iar până acum au fost reconstruite băile de la Hătuica şi Peteni, unde există şi o saună, şi urmează cele de la Olteni, Vâlcele, Malnaş, Ozunca Băi şi Bodoc.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail