În cadrul Programului Operaţional Regional REGIO 2007-2013, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Mihai Viteazul” al judeţului Covasna a beneficiat în cursul acestei luni de două autospeciale noi. Mai exact este vorba despre o autospecială pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate mărită – MAN, dotată cu rezervor de apă de 4.000 de litri şi unul de spumă de 240 de litri şi o ambulanţă de prim ajutor, tip B2, cu tracţiune 4X4. Valoarea autospecialelor achiziţionate se ridică la aproximativ 320.000 de euro.
Autospeciala MAN este destinată pentru stingerea incendiilor în zone greu accesibile, teren accidentat şi zonă de munte, punându-se accentul pe deplasarea rapidă, realizarea în timp scurt a dispozitivului de intervenţie şi utilizarea apei cu randament de stingere ridicat. Autospeciala a fost special proiectată si construită pentru utilizare off road. Poate lucra independent (folosind apa din rezervorul propriu sau din alte surse) sau în cooperare cu alte autospeciale similare sau diferite, dar concepute pentru lucru cu apă.
Această autospecială dispune şi de accesorii speciale, precum un echipament pentru salvare din puţuri, adâncimi, grote şi de la înălţimi şi de un troliu pe fir.
În dotarea ISU Covasna a intrat şi o ambulanţă nouă de tip B 2, încadrată cu echipaje formate din trei salvatori cu instruire paramedicală, din care unul este şi conducător auto. Ambulanţa SMURD va deservi municipiului Sfântu Gheorghe.
Echipajele Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare acţionează pentru permiterea accesului, degajarea victimelor în cele mai bune condiţii şi cât mai rapid posibil, fără a agrava leziunile existente, concomitent cu acordarea asistenţei medicale de urgenţă, în timp util, în cazul incendiilor, accidentelor şi altor situaţii de urgenţă în care funcţiile vitale ale persoanelor afectate sunt sau se presupune a fi în pericol iminent.
Se îndeplineşte astfel principalul scop al proiectului „Dezvoltarea şi dotarea serviciilor profesioniste pentru intervenţii în situaţii de urgenţă în Regiunea 7 Centru” (al cărui beneficiar este Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară “Centrul Transilvaniei”) şi anume îmbunătăţirea capacităţii de răspuns, prin reducerea timpului de intervenţie pentru acordarea primului-ajutor calificat sau pentru intervenţii în situaţii de urgenţă.
COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Plt. Tolvaj Marian-Marius