Pentru a îmbunătăţi calitatea şi pentru a creşte gradul de atractivitate a trans­portului public în Sfântu Gheorghe, directorul de la Multi-Trans S.A., Tittesz Zoltan, a elaborat un plan de măsuri şi strategii de dezvoltare, pe termen mediu.

Întrucât, potrivit estimărilor, 25% din populaţia oraşului care călătoreşte cu autobuzul, o face “pe blat”, conducerea societăţii de transport în comun are în vedere recurgerea la metoda prin care călătorilor li se va pemite urcarea pe o singură uşă în autobuz, conducătotul auto efectuând astfel controlul biletelor sau al abonamentelor. În acest fel s-ar reduce numărul călătoriilor frauduloase, şi implicit, ar creşte încasările. Un alt avantaj, potrivit directorului Tittesz Zoltan, este că prin această metodă “tradiţională” dar sigură, implementarea unui sistem electronic de validare a biletelor sau abonamentelor nu mai este deloc necesară. “Putem economisi bani atât noi cât şi pasagerii care utilizează acest mijloc de transport. Dacă am introduce aceste sisteme electronice de securitate, atunci ar trebui să creştem preţul biletelor, lucru care, probabil, ar duce la o scădere a numărului de călători”.
Mai nou au fost înlocuite şi vechile biletele de călătorie cu unele noi, moderne bilingve şi securizate, care sunt puse în vânzare la chioşcurile de bilete. Totuşi, biletele de tip vechi achiziţionate de publicul călător vor fi valabile în paralel cu cele noi, până la data de 15 iulie. După 16 iulie, biletele vechi nefolosite pot fi schimbate cu cele noi, la sediul Multi-Trans.

Schimbările însă, nu se opresc aici. Potrivit primarului Antal Arpad, în cursul acestui an parcul de autobuze urbane al municipiului se va reînoi prin achiziţionarea de către Consiliul Local Sfântu Gheorghe a încă trei autobuze second hand cu podea joasă. Investiţia se va ridica la aproximativ 75.000 de euro plus TVA. “Am văzut acele autobuze şi pot să vă spun că arată ca noi, cred că este o investiţie foarte bună. Am ales să cumpărăm autobuze second-hand şi din cauza faptului că nu dispunem de resurse financiare suficiente, dar chiar şi dacă am fi avut suficiente fonduri, tot aş fi ales această variantă” a declarat primarul Antal Arpad .

Ecologie şi tehnologie

În ceea ce priveşte proiectele viitoare, primarul a anunţat că municipalitatea îşi propune să achiziţioneze aşa numitele autobuze hibrid care funcţionează pe bază de energie regenerabilă sau energie electrică. O altă metodă “revoluţionară” care i-a atras atenţia primarului Antal Arpad, pentru a eficientiza transportul public, ar fi plata prin SMS a biletului de călătorie. Prin această metodă călătorul nu trebuie decât să trimită un mesaj la numărul de telefon care va fi pus la dispoziţie iar în câteva clipe va primi un mesaj cu un cod care trebuie arătat controlorului. “Este foarte simplu şi practic, după parerea mea, iar dacă operatorii de telefonie mobilă din judeţ vor fi deschişi, atunci cu siguranţă vom pune în practică acest proiect”, a mai adăugat Antal Arpad.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail