Atletico Steaua a fost înființată în anul 2004, iar echipa clubului activează în Divizia B futsal Covasna din anul 2005, fiind cea mai veche echipă din această divizie. Începând cu anul 2006 asociația sportivă organizează anual un turneu de futsal denumit „Cupa Ciucaș” la care sunt invitate toate instituțiile județului Covasna, fiind cel mai longeviv turneu din județ. Totodată, echipa participă anual la turnee precum cele organizate de Vânatorii de Munte sau Inspectoratul pentru Situații de Urgență Covasna. Din 2013 clubul antrenează și grupe de copii și juniori, astfel că la ora actuală, la Atletico Steaua Sfântu Gheorghe sunt înscriși circa 30 de copii.
Asociația a fost inființată de către Lazăr Mihail, cel care este și unul dintre antrenorii echipei, fiind licențiat A UEFA din anul 2010, împreună cu Codrin Popescu, Florin Trofin și Dan Buzea. În cadrul clubului au activat de-a lungul timpului jucători de fotbal din Întorsura Buzăului, Sfântu Gheorghe, Brașov, Mediaș și Covasna.
În ochii antrenorilor Clubului Atletico Steaua – Sfântu Gheorghe câștigarea meciurilor cu orice preț nu înseamnă performanță, cel puțin nu în cazul grupelor de copii sau juniori. Aceștia spun că în accepțiunea clubului, perfomanța în cazul acestor categorii înseamnă dezvoltarea personală a jucătorilor și integrarea acțiunilor acestora în jocul echipei, de altfel, unul dintre pașii necesari pentru obținerea adevăratei performanțe de care vor avea parte la seniorat. „Am înființat clubul pentru a juca în campionatul de minifotbal – Divizia B, unde participăm din anul 2004, de acolo avem cele mai multe rezultate. Am câștigat turnee, organizăm „Cupa Ciucaș”, sunt vreo 40 de Cupe câștigate, iar din anul 2013 am dat drumul grupelor de copii și juniori care participă la competițiile organizate în cadrul AJF Covasna și AJF Brașov” – ne-a precizat președintele clubului într-o scurtă discuție purtată zilele trecute.
„Dacă ar fi să dăm încă o conotaţie performanţei la nivel de copii şi juniori, aceea ar putea fi progresul. Nu putem avea aceleaşi aşteptări ca la seniori, însă putem observa evoluţia pe care un copil o are de la o perioadă la alta. Aici ar mai fi de adăugat faptul că un copil are şi etape când progresul pare inexistent iar acest lucru se întâmplă din cauza transformărilor fizice şi psihice prin care acesta trece” – explică antrenorii într-o postare publicată pe pagina de Facebook a clubului.
Atletico Steaua înseamnă mișcare, educație, sănătate, performanță și nu doar atât…
Plecând de la principii de viață generale, antrenorii spun că au ajuns să conștientizeze importanța creării unui mediu propice în care copiii să poată să se dezvolte. Aceștia susțin că promovează principii care țin de respect, ajutor reciproc și muncă, și că astfel se realizează un climat adecvat socializării prin sport, dezvoltare fizică armonioasă a celor care îl practică, dar și performanță pentru cei care sunt dispuși să își depășească limitele și condiția pentru a-și atinge visul.
„Cu ei ne ocupăm efectiv de creșterea și educația lor, să înțeleagă ce înseamnă sportul, ce înseamnă școala. Discutăm și cu părinții despre asta, deci nu promovăm rezultatele. La copiii până în 14 ani rezultatele nu contează deloc. În mod normal, într-un campionat normal și fără a fi interese la mijloc, copiii până în 14 ani ar trebui să joace fără puncte, doar pentru a-i crește sănătoși, să înțeleagă ce înseamnă sportul, fair play-ul, ce înseamnă un regulament. La noi problema este că de multe ori nici antrenorii nu cunosc sau nu stăpânesc bine regulamentele sportive și nu știu cum să pregătească o grupă de copii. Acest lucru îl spun din postura de formator de antrenori UEFA, sau președinte de Comisie Tehnică, unde prin mâna mea au trecut toate cele patru promoții de antrenori din județ, o parte a acestora după ce au primit licența de antrenor nu au mai dorit să participe la cursurile de perfecționare sau la lecții practice. Știu din experiență că părinții vor rezultate. Chiar săptămânile trecute am avut o ședință cu părinții, le-am spus să nu aștepte rezultate de la noi. Să pierdem toate meciurile, dar să știm că promovăm doi-trei jucători din grupa respectivă în câțiva ani. Rezultatele se văd în formarea echipei, dar dacă jucătorul pleacă la un alt club se pierde. Copiii joacă într-un sistem anume, au relații de joc foarte bune pe care le punem la punct, dar mai departe după câteva luni se întorc înapoi pentru că nu au valoare individuală. Trebuie să discutăm efectiv cu fiecare jucător în parte, să ne coborâm la nivelul lor, factorul psihologic este foarte important în dezvoltarea individuală a acestor copii. Copiii, în principiu, pot veni cu idei mai bune decât cele pe care le avem noi ca antrenori. Am dat acum trei ani un test, atât antrenorilor cât și copiilor, și vă spun că au fost câteva răspunsuri ale copiilor peste cele pe care le-au dat antrenorii. Noi, de exemplu, facem un exercițiu, pe care când îl începi, în două-trei luni trebuie să îl duci mai departe cu altele, să se lege între ele și să iasă o fază de joc spre exemplu, sau o schemă, astfel încât copiii să înțeleagă și să o pună în aplicare pe teren. De multe ori se întâmplă ca acei copii să spună că nu este bun un anumit lucru și că ar fi bine să facem altceva. Uneori se poate să aibă dreptate, iar alteori nu, dar e bine să fie lăsați să gândească să se exprime și ei, să încerce să își spună părerea. În felul acesta copilul se simte bine la antrenament fără să existe o rutină. Întotdeauna facem ceva nou, încercăm ca fiecare antrenament să aducă o părticică nouă, care să îl ajute mai departe la antrenamentele următoare sau la jocuri, dar nu punem accent pe rezultate.” – a declarat pentru „Mesagerul de Covasna” președintele Atletico Steaua Sfântu Gheorghe, antrenorul Lazăr Mihail.
Performanţă sau simplă mişcare?
Chiar dacă își doresc ca din mâinile lor să iasă fotbaliști de succes, antrenorii pun accent îndeosebi pe dezvoltarea fizică, pe socializare și pe educația copiilor pe care îi antrenează, și insistă că nu rezultatele sunt cele care contează în cazul celor mici, care de cele mai multe ori merg la antrenamente tocmai pentru a socializa cu alți copii, pentru a lega prietenii și pentru a se juca: „Fotbalul este un sport de echipă care atinge foarte multe obiective înainte de a se ajunge la performanță. Bineînțelescă ne dorim ca acești copii să își îndeplinească visul, acela de a participa în competiții pe care să le și câștige, însă nu trebuie neglijate celelalte obiective care într-un final susțin performanța. Pe scurt, dezvoltarea fizică armonioasă, petrecerea timpului liber într-un mod agreabil, călirea organismului și menținerea stării de sănătate, formarea unei atitudini pozitive, socializare, educație, acestea sunt lucrurile pe care le urmărim. De altfel, motivul principal pentru care copiii aleg să joace fotbal este acela că pot interacţiona cu alţi copii.”
La ora actuală clubul antrenează aproximativ 30 de copii, încadrați în cinci categorii de vârstă. Copiii beneficiază de asigurare în caz de accidentări: „Avem în cadrul Asociației Județene de Fotbal (AJF) Covasna un program pentru asigurări. De fapt suntem câteva AJF-uri care le oferim asigurări tuturor fotbaliștilor, iar la nivelul județului Covasna au absolut toți, deci aproximativ 1300 de jucători dacă nu mă înșel. Toți au asigurare în caz de accident, atât în timpul jocului cât și în afara lui. Asigurarea costă 50 lei/copil. Plafonul, din câte știu eu, ajunge undeva la 5000 de lei, încă nu am avut probleme. Toți copiii pe care îi antrenăm sunt legitimați la club, mai sunt nou-veniții sau cei care sunt în probe, dar după un anumit timp dacă corespund îi legitimăm și pe ei.”, ne-a explicat președintele. Potrivit acestuia, de-a lungul timpului din mâinile antrenorilor au ieșit fotbaliști buni, care au fost transferați sau împrumutați diverselor cluburi din țară, cele mai recente transferuri fiind făcute chiar în ultimele săptămâni.
„Acum două săptămâni am transferat trei jucători la F.C. Brașov, unul din grupa de vârstă 2000, și ceilalți doi din 2001. De-a lungul timpului am mai avut transferuri la F.C. Ardealul – Cluj, L.P.S. Buzău, Dunărea Călărasi, aici în județ am avut jucători împrumutați sau dați mai multor echipe, iar la F.C. Brașov am mai avut încă doi jucători dați acum doi ani, în 2014. Până acum au ieșit jucători buni din mâinile noastre, dar depinde și de ei, de cum muncesc mai departe și mai bine zis de cum sunt pregătiți mai departe.” – a declarat Lazăr Mihail.
Cantonamente și pregătiri pentru Campionatul județean de fotbal
La sfârșitul lunii august (a.c.), copiii antrenați de Atletico Steaua alături de antrenorii clubului, au participat timp de patru zile la un cantonament care s-a desfășurat la Bicfalău, unde cei mici au avut parte de o serie de antrenamente și un program bine gândit de către antrenori.
„Am susținut câte două antrenamente pe zi, chiar și trei, o pregătire fizică, tehnică și tactică. Programul presupunea trezirea la 07:00 dimineața, la 07:30 începea deja programul, cu masă, apoi cu revenire în camere, schimbat, mers la antrenament, după care din nou masă. Aveau o oră de odihnă și din nou alt antrenament. Seara o plimbare sau câteva jocuri, dar mai mult fotbal pentru că asta voiau copiii. După ora 19:00 avea loc o plimbare până la 20:30-21:00, după care din nou la odihnă. Bineînțeles, după fiecare antrenament, copiii aveau timp pentru duș și refacere, deoarece contează foarte mult pentru copii refacerea de după antrenament. (…)” – a mai spus antrenorul Lazăr Mihail.
Potrivit președintelui Atletico Steaua, în această perioadă jucătorii clubului sunt în toiul pregătirilor întrucât vinerea trecută a început Campionatul județean de fotbal: „Noi avem în cadrul AJF-ului Campionatul Ligii a IV-a și a V-a de seniori și juniori, și Campiontul de copii și juniori, unde Atletico Steaua este înscrisă la grupele de vârstă 2004 – 2005, mai este o grupă de 2006, una de 2007, de 2008 și cea de 2009 – 2010, 2011. Noi îi punem pe copii să joace și la două grupe ca să avem cât mai multe meciuri pentru că cel mai bun antrenament este tot jocul. Așa că îi punem să joace și la grupe mai mari, și la grupa lor, ca să prindă experiență. (…) La grupele 2004 și 2005 Campionatul a început sâmbăta aceasta, cu două meciuri la Covasna, iar la grupele de 2006 a început vineri, la Sfântu Gheorghe, și tot cu două meciuri, pentru că le avem cuplate ca să nu avem prea multe deplasări. La grupele de 2007, 2008 și 2009, dacă nu mă înșel, Campionatul va începe pe 1 octombrie (a.c.), dacă nu se va schimba programul cu cei mai mici, pentru că ei vor avea mai puține meciuri, nu sunt atâtea echipe, din câte am văzut cred că vor fi cinci sau șase.”
Părinții interesați să își înscrie copiii la Clubul Atletico Steaua o pot face telefonic, la numerele antrenorilor: Lazăr Mihail – 0744 357 575, Foof Ervin – 0740 223 738 și Szabo Szilard – 0758 956 380.
„Părinților le transmitem să se uite întotdeauna la pregătirea antrenorilor, la seriozitatea de la antrenamente și meciuri și să vină să se uite cum se desfășoară un antrenament, cum se discută cu copiii, cum vin aceștia cu drag. Să nu se uite după numele echipei, al clubului sau dacă au sau nu bani. La noi sunt mulți copii care nu pot să plătească nici măcar asigurarea medicală, dar cu toate acestea i-am primit la antrenament. Avem copii români, maghiari, chiar și de etnie romă, copiii formează o echipă și nimeni nu este marginalizat. Din punctul meu de vedere contează foarte mult acest lucru. Și în cantonament i-am lăsat să stea în camere cum au vrut ei, să aleagă singuri și să se distreze. Important este ca să îi placă copilului, să aibă aptitudini, să înțeleagă, să vrea, să nu lipsească de la antrenamente și atunci totul este în regulă. Mulțumim pe această cale Consiliului județean Covasna pentru sprijinul financiar acordat în realizarea proiectelor clubului nostru, respectiv organizare cantonament, achiziționarea de materiale sportive și participarea în competițiile sportive.” – a conchis președintele Atletico Steaua, Lazăr Mihail.
MDC