Anul școlar 2017-2018 a început ieri pentru aproximativ 33.200 de copii din județul Covasna. Unitățile de învățământ au organizat festivitățile deschiderii oficiale, la care au participat preșcolari, elevi, părinți, cadre didactice, dar și reprezentanți ai autorităților locale și centrale, și alți invitați.

La câteva dintre manifestări au participat și redactorii „Mesagerul de Covasna”.

„ISJ Covasna își pune speranța și are încrederea că și în anul școlar 2017-2018 rezultatele muncii, ale profesionalismului cadrelor didactice vor fi unele care vor deveni motiv de mândrie”

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna a transmis un mesaj, prin intermediul site-ul instituției,  cu prilejul deschiderii noului an școlar:

„Noul an școlar se deschide și anul acesta cu gânduri de mai bine, cu speranța unor realizări, a unor succese ce vor veni pe măsura efortului depus de elevi, dascăli și părinți. Inspectoratul Școlar Județean Covasna își pune speranța și are încrederea că și în anul școlar 2017-2018 rezultatele muncii, ale profesionalismului cadrelor didactice vor fi unele care vor deveni motiv de mândrie. Elevii sunt îndemnați să respecte școala, să îi respecte pe dascăli și să contribuie, prin muncă și seriozitate la propria lor formare. Urăm bun venit cadrelor didactice debutante sau nou venite în județul nostru, cărora le dorim încredere și succes! Dorim tuturor un an școlar bun și cu realizări, care să aducă satisfacții elevilor, dascălilor, școlii și părinților în egală măsură! Mult succes!”- se arată în mesajul semnat de inspectorul școlar general, prof. Kiss Imre.

La nivelul județului, au intrat în noul an școlar aproximativ 33.200 de copii – elevi și preșcolari.

Colegiul Național „Mihai Viteazul”(CNMV) și-a deschis din nou porțile, pentru noul an școlar

La cea mai importantă unitate de învățământ cu predare în limba română din județul Covasna, CNMV, dimineața zilei de ieri a cuprins frânturi de  zâmbete, bucuria revederii, emoția unui nou început, flori multicolore,  raze de soare și multă căldură în sufletele tuturor celor prezenți: elevi, părinți, bunici, cadre didactice, reprezentanți ai autorităților centrale și locale: subprefectul județului Covasna, Nicolae Radocea, consilierii locali Andrei Cochior și Ion Gheorghe, inspectorul școlar Maria Pandele.    

Începutul festivității de deschidere a noului an școlar, la Colegiul Național „Mihai Viteazul” a fost marcat prin  intonarea Imnului național  căruia i-a urmat rugăciunea de binecuvântare rostiră de pr. Sebastian Pârvu, consilier cultural al Episcopiei Covasnei și Harghitei.

Directorul adjunct al  instituției de învățământ, Maria Băilă, a spus în discursul de începere  al noului an școlar: „Se deschid din nou porțile școlii noastre, pentru un nou an școlar. Avem parte de un început de toamnă deosebit, și acest început de toamnă se contopește astăzi cu speranțele și emoțiile tuturor celor care suntem prezenți aici, dar în special, cu emoțiile și speranțele celor mai mici.”

În cadrul festivităților a luat cuvântul și subprefectul județului Covasna, Nicolae Radocea, care a menționat: „După o vacanță frumoasă și plăcută ne aflăm astăzi la începutul unui nou an școlar cu o semnificație deosebită pentru cei care îi trec pregul, cuprinși de dorința cunoașterii și a acumulării cât mai multor cunoștințe folositoare pentru viața de zi cu zi.  Trăim astăzi cu toții un  moment emoționant și special pe care fiecare din cei prezenți îl experimentează unic în felul său. Noul an școlar înseamnă pentru cei mici încercați de o stare necunoscută, a noutății și a ineditului, o primă legătură cu cartea, o primă treaptă urcată pe acest drum de lumină, iar pentru cei din clasele următoare, noi trepte ce îi înalță an de an spre strălucirea culturii, științei și cunoașterii, prin care își conturează personalitatea, valoarea și utilitatea. Să nu uitați, iubiți elevi, că aveți ajutor și sprijin pentru acest urcuș, în primul rând de la părinții voștri care vă ocrotesc și vă învață multe lucruri folositoare. De asemenea, de la dascălii voștri, pe care trebuie să îi ascultați ca pe proprii părinți, căci munca lor stă la temelia formării voastre. Dragi elevi, școala trebuie făcută cu seriozitate. Trebuie să mizați pe caracter, pe cinste, pe muncă, să aveți încredere și respect pentru valorile fundamentale ale societății, precum educația, munca, cinstea și responsabilitatea. Educația este cheia formării personalităților, fiind esențială în formarea caracterelor puternice și corecte ale oamenilor de mâine. Toate se fac prin dumneavoastră, profesorii, motiv pentru care vă mulțumim și vă urăm mult succes. Succes de care depinde binele societății și viitorul nostru ca națiune.”

Mesajul primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, adresat elevilor și cadrelor ditactice de la Colegiul Național „ Mihai Viteazul”,  a fost citit de consilierul local Ion Gheorghe.

Trei clase de „boboci”, la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”

Tot de la ora 10.00 a avut loc şi ceremonia de deschidere a anului şcolar la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe, în prezența reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean, dar și a oficialităților locale și județene, elevilor și a părinților acestora.

În acest an școlar, la „Constantin Brâncuși” pornesc trei clase de a IX-a, în „turism și alimentație” și „comerț”, conform conducerii instituției.

În discursul pregătit pentru festivitate, directorul liceului, prof. Carmen Tordai, a declarat:

„(…) Ne regăsim în universul școlii, părinți, elevi și profesori, încercăm să definim concepte și idealuri. Începerea școlii este un prilej de bucurie întucât aici dascălii dăruiesc din lumina educației și instruirii elevilor care trebuie să depună eforturi pentru a primi această lumină, a o menține și a o intensifica în scopul de a o folosi în viață pentru a-și croi propriul drum de care să fie mândri și mulțumiți, atât ei, cât și părinții lor. În școală, dragi elevi, aflați lucruri noi, vă lărgiți orizontul, dobândiți noi deprinderi, învățați să învățați, să descoperiți lumea din jurul nostru, dar și să priviți în voi înșivă pentru a descoperi ce vreți de la viață, și cum anume să dobândiți lucrurile dorite.”

Carmen Tordai a precizat că „Liceul Tehnologic <<Constantin Brâncuși>> are baza  materială necesară desfășurării unui învățamânt modern de calitate”. Adresându-se elevilor, aceasta a spus:

„Liceul Tehnologic <<Constantin Brâncuși>> are baza materială necesară desfășurării unui învățamânt modern de calitate: de la mobilier adecvat în sălile de clasă, echipamente și utilaje în laboratoare, până la un teren de sport de curând reamenajat, iar în următoarele săptămâni  calculatoare de ultimă generație în laboratorul de informatică. Adăugând la toate acestea și un corp profesoral bine pregătit, animat de dragostea pentru profesie și pentru copii, aș putea spune că aveți tot ce este necesar pentru un învățământ de bună calitate, performant chiar. Așteptăm din partea voastră dorința de a învăța, muncă temeinică și respect pentru tot ceea ce vă punem la dispoziție. Este necesar, dragii mei, să înțelegeți un adevăr cunoscut, și anume că trebuie să învățați nu atât pentru școală, cât mai ales pentru viață. Noi, profesorii vă suntem alături, călăuze și prieteni mai mari la care puteți apela de câteori aveți nevoie. Noi dorim să vă sădim în suflete încrederea și respectul pentru valorile umane fundamentale și iubirea, binele și adevărul, speranța, munca, încrederea, responsabilitatea. La început de drum, în anul școlar 2017-2018, îmi exprim încrederea în dăruirea și competența  profesorilor acestei școli, în buna lor credință și puterea de a modela personalități, de a oferi modele de viață și profesie. Îndemnul meu pentru fiecare dascăl este să nu renunţe la a investi în vieţile elevilor cunoaştere, valori şi idealuri înalte, să nu se lase influenţaţi de vremuri, ci să se ridice deasupra lor, să fie biruitori şi demni, modele vrednice de urmat pentru discipolii lor.”

Aceasta a adresat părinților  invitaţia de a se implica activ în educaţia copiilor, de a fi prezenţi în viaţa şcolii, alături de profesori.

„Copiilor şi elevilor noştri le adresez provocarea competiţiei, a muncii, a disciplinei şi a studiului cu seriozitate.Voi sunteţi sensul existenţei noastre ca dascali, voi sunteţi cei în care ne investim astăzi cu dăruire şi speranţă pentru un mâine pe care îl dorim altfel, mai frumos, mai curat, cu şcoli mai bune şi mai atractive. Un cuvânt special de bun venit adresez bobocilor din clasa a-IX-a A liceu, din domeniul de pregătire <<turism și alimentație>> dirigintă, doamna prof. Lăcrămioara Apostu, din clasa a-IX-a B profesională, din domeniul de pregătire <<turism și alimentație>>, dirigintă Claudia Mocanu și celor din clasa a IX-a C profesională, cu domeniul de pregătire <<comerț>>, dirigintă doamna prof. Iulia Vulpe. Adresez urări de succes tuturor și în mod special elevilor din clasa a-XII-a, pe care îi așteaptă  un an greu, la sfarșitul căruia vor avea de susținut, doua examene: bacalaureatul și examenul de certificare a calificării. Dragi părinți, vă asigurăm că vom face tot ceea ce ne stă in putință pentru a răspunde exigențelor dumneavoastră. Fie ca împreună, dascăli, copii, părinți , comunitate să ne unim eforturile în folosul celor ce sunt pe drumul cunoașterii, al descoperirilor și formării personalității. În încheiere, trans­mit elevilor  multă put­ere de muncă, alegeri înțelepte și reușite pe măsura efor­tu­lui depus; părinților și cadrelor di­dac­tice multă răbdare, de­cizii înțelepte și să ne bucurăm împre­ună la sfârșitul an­u­lui școlar adunând roadele rezultatelor la competiții, olimpiade și examene ale copiilor noștri.”- a declarat directorul Carmen Tordai.

„Educație pentru armonie și cunoaștere”- misiunea și viziunea Liceului de Artă „Plugor Sandor”

La ora 10,00 a avut loc și deschiderea anului școlar la Liceul de Arte „Plugor Sandor” din Sfântu Gheorghe. Festivitatea din acest an școlar a fost deschisă de o nouă echipă managerială, și mai exact, de prof. Sebestyen Lazar Eniko – director și prof. Roxana Maria Naum – director adjunct.

„Mai mult ca sigur, astăzi sunt prezenți elevi și părinți care au venit pentru prima oară în școala noastră. De aceea, vrem să vă mulțumim că ați optat pentru liceul nostru și sperăm că acești copii minunați, copiii dumneavoastră, în învățământul artistic pe care îl oferă școala noastră, își vor putea dezvolta aptitudinile și abilitățile artistice. Școala noastră, față de începutul anului școlar precedent, este condusă de o nouă echipă: eu mă numesc Sebestyen Lazar Eniko, sunt profesor de canto classic și director din ianuarie 2017 și doamna director adjunct, Roxana Maria Naum, profesor de limba și literatura română. Pe această cale dorim să vă asigurăm că vom conduce această școală cu cât mai multă responsabilitate și îi vom orienta și ajuta pe elevii noștri, cu conștiință și respect. Misiunea și viziunea școlii noastre este aceasta: educație pentru armonie și cunoaștere. Ne propunem să devenim o școală etalon pentru învățământul preuniversitar local, să promovăm toleranța și înțelegerea, să îi încurajăm pe elevi să se manifeste liber, să își descopere talentul și prin muncă, perseverență, să devină artiștii de mâine!”- a declarat, în deschiderea festivității, directorul liceului, prof. Sebestyen Lazar Eniko.

„Pășim în noul an școlar – 2017-2018 – pe care ni-l dorim cu toții mai bun, cu multe realizări, cu credință și speranță într-o lume  mai bună. Fiecare an școlar aduce cu sine momente de neuitat. Se spune că anii de școlaă sunt cei de care ne aducem aminte cu cel mai mare drag (…). Ca la fiecare început de an școlar, oamenii școlii noastre vă întâmpină nu numai cu sălile de curs, dar și cu sufletele deschise și cu urări de bine, atât pentru elevii care ne calcă pentru prima dată pragul școlii și, în aceeași măsură, pentru cei care au revenit (…). Dragi copii, ne-am dori să considerați școala drept a doua voastră casă și ca urmare, să –i respectați pe oamenii săi – fie ei profesori- fie personal administrativ – să o îngrijiți și să o remodelați după imaginația și personalitatea voastră. Ne-am dori ca la finalul școlarizării voastre în această unitate, fiecare dintre voi să puteți pleca înarmați cu un bagaj de cunoștințe bun, cu amintiri frumoase, relații de prietenie pentru o viață. Ne-am dori să tratați școala ca pe un drept, nu ca pe o obligație. Prin urmare, implicați-vă, așa cum ați făcut-o și în anul precedent, în problemele școlii, căutați să fiți utili celor din jur și responsabili în tot ceea ce faceți. Doar prin educație veți putea fi proprii voștri stăpâni și veți putea face alegerile potrivite pe mai departe în viața personală (…). Urez <<bun venit>> și <<bobocilor>> din clasa pregătitoare, care acum sunt sfioși, timizi, curioși, și care privesc în jur, părându-li-se totul supradimensionat. Sperăm ca anii pe care îi veți petrece aici să fie cei mai frumoși, pe care nu-i veți uita niciodată! (…)”-  a transmis, prin discursul său, directorul adjunct al liceului, prof. Roxana Maria Naum.

„Generația tânără trebuie pregătită, instruită să aleagă profesii care încă nu există. Aceasta este, probabil, cea mai mare provocare”- primarul Antal Arpad

Viceprimarul orașului, Sztakics Eva Judit, a dat citire mesajului primarului Antal Arpad:

„(…) În lumea noastră, care se schimbă în mod permanent, copiii noștri trebuie să facă față tuturor provocărilor din ce în ce mai mari. Numeroasele impulsuri negative, setul de informații care ne afectează în mai multe feluri, pun valorile de bază ale vieții pe planul secund și ne rămâne din ce în ce mai puțină atenție pentru lucrurile frumoase care se întâmplă în comunitatea noastră. Pe lângă părinți, este datoria nobilă a școlii să transmită aceste valori de bază către tineretul din prezent, mai ales în zilele noastre. Este important ca școala să arate calea în această lume înșelătoare, să dezvolte în fiecare tânăr, spiritul de angajament și responsabilitate, dorința de cunoaștere, descoperind, în același timp, frumusețile acesteia. Voi, dragi elevi, sunteți o generație specială, aparte. Știința v-a denumit <<generația Z>> sau <<nativi digitali>>. Mulți adulți, observă cu nedumerire și uimire comportamentul vostru, dezvoltarea voastră. Vă doresc să fructificați aceste talente și abilități înnăscute, împreună cu cunoștințele dobândite la școală, astfel încât să fiți în măsură să contribuiți la o comunitate mai bună, mai solidară, bazată pe valori și principii. Aceasta este o misiune specială și de aceea, vă încurajez să nu plângeți după vacanță, ci să ascultați primul clopoțel, primind cu interes provocările noului an școlar, iar noi, Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, vom avea grijă de voi și în acest an, oferindu-vă programe și infrastructuri care să corespundă nevoilor voastre. Dragi profesori, învățători, aș vrea să vă citesc cuvintele lui Mérő László, psiholog și matematician: <<în școala de astăzi, trebuie să pregătim copiii pentru acele probleme despre care astăzi nici nu știm că sunt probleme>>. Eu aș adăuga la aceste cuvinte că generația tânără trebuie pregătită, instruită să aleagă profesii care încă nu există. Aceasta este, probabil, cea mai mare provocare pentru dumneavoastră. De aceea, vă doresc multă forță la acest început de an școlar, pentru a putea face față acestei sarcini nobile și în acest an. Sper că perioada care urmează vă va aduce succese tuturor. Vă doresc bună dispoziție, forță și perseverență pentru anul școlar 2017-2018.”

Prezentă la eveniment, reprezentanta Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) „Gheorghe Doja” – Covasna, locotenent colonel Corodeanu Petronela, a dat citire mesajului inspectorului general al Jandarmeriei Române, cu ocazia deschiderii anului școlar, mesaj prezentat în toate școlile din țară în care jandarmii au fost invitați să participe la festivități.

Învățătoarele celor două clase pregătitoare au strigat, apoi, catalogul, copiii venind, rând pe rând, la prezidiu, unde au fost aplaudați, după care festivitatea s-a încheiat.

Printre noii elevi ai școlii se numără și liceenii de clasa a IX-a, secția română, înscriși la clasa de dramă – teatru, recent înființată.

121  de copii au început clasa pregătitoare la Școala Gimnazială `Varodi Jozsef`

Peste o mie de elevi au început școala, unii nerăbdători, alții mai puțin nerăbdători, la Școala cu clasele I-VIII „Varadi Jozsef” din Sfântu Gheorghe. Dintre aceștia, 121 sunt boboceii claselor pregătitoare, gata să înceapă una din cele mai frumoase etape ale vieții lor. Printre noutățile anului școlar 2017-2018 se numără, conform declarației directorului Fekecs Károly, programul sportiv inițiat de către Consiliul Local Sfântu Gheorghe, prin care elevii vor avea parte de cursuri gratuite de patinaj și înot. De asemenea, urmează să se finalizeze amenajarea laboratorului de informatică, unde, conform noii programe introduse de către Ministerul Educației, vor participa la cursuri de informatică elevii clasei a V-a. În acest moment, nu există proiecte în derulare, la Școala cu clasele I-VIII „Varadi Jozsef”, însă se va urmări accesarea oricăror tipuri de fonduri ce vor deveni disponibile pe parcursul anului. Directorul școlii a mai ținut să sublinieze buna colaborare cu părinții, care sunt foarte receptivi și deschiși către comunicare, și care sprijină activitățile școlare ori ce câte ori au ocazia. Acesta a mai ținut să le transmită cadrelor didactice din instituția pe care o conduce „să dea dovadă în continuare de răbdare, profesionalism, dedicare și pasiune. Iar elevii să dovedească ambiție, dorința de a evolua și de a munci pentru rezultate din ce în ce mai bune.”

Noutăți la Școala Gimnazială „Ady Endre”

La Școala Gimnazială „Ady Endre” din Sfântu Gheorghe vor învăța în acest an aproximativ 567 de elevi. Ca și în anii precedenți,  au fost constituite două clase pregătitoare: una de secție română și una de secție maghiară.

Întrebată despre noutățile pe care le aduce acest an școlar școlii pe care o conduce, directoarea Gruman Rozalia a declarat:

„În primul rând s-a îmbunătățit mediul educațional extrem de mult datărită unor lucrări de reparații care au avut loc în cursul verii. Unele dintre acestea sunt încă în curs de finalizare. Aș începe cu creșa noastră care, datorită numărului mare de copii înscriși și solicitării părinților, beneficiază de o nouă grupă, în urma solicitării noastre, aprobate de către Consiliul Local.  Astfel, în acest an școlar vom funcționa cu patru grupe de creșă în care sunt înscriși 63 de copii. Creșa funcționează începând de anul trecut într-o clădire complet renovată. Absolut tot ce există e nou: mobilă, pătuțuri, jucării, etc. Părinții care au trecut pe la mai multe creșe din oraș spun că aceasta este o creșă extrem de modernă și bine dotată. Avem și personal pregătit, specializat – educatori  puericultori, iar părinții își aduc aici copiii cu mare încredere și mulțiumire. La nivelul grădiniței <<Rază de soare/Napsugár>>, îmbunătățirile constau în pătuțuri noi pentru grupa mică. În fiecare an înnoim câte puțin mobilierul, iar anul acesta a fost rândul grupei mici, care a primit pătuțuri noi. În perioada următoare așteptăm pentru grădiniță un teren de sport mobil, ultramodern echipat.  Aș mai aminti subunitatea de la Coșeni – grădinița care anul acesta, la cererea părinților și cu aprobarea consiliului local, pornește un tip de <<grădiniță după grădiniță>>. Grădinița de la Chilieni a fost de asemenea renovată: s-a  zugrăvit coridorul, s-au refăcut grupurile sanitare, precum și alte intervenții pentru condiții mai bune. La grădinița de la Câmpul Frumos este în plan construcția unei noi clădiri – creșă plus grădiniță. La nivelul școlii <<Ady Endre>> au fost destul de multe schimbări, în sensul că anul trecut am început modernizarea sălilor de clasă cu uși noi, cu modernizarea etajului doi, iar anul acesta am trecut la etajul unu, unde învață clasele primare. Sălile au fost zugrăvite și s-a aplicat parchet laminat. S-a rezolvat și problema împrejmuirii instituției: o bucată din zid a cedat anul acesta, porțiune care a fost reconstruită . Este în plan și modernizarea cabinetului de informatică unde asteptăm să ne sosească noile calculatoare, având în vedere că începând cu anul acesta școlar informatica se introduce la clasele a cincea. Laboratorul era necesar și pentru că avem clase care au optat pentru opționalul << Aplicații Google>>. Astfel,  anul acesta reușim  să  primim elevii în niște condiții materiale mult îmbunătățite față de anul trecut.”

În ceea ce privește planurile de viitor ale echipei manageriale, directoarea instituției de învățământ, ne-a declarat următoarele:  „Câteva dintre proiectele la care ne-am gândit vor fi proiectul <<Dă culoare școlii tale>>, prin care să învățăm elevii, respectiv cadrele didactice și părinții să contribuie la îmbunătățirea mediului educațional. Un alt proiect de suflet pe care îl tot urmărim de câțiva ani, și pe care sperăm ca anul acesta să îl putem realiza, ar fi introducerea catalogului electronic, ceea ce noi considerăm că ar fi deosebit de benefic și de important atât pentru părinți cât și pentru elevi. De asemenea dorim să stabilim  mai multe parteneriate cu școli din diferite părți ale țării. Nu renunțăm nici la proiectele Erasmus care sunt în plan pentru anul acesta. Noi suntem convinși că părinții ne vor sta alături în continuare, pentru că de-a lungul anilor întotdeauna am găsit un partener de încredere în comitetul de părinți, care a reacționat prompt, ori de câte ori școala a avut nevoie.”

Am cerut mai multe detalii despre proiectul „Dă culoare școlii tale” și astfel am aflat de la Gruman Rozalia că: „Noi am avut întotdeauna o problemă cu pavazarea școlii și am dori ca școala să reflecte talentul copiilor, munca, personalitatea, lor. De aceea, anul acesta, după  refacerea zidurilor dimprejurul  școlii, toată lumea și-a pus problema depre cum vor avea grijă elevii de gard. Și atunci ne-a venit ideea ca fiecare a doua pătrățică din gard să fie lăsată albă, ca să oferim un pătrat-două acelor clase care doresc să picteze pe acele spații albe, astfel încât să își pună în evidență talentul, crativitatea și, de ce nu, să își ocupe și timpul liber. Aici avem mare încredere în doamna profesoară de desen, care îi va îndruma pe micii artiști. În ceea ce priveste materialele, instrumentele de lucru, acestea vor fi  va fi suportate de către asociația de părinți. Invităm chiar și părinții, dacă doresc, să vină și să picteze în voie.”

Mesajul directoarei Școalii Gimnaziale „Ady Endre” pentru părinții și copiii ce vor călca anul acesta pragul instituției de învățământ pe care o conduce, a fost deosebit de cald:

„Fiecare școală are acel ceva pentru care este aleasă. Noi ne bucurăm că putem oferi multiculturalitate, toleranță și multă iubire și înțelegere față de copilași. Poate că nu suntem noi cei mai buni la învățătură, nu aducem premii naționale sau premii internațioonale, dar în schimb învățăm toleranță, învățăm într-un mediu multicultural, învățăm respect și iubire față de celălalt. Și cred ca acesta este atu-ul școlii noastre. Și dincolo de toate, aș vrea să le transmit mulțumiri părinților, pentru că aceștia se implică extrem de mult în viața școlii. Consider că e foarte important că părinții sunt lângă noi.”

 

Festivitate la Școala Gimnazială „Nicolae Colan”

La Școala Gimnazială „Nicolae Colan”  din Sfântu Gheorghe, festivitatea de deschidere a fost organizată la ora 09,00, în curtea instituției, în prezența conducerii școlii – a directorului Szőcs Emese, a directorului adjunct Maria Dobrean, a cadrelor didactice, a elevilor și rudelor acestora, și a invitaților – reprezentanți ai Bisericii, ai autorităților locale și nu  numai.

În cadrul festivității de deschidere, directorul Szőcs Emese le-a adresat gândurile sale elevilor și dascălilor. La rândul său, directorul adjunct, Maria Dobrean, a transmis, printre altele:

„Urez <<Bun venit în școala noastră!>>- elevilor din  clasa pregătitoare care astăzi fac primii pași pe drumul lung al învățării. Este începutul marelui zbor al înțelepciunii, iar aripile lor sunt atât de firave încât au nevoie de multă căldură, dragoste și dăruire din partea dascălilor noștri, ca să devină puternice. (…) De asemenea, un cuvânt special de <<Bun venit>> îl adresez elevilor de clasa a V-a. Aveți în fața voastră patru ani de gimnaziu. Veți afla lucruri noi, interesante, utile. Astăzi veți avea ocazia să îi cunoașteți pe cei trei diriginți, persoane care vă vor fi aproape în toți acești ani de școală. Elevilor din clasa a VIII-a le adresez mult success, pentru că îi așteaptă un an greu, la sfârșitul căruia vor avea de susținut un examen important, și anume Evaluarea Națională. Sunt convinsă că veți reuși să aveți rezultate foarte bune dacă veți învăța (…). Tuturor le doresc spor la învățat, putere de muncă și un an plin de realizări! Să nu uitați să vă bucurați de frumusețea anilor de școală și, cel mai important, să aveți încredere în capacitatea voastră! Mult succes!”

Preotul Teodor Mocanu, paroh la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, a transmis, apoi, un mesaj, elevilor, după care a rostit câteva rugăciuni:

„După cum spune și zicala populară:<< toamna se numără bobocii>> –  iată, sunteți atât de frumoși, dragi elevi, în fața școlii dumneavoastră, și putem spune că astăzi vă asemănați cu florile care sunt sădite în pământul bun al școlii și al țării, iar în toamnă, aceste flori sunt chemate să înflorească. Voi, sunteți chemați să dați roade prin înțelepciunea și informațiile pe care o să le acumulați pe parcursul anului școlar, pentru ca părinții dumneavoastră și dascălii să fie mândri de dumneavoastră. Pentru acest lucru, să începem anul școlar cu binecuvântarea Lui Dumnezeu!”

În încheiere „bobocii” din clasele pregătitoare au fost invitați, cu aplauze, în fața tuturor. La încheierea festivității, pe chipurile elevilor se „citea” bucuria revederii.

Ana Ciorici Costache

Oana-Mihaela Bărzic

Maria Crețu-Graur

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail