O altă zi a itinerariului folcloric care precede festivalul organizat de ASTRA în Basarabia! Plecăm de dimineață din tabăra Viișoara, cu un obiectiv precis: Nistrul. Toți participanții din România și-au exprimat dorința de a vedea Nistrul.
Președintele Despărțământul ASTRA „Alexandru Boldur”, Anenii Noi, Octavian Zelinski, ne-a propus să vedem Nistrul în același timp cu vizitarea Complexului memorial de la Capul de Pod Șerpeni. Doamna primar Elena Nicolaev de la Șerpeni ne-a primit cu pâine și sare la intrarea în complexul memorial dedicat evenimentelor militare din august 1944. Complexul memorial este deosebit de bine amenajat, cu troițe, morminte din marmură neagră, obelisc cu flacără permanentă. Ghid ne-a fost un respectabil om cu părul alb, domnul Petru Pasenco, care cu o intensă participare afectivă ne-a povestit despre luptele „grozave” ce au fost duse la Șerpeni, pe malurile Nistrului. Se pare chiar că aici s-au dus cele mai grele lupte din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar numărul morților, după mărturisirea ghidului nostru, a fost mai mare decât cel de la Stalingrad. Satul a fost distrus în totalitate. Cu greu s-a refăcut, în timp. Și prin anul 1950, se aflau gospodari ce mai locuiau în bordeie. Pe noi, ne-a impresionat Nistrul cu albia lui atât de șerpuitoare (legenda spune că numele satului provine tocmai de la acest fenomen natural) și măreața priveliște panoramică admirată de pe înălțimea Complexului Memorial.
La ora prânzului, în ziua de sâmbătă, ne îndreptam spre satul Geamăna, unde erau organizate manifestări artistice cu ocazia hramului bisericii din localitate, Sf. Gheorghe, pe stil vechi. Am aflat că Geamăna este satul cu cei mai mulți copiii din raionul Anenii Noi. În fața Casei de Cultură (bine întreținută, ca în toate localitățile prin care am trecut) din Geamăna, am fost întâmpinați cu pâine și sare, după tradiția strămoșească.
În deschiderea festivității a vorbit primarul Eduard Sturza ce și-a exprimat bucuria realizării acestei sărbători a satului, a prezentat invitații, oferind cuvântul unui important invitat, președintele Consiliului Raional Anenii Noi, domnul Alexandru Barbăroșie, care a contribuit substanțial la buna desfășurare a festivalului folcloric. Din partea oaspeților, au vorbit primarul din localitatea înfrățită Ștefan cel Mare din România, prof. univ. Maria Barbă de la Universitatea de Stat „B.P.Hasdeu” din Cahul, președinta Cercului ASTRA „Onisifor Ghibu”, Cahul, și doamna prof. Areta Moșu care a vorbit despre proiectele realizate de ASTRA pentru copiii basarabeni și despre bucuria organizării de către ASTRA a Festivalul Folcloric ASTRA „Se-ntâlnește dor cu dor”.
Pe scena improvizată afară, în spațiul liber de la intrarea în Casa de Cultură, au evoluat mai multe formații artistice din localitatea Geamăna, din raionul Cahul, din Chișinău și din România. Festivitatea a luat sfârșit către seară cu evoluția Ansamblul folcloric „Oltețul” din comuna Morunglav, județul Olt, în aplauzele numeroșilor participanți de toate vârstele. Seara, în tabăra de la Viișoara, invitații la festivalul folcloric au avut ocazia de a se cunoaște mai bine și de a se împrieteni.
Ziua mare a Festivalului Folcloric ASTRA „Se-ntâlnește dor cu dor” ediția a III-a, a fost duminică 7 mai 2017, la Mereni, raionul Anenii Noi, în organizarea Despărțământului ASTRA „Mihail Kogălniceanu” Iași (președinte prof. Areta Moșu) și a Despărțământului „Alexandru Boldur”, Anenii Noi (președinte Octavian Zelinski) din Republica Moldova.
După cum am amintit deja, festivalul a fost precedat de itinerarul artistic a patru formații folclorice din România: Ansamblul folcloric „Oltețul” din comuna Morunglav, județul Olt (dirijor Dorel Langa, coregraf Nelu Ene); Ansamblul folcloric „Vințana” din comuna Vințu de Jos, județul Alba (director Eneșel Albu, coregraf Alexandru cristian Albu); Ansamblul folcloric „Plăișorul de Săliștea” din comuna Săliștea, județul Alba (director Călin Boldoșan, coregraf Petru Bran); Ansamblul folcloric „Doina Costeștilor” din satul Costești, comuna Răchiți, județul Botoșani (coordonator preot Marian Osoianu, dirijor Ion Enciu, coregraf Mihai Fediuc). Acestea au prezentat spectacole în localitățile Ialoveni, Molești (raionul Ialoveni), Geamăna, Șerpeni (raionul Anenii Noi), Căușeni, Tănătari, Zaim, Ursoaia, Ciuflești, Baimaclia (raionul Căușeni).
Din Basarabia, au evoluat pe scena festivalului următoarele formații: Fanfara Liceului Teoretic „Principesa Natalia Dadiani”, din Chișinău, care a deschis oficial festivalul, prin intonarea imnului Republicii Moldova, al României și al ASTREI; Ansambluri și grupuri folclorice din satul Mereni, raionul Anenii Noi: „Haiducii”, „Legenda”, „Speranța”, „Dor și dor”, „Vatra satului”; Grupul etno-folcloric „În poiană la izvor” din satul Cârpești, raionul Cantemir; Ansamblul folcloric „Doina Răutului” din satul Gura Căinarului, raionul Florești; Ansamblul folcloric „Sălcioara” din Florești; Ansamblul folcloric „Mărgăritare” din satul Corjova, raionul Criuleni; Fanfara din satul Vadul lui Isac, raionul Cahul; Ansamblul folcloric „Sânzâienele”, din satul Căpriana, raionul Strășeni; Grupul folcloric „Botnenii” din satul Bardar, raionul Ialoveni; Ansamblul folcloric „Băștinașii” din satul Hârtopul Mic, raionul Criuleni.
Dimineața, la sosirea noastră în Mereni, am privit plăcut impresionați afișul mare al festivalului aflat vizibil în fața Casei de Cultură, cu imagini semnificative de la festivalul ediției anterioare, de la Feștelița, raionul Ștefan Vodă. De la început am constatat buna organizare a festivalului, care a început cu parada portului popular la care au participat toate formațiile în drumul spre Casa de Cultură unde s-a desfășurat festivalul și concursul propriu-zis.
Prezentatoarea festivalului a menționat contribuția fiecărei instituții din raion la desfășurarea în bune condiții a acestui festival de mare amploare, anunțând componența juriului format din specialiști, președinte fiind desemnată prof. Areta Moșu, de la ASTRA ieșeană. Evoluția concurenților a durat aproximativ cinci ore, timp în care spectatorii au apreciat prin aplauze evoluția deosebită a tuturor participanților. Costumele populare au fost autentice, provenind din diverse zone folclorice. Juriul a apreciat interpretarea profesionistă a jocurilor populare specifice zonei din care provin. Menționăm că s-a respectat regulamentul concursului, acela ca fiecare formație să aibă orchestră ori tarf propriu, iar soliștii să fie acompaniați strict de orchestră.
La Festivalul Folcloric ASTRA de la Mereni, ediția a III-a, s-au oferit diplome grupurilor participante și fiecărui participant. Premiul mare a fost obținut de Ansamblul folcloric „Doina Costeștilor” din satul Costești, județul Botoșani. Dintre soliști au fost remarcați Luiza Tudose, Vasia Oprea, Andreea Cașcaval, Daniela Ciobanu, Magdalena Guțu, Denis Langa ș.a.
În încheierea festivalului a evoluat formația câștigătoare a ediției din anul 2016, Ansamblul folcloric „Oltețul” din comuna Morunglav, județul Olt, solista Rodica Ioniță Grosu din Iași ce a adus pe scena festivalului cântece populare autentice.
Considerăm că întreaga desfășurare a festivalului a fost la cele mai înalte cote. Un rol important l-au avut partenerii: Consiliile Raionale din Anenii Noi, Florești, Strășeni, Căușeni, Liceul Teoretic „Principesa Natalia Dadiani” din Chișinău,Teatrul „B.P. Hasdeu” din Cahul, primarii localităților din care au provenit formațiile folclorice și președinții ASTREI din Basarabia care s-au implicat în organizarea festivalului – Octavian Zelinski, Lidia Jubea, Claudia Nestor, Nicolae Robu, Vera Balan, Tatiana Chiruță, Lidia Frumosu, Elena Frumosu, Vasile Gîtlan, Olga Leșenco, Zenaida Mandalac, Valeriu Baban, Maria Barbă, Vladimir Gutium. Felicitări tuturor!
Luminița CORNEA