Vremea e să vă treziți.
Casa să vi-o aranjați,
Flori de măr,
Și masa s-o încărcați
Flori de măr.
Că umblăm să colindăm
La mulți ani să vă urăm.
Festivalul de colinde şi obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români”, organizat anual de către Fundaţia „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, începe astăzi. La Catedrala Ortodoxă din municipiu se va desfăşura, începând cu ora 16.00, primul miniconcert din seria celor susţinute pe parcursul săptămânii, de cei aproximativ 500 de preşcolari şi elevi înscriși la eveniment.
Festivalul se va desfăşura în perioada 4 – 10 decembrie, scopul său principal fiind cel stabilit cu 27 de ani în urmă: promovarea tradiţiilor și obiceiurilor de iarnă. Totodată, festivalul își propune să aducă bucurie în sufletele covăsnenilor și nu numai.
„Fundația <<Mihai Viteazul>> vă cheamă pentru a XXVII – lea an consecutiv să colindăm împreună. Dece?! Colindele, aceste minunate creații populare, păstrate din generație în generație au răsunat fără întrerupere în casele creștinilor și reprezintă, fără tăgadă, cântecul nostru strămoșesc, una din cele mai vechi forme de manifestare a folclorului religios românesc. Ele exprimă, sub forma poeziei populare, florile ascunse ale sentimentelor noastre creștinești în fața tainei celei vechi din veac ascunse. Prin valoarea lor literară și muzicală, colindele se situează în constelația artistică europeană. Aceste gânduri, așezate pe obiectivul major al Fundației, de a promova și păstra tradițiile populare, costumul popular, folclorul autentic, au stat la baza organizării primei ediții a acestui festival, în 1991. De asemenea, am urmărit în mod consecvent, cu drag, crearea unei atmosfere specifice acestor sărbători, de bucurie, solidaritate (…)!”- a transmis, ieri, președinta Fundației „Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad.
Sute de colindători, la Catedrala Ortodoxă
Evenimentul aduce și în acest an, la Sfântu Gheorghe, colindători din diverse colțuri ale țării, însă, și de această dată, startul festivalului va fi dat de glasuri de copii. Potrivit președintei Fundației, de astăzi, 4 decembrie, și până joi, 7 decembrie (a.c.), de la ora 16.00, aproximativ 500 de preșcolari și elevi de la mai multe unităţi de învăţământ, pregătiți de dascălii lor, vor prezenta miniconcerte de colinde, la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe.
„Primim, an de an, tot mai mulți colindători, majoritatea, preșcolari și scolari. Îi îmbrățișăm pe toți cu dragoste frățească, cu bucurie, gândindu – ne că peste ani, atunci când vor avea familii, vor împărtăși colindele, obiceiurile de iarnă, tradițiile, copiilor lor. Festivalul debutează cu miniconcertele din Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, devenite deja tradiționale, în perioada 4 – 7 decembrie 2017 ora 16,00 susținute de cei mici. Așteptăm aproape 500 de copii, pe parcursul acestor zile, la Catedrală.”- a spus prof. ing. Maria Peligrad.
Potrivit acesteia, vineri seara (în 8 decembrie), în jurul orei 18,30, după oficierea slujbei Sfântului maslu, concertul de colinde va fi susținut de Ansamblul „Colinda” din satul Mățău, comuna Mioarele, județul Argeș.
„Sâmbătă, 9 decembrie, de la ora 10,30, va avea loc la Catedrala Ortodoxă prezentarea formațiilor, un scurt concert de colinde și apoi, într – o paradă a portului popular ne vom deplasa în Piața Mihai Viteazul pentru deschiderea oficială a Festivalului și un scurt program de colinde și obiceiuri de iarnă din Ajun până la Bobotează. Colindătorii nu vor ocoli apoi, Prefectura, Consiliul Județean, A.N.C. M. R. R. din M. A. I <<Mihai Viteazul>>, sediul firmei S.C. Afacov S.R.L. , Cercul Militar, pentru a duce vestea Nașterii Domnului, pentru a le face urări de sănătate, prosperitate, și la mulți ani!”- a continuat prof. ing. Maria Peligrad.
Spectacole de gală
Și anul acesta, festivalul cuprinde două spectacole de gală: unul derulat la Sfântu Gheorghe, iar celălalt, la Târgu Secuiesc, cu participarea unor formații, grupuri de colindători din județ, dar și din alte județe ale țării.
„Spectacolul de gală din Sfântu Gheorghe va avea loc în sala de sport a Colegiului Național <<Mihai Viteazul>>, sâmbătă, de la ora 15.00. Vor participa ansambluri, grupuri de colindători din Avrig – județul Sibiu, Tulgheș – județul Harghita, comuna Mioarele – județul Argeș, Ploiești – județul Prahova, iar din județul nostru vor fi prezente ansamblurile din comunele Barcani, Hăghig și cei mici de la G.P.P . <<Csipike>> – Sfântu Gheorghe. A doua zi, duminică 10 decembrie, va avea loc la Casa de Cultură din Târgu Secuiesc, la ora 12.00, un spectacol de gală, realizat împreună cu Asociația de dezvoltare locală. Participanții vor fi din localități aferente zonei respective, dar și din țară. Tot duminică, 10 decembrie, Corala <<Paul Constantinescu>> din Ploiești va participa la Sfânta slujbă a liturghiei și va susține și un concert la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe.”- a spus președinta Fundației „Mihai Viteazul”.
Aceasta a precizat că, așa cum ne – am obișnuit, la toate parohiile ortodoxe din județ vor avea loc concerte de colinde susținute de preșcolari și școlari, în cadrul parteneriatelor cu Inspectoratul Școlar Județean și cu parohiile ortodoxe.
Prof. ing. Maria Peligrad a declarat că festivalul va fi organizat prin două proiecte cu cofinanțare din partea Consiliului Local Sfântu Gheorghe și a Consiliului Județean Covasna, dar și cu sprijin din partea unor sponsori și parteneri. Potrivit acesteia, intrarea la spectacolele organizate de Fundație sunt gratuite, astfel încât un număr cât mai mare de oameni să se bucure de ele!
„Realizarea acestei manifestări atât de complexe (în ceea ce privește locațiile, numărul de participanți, logistică etc) a beneficiat de cofinanțări din partea Consiliului Județean Covasna și a Consiliului local Sfântu Gheorghe, sponsori, colaboratori și parteneri, cărora le mulțumim. Numai împreună putem realiza lucruri bune care să contribuie la dăinuirea neamului nostru, al creștinismului în țara noastră. La fel de importantă este și prezența noastră a tuturor, la toate evenimentele anunțate. Este tot un mod de a spune: ÎMPREUNĂ PENTRU NOI ȘI PENTRU VIITORUL COPIILOR ȘI NEPOȚILOR NOȘTRI. Gândurile noastre se îndreaptă către toți locuitorii județului Covasna, a celor din țară și din afara granițelor, dorindu– le sănătate, bucurii și prosperitate. Sărbători fericite! La mulți ani tuturor românilor oriunde s – ar afla! La mulți ani, ROMÂNIA!” –a transmis președinta Fundației „Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad.
Ana Ciorici Costache