Lista martirilor români din localităţile judeţelor Covasna şi şi Harghita, căzuţi pradă intoleranţei în perioada 1940 – 1947
Redăm lista martirilor români din localitățile județelor Covasna și Harghita preluată din arhiva Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”.
- Dumitru Rusan, Nicolae Braşoveanu, Ioan Braşoveanu, Ioan Sandu din Zăbala
- David Păcurar din Belin
- Gheorghe Roman, Simion Gavrilă, Gheorghe Anton din Zagon
- Alexandru Bobina din Covasna
- Bogdan Stefan din Aita Seacă
- Avram Baicu din Păpăuţi
- Nicolae Boldea, epitropul bisericii din Breţcu, Ioan Boldea fiul lui Nicolae Boldea, Nicolae Boldea fiul lui Nicolae Boldea – după ce bătrânul Boldea şi fii săi au fost bătuţi, schingiuiţi şi torturaţi îngrozitor, în ziua de 16 septembrie 1940, o grupă de soldaţi maghiari, i-au condus în vârful muntelui Măghieruş unde i-au legat de câte un brad şi i-au împuşcat.
- Ioan Popescu, consilier bisericesc din Mărtănuş – în zilele de 15-20 septembrie 1940, a fost bătut şi schingiuit şi apoi omorât cu topoarele şi aruncat pe o grămadă de gunoi, de unde după mai multe zile a fost luat şi înmormăntat.
- Ilie Ţepeş, român din Tulgheş (Hagota). Pe data de 1 octombrie 1940, în Ditrău s-a petrecut una din crimele cele mai abominabile din cei 4 ani de dominatie maghiară. Pădurarul român, în trecere prin Ditrău, a fost maltratat de un grup de 22 persoane, civili şi militari maghiari,care l-au tăiat şi apoi l-au aruncat de la etaj pe pavajul pieţii.
Anul 1944
- Ioan Pop din Corbu, mort înainte de 20 aprilie 1944, într-un lagăr de muncă fortată din Ungaria, unde au mai fost deportaţi 80 de români din Corbu începând cu anul 1940.
- Gheorghe Stoica din Corbu, mort înainte de 20 aprilie 1944, într-un lagăr de muncă fortată din Ungaria, unde au mai fost deportaţi 80 de români din Corbu începând cu anul 1940.
- Ioan Ciomaciu, Dumitru Gavrilă, oieri din Covasna, (tinerii ciobani români au fost linşaţi în mod sălbatic de mai mulţi locuitori din Pachia în frunte cu primarul localitaţii la data de 28 august 1944)
- 13 ostaşi români ucişi în ziua de 13 septembrie 1944, de către localnici de etnie maghiară din Aita Seacă şi aruncaţi într-o groapă comună în vechiul cimitir al satului.
- Ioan Ardelean, notar, în toamna anului 1944 a fost împuşcat în apropierea satului Imper. Soţia sa, însărcinată în luna a 7-a, a fost siluită şi apoi îngropată sub o stivă de lemne.
- Dinu Dumitru, militar grănicer în Filiaş, judeţul Odorhei, l-au împuşcat pe la spate şi apoi i-au scos dinţii.
- 2 grăniceri români din Comandău, ucişi de localnici.
Anul 1947
- Alexandru Coşocariu din Corbu; la 21 aprilie 1941 a fost crunt bătut şi lasat în agonie, fiind condamnat la 8 ani de închisoare pentru o pretinsa conspiraţie împotriva siguranţei statului; ca urmare a suferinţelor din detenţie, moare în anul 1947
Pentru ca aceste acte inumane să nu se mai repete niciodată, omenirea are nevoie de linişte şi pace mai ales în cele două judeţe. Şi pentru că ura şi învrăjbirea nu a dus niciodată la o convieţuire paşnică şi rodnică, singura soluţie este înţelegerea.
Biroul de presă al Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”