Membrii Asociaţiei de protecţie a păsărilor Rara Avis din Sfântu Gheorghe au găsit nouă berze albe care, din diverse motive, nu au migrat în ţările calde şi pe care le vor îngriji până la venirea primăverii.
Preşedintele asociaţiei, Kelemen Laszlo, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că o parte dintre berzele rămase în ţară au eclozat mai târziu şi nu au mai învăţat în timp util să zboare, iar altele sunt rănite şi nu au mai putut pleca împreună cu suratele lor. Berzele vor fi găzduite peste iarnă în gospodăriile unor cetăţeni din mediul rural.
Asociaţia Rara Avis s-a implicat activ, în ultimii ani, în protejarea berzelor albe, care sunt ocrotite de lege. Printre altele, membrii asociaţiei au avut iniţiativa de a supraînălţa stâlpii de înaltă tensiune, prin amplasarea unor suporturi pentru ca păsările să îşi poată construi mai uşor cuiburile, dar şi pentru a nu se mai electrocuta.
Kelemen Laszlo a declarat că, până acum, cu sprijinul Societăţii Electrica, au fost instalate peste 100 astfel de platforme în judeţul Covasna.
Anul acesta, Asociaţia Rara Avis a început să facă un recensământ al berzelor din judeţ, care se va încheia în 2012. Din datele centralizate până acum rezultă că cele mai multe cuiburi sunt în localitatea Pachia, lângă staţiunea Covasna, unde au fost identificate în vara aceasta 26 de cuiburi cu 111 berze, din care jumătate pui.
Rara Avis a devenit cunoscută în urmă cu câţiva ani după ce a salvat o barză căreia i-a fost montat un cioc artificial. Pliscul, rupt de la jumătate în circumstanţe neelucidate, a fost refăcut dintr-un aliaj de crom – cobalt şi a fost fixat cu patru şuruburi ortopedice din titan, peste care s-a turnat material stomatologic. Operaţia a fost realizată în premieră mondială de doi medici din Sfântu Gheorghe, veterinarul Kondor Attila şi regretatul stomatolog Kusztura Janos, şi s-a dovedit a fi un succes, deoarece pasărea s-a putut folosi în mod firesc de noul ei cioc. Ulterior, a plecat în ţările calde şi nu se mai ştie nimic despre ea.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES