De-l muncește dorul, de-l cuprinde veselia, de-l minunează vreo faptă măreață, el își cântă durerile și mulțumirile, își cântă eroii, își cântă istoria – spunea Vasile Alecsandri despre român. În plus, se ştie că dacii erau firi vesele, cărora le plăceau vinul şi petrecerile în cântecul fluierului, naiului sau al altor instrumente muzicale. Așadar, timp de milenii, strămoșii noștri asta au făcut. În concluzie, nimic nou sub soare în Voineștii Covasnei! Seria de articole ARTIȘTI COVĂSNENI își propune să vă facă cunoștință cu tineri talentați care ne fac viața mai frumoasă, cântând pentru noi.

 

***

Nu demult, am găsit întâmplător pe net înregistrarea unei întâlniri a scriitorului Matei Vișniec cu elevii unui liceu, nu mai țin minte din ce localitate. Și mi-am notat câteva din vorbele acestuia: „Indiferent în ce domeniu veți merge, important e să vă găsiți vocația. Fie că veți face literatură, matematică, știință, există în primul rând descoperirea pasiunii. Cine își descoperă pasiunea, aproape că și-a descoperit identitatea. Sunt milioane de oameni pe planetă care nu știu ce vor de la viață, care nu au descoperit ce pot oferi lumii, iar în momentul în care descoperiți ce vă pasionează este o victorie gigantică și puteți striga: Mamăăă, știu ce vreau să devin!”.  Iar azi, când vreau să vă vorbesc despre un tânăr talentat din Voineștii Covasnei, mi-am amintit de acestea. Căci asta e povestea lui Tudor Mircea: acum trei ani și-a descoperit pasiunea, și-a redefinit identitatea și a dat vieții sale o direcție bine stabilită, oferindu-ne cântecul lui.

Voineștenii l-au văzut pe scenă pe Tudor încă de când era un pitic de clasa a II-a la Școala Gimnazială „Avram Iancu”, dansator în Ansamblul coordonat de învățătoarea Liliana Lungu, Junii Voineştiului. În clasa a III-a, era perechea Anei Sandulea la dansurile formației Voineștenii, înființată și coordonată de Anicuța și Ioan Sandulea. Venind dintr-o familie care și-a crescut copiii în spiritul tradițiilor românești (vă spuneam în materialul din seria Artiști covăsneni dedicat Sânzianei Mircea, publicat în ediția din 24 februarie a Mesagerului de Covasna, despre faptul că la Sântilia voineștenilor, toți membrii familiei Mircea au câte un rol: părinții, Monica și Florin, sunt nași la nunta tradițională, Cristi, băiatul cel mare, este printre călăreți sau cere mireasa, iar cei mici, Tudor și Sânziana, dansează și cântă), pe măsură ce a crescut, Tudor nu a stat departe de scenă sau de activitățile culturale ale comunității: a fost membru al formației de dansuri populare Junii Covăsneni, apoi, din 2017, dansator în Ansamblul Românașul.

Se spune că în viață oamenii pe care-i întâlnești, îi întâlnești cu un scop – unii te vor testa, unii se vor folosi de tine, unii te vor învăța câte ceva. Dar vor fi câțiva care vor scoate la iveală tot ce-i mai bun în tine. Și asta a făcut instructorul Daniel Neagoe: i-a schimbat lui Tudor cursul vieții, întocmai ca și surorii mai mici, Sânziana, și verișoarei, Daria Muntean, despre care ați citit săptămânile trecute în seria Artiști covăsneni. „Descoperitor de talente”, în timp ce îi antrena pe dansatorii de la Românașul, și-a dat seama că acești copii ascund în harurile primite de la Dumnezeu nu doar talentul de dansator, ci și acela, mai rar, de a cânta. Și i-a încurajat să cânte! Și bine a făcut!

Așa a început pentru Tudor cariera muzicală, pe care i-o dorim cât mai lungă și aducătoare de satisfacții! Prima ieșire pe scenă a fost în iunie 2018, la Vâlcele, la Nedeia Sânpetrului. Au urmat momentele de la Sântiliile de la Zăbala și Covasna, în iulie 2018, de la Ziua Limbii Române, organizată de Asociația GRIT în august 2018. Din acea lună, a început să cânte la nunți, botezuri, petreceri cu Formația Armonic, alături de Ștefan Banciu (saxofon), Alin Sporea (orgă) și Ionuț Sporea (acordeon). Și, să nu uităm, este un om de bază în cadrul corului bărbătesc Voineștenii!

În acea vreme, Tudor era elev la Colegiul Național „Mihai Viteazul” Sfântu Gheorghe, unde a luat primele lecții de muzică, cu profesoara de canto Liliana Grosar, care i-a determinat tipul de voce – tenor. Acum face canto popular la Şcoala Populară de Arte şi Meserii ,,Tiberiu Brediceanu” din Braşov, cu profesorul George Muraru.

Revenind la anul 2018, cea mai mare realizare artistică a lui Tudor a fost participarea la spectacolul extraordinar „Glasul Unirii în inima României”, organizat de vicepreședinta Despărțământului Covasna-Harghita al ASTREI, Maria Crețu-Graur, în pragul Zilei Naționale, unde a cântat acompaniat de Orchestra Națională de muzică populară LĂUTARII din Chișinău, dirijată de maestrul Nicolae Botgros, în fața a peste 1500 de spectatori din Covasna și județele învecinate, alături de artiști consacrați din România și Republica Moldova. În anul 2019, Tudor Mircea a fost prezent la toate activitățile cultural-artistice organizate de Asociația Cultural-Creștină „Justinian Teculescu” sau de Asociația GRIT din Covasna, singur, alături de soliștii Ansamblului Românașul sau cu Corul Voineștenii, dar a fost invitat și la evenimente organizate în județ (de pildă, la spectacolul de muzică și poezie intitulat LA MULȚI ANI ROMÂNIA!, cuprins în cadrul manifestărilor desfășurate sub egida Prefecturii județului Covasna, cu ocazia Zilei Naționale a României, la Sfântu Gheorghe). Anul 2020, cu restricțiile lui impuse de pandemie, i-a limitat ieșirile pe scenă. Însă Tudor tot a cântat, pe scene mai neconvenționale. Deasupra norilor, mai aproape de Dumnezeu, pe platoul Bucegilor, atunci când de Ziua Sfântului Andrei, ocrotitorul României, Ministerul Apărării Naționale a organizat ceremonialul militar și religios de Resfințire a Crucii comemorative a Eroilor români din Primul Război Mondial pe platoul din apropierea Vârfului Caraiman din Munții Bucegi, eveniment la care au participat și tineri covăsneni. Sau la Monumentul Ostașului Român din Voinești, de Ziua Națională, la evenimentul organizat de Asociația GRIT, pentru toți cei prezenți și miile de oameni care au urmărit evenimentul pe Facebook, făcându-ne să uităm de pandemie și să fim mândri că avem astfel de tineri.

Deși evenimentele publice au fost puține, Tudor nu a pierdut timpul, înregistrând videoclipuri care pot fi vizionate pe YouTube: împreună cu Paul Chelemen, o jiană faină, Dragu mi-i vara la stână; de Sărbătorile Crăciunului, colindele Pe strada din Viflaim, singur, Am plecat cu colindatul, împreună cu Lorena Ioana Adam din Codlea, solistă la Ansamblul Folcloric Jidvei România, Măruț, mărgăritar…, împreună cu Corul Voineștenii; un colaj de muzică de petrecere cu Formația Armonic. Acum lucrează la o melodie proprie despre Covasna, vechimea și tradițiile ei, dar nu ne-a dat foarte multe amănunte, pentru că își dorește să fie o surpriză pentru ascultători.

Zi de zi, Tudor își îmbogățește și diversifică repertoriul. Că sunt melodii patriotice, populare sau de petrecere, ca un artist adevărat, pune suflet în toate. Și nouă, voineștenilor, ne place! Și muncește mult pentru reușitele lui, căci talentul fără muncă și fără continuitate, nu este de ajuns. Deși tânăr, l-am simțit pe Tudor conștient de faptul că, dintre doi oameni, unul talentat și altul ambițios, întotdeauna, pe termen lung, va avea avantaj cel ambițios. Ca fapt divers, vă mărturisesc că a durat ceva până am reușit să stau de vorbă cu Tudor, în vederea realizării acestui material, deoarece l-am sunat când era în sesiune (este student în anul I la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, Facultatea de Zootehnie) și avea examene pentru care trebuia să se pregătească; în rest, merge la repetiții, la filmări, are cântări la fiecare sfârșit de săptămână, iar în timpul săptămânii muncește, fiind angajat la o firmă din Covasna. Așadar, se pare că ziua e prea scurtă, la câte are de făcut!

„Momentul în care instructorul Daniel Neagoe și-a dat seama că pot să cânt și m-a încurajat să o fac, a reprezentat începutul unei noi vieți. Da, Daniel Neagoe mi-a schimbat viața și îi sunt recunoscător pentru asta! Sincer, acum nu concep viața mea fără muzică! Atunci când sunt pe scenă, singur sau cu ceilalți soliști ai Ansamblului Românașul sau cu Corul Voineștenii, sau atunci când cânt la evenimente împreună cu Formația Armonic și aud aplauzele publicului, simt că îmi împart sufletul cu cei prezenți. Simt entuziasm și emoție și bucurie și știu că acolo e locul meu. Și asta vreau să fac toată viața mea: să cânt, cu și pentru suflet!”, ne spune Tudor.

Și tot el m-a rugat să adaug că le mulțumește tuturor celor care l-au sprijinit și că este recunoscător pentru aprecierile pe care le primește. Dragă Tudor, noi îți mulțumim: pentru că ne cânți și pentru că faci cinste Voineștilor Covasnei și tradițiilor noastre strămoșești! Să trăiești așa cum visezi și toate să ți se împlinească exact așa cum ți le dorești!

 

Prof. drd. Florentina Teacă

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail