În perioada 03 – 16 octombrie 2011 Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni şi partenerii săi, Centrul de Pregătire Profesională în Cultură (CPPC) şi Uni­versitatea de Stat din Moldova (USM) organizează cursuri de formare profesională pentru 20 de tineri specialişti din România şi Republica Moldova, în domeniul arheologiei digitale şi spaţiale. Cursurile teoretice se vor derula la Sinaia, în timp ce cursurile practice, de teren, se vor derula pe perimetrul Sinaia – Sf. Gheorghe – Braşov – Miercurea Ciuc.

Proiectul ARHE-GIS, finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional – AFCN, urmărește fundamentarea unei practici unitare in cercetarea și evidența digitală a patrimoniului arheologic imobil și dezvoltarea unei metode coerente de instruire a personalului de specialitate. Proiectul este fundamentat atât pe cerințele legale privind identificarea și protejarea patrimoniului arheologic, cât și pe experiențele de vârf pe plan internațional în domeniu. Abordarea propusă urmărește adecvarea practicilor curente și viitoare la realitățile economice și tehnice naționale și la specificul administrativ și juridic din România.

De asemenea, proiectul urmărește să creeze și să ofere o metodă de instruire a personalului implicat in identificarea și protejarea patrimoniului arheologic astfel incât să fie acoperite atât zonele care necesită o înaltă specializare, cât și acelea care presupun specializări mai generale. Cursurile vor fi coordonate de experți în domeniul arheologiei dacice și romane, români și moldoveni, care dețin cunoștințe și abilități în utilizarea mijloacelor moderne de evidență a patrimoniului arheologic imobil, dobândite atât prin studii cât și prin activități practice în colaborare cu cele mai prestigioase instituții de profil din Germania, Marea Britanie și SUA. Cei mai mulți participanți vor fi arheologi tineri din România și R. Moldova. Aceștia din urmă, sub conducerea experților, vor lucra în teren, utilizând metodele și instrumentele moderne, contribuind astfel la realizarea evidenței patrimoniului arheologic imobil dacic și roman din sud-estul Transilvaniei.

Proiectul ARHE-GIS urmărește totodată o depășire a barierelor organizaționale, în căutarea unor soluții inovative de ultimă generație, menite sa imbunătățească accesul și disponibilitatea materialului informațional digital, în scopul conservării, protecției și punerii în valoare a patrimoniului arheologic. Pentru societatea contemporană, cultura digitală devine din ce in ce mai mult inima cunoașterii și activității oamenilor, fie că este vorba de interese profesionale, de educație sau divertisment. În acest context, proiectul ARHE-GIS, promovează socializarea ciberspațiului prin digitizarea și disponibilizarea informației de patrimoniu în spațiul virtual. În mod particular, prezentul proiect urmărește dezvoltarea unor direcții noi de cercetare destinate protejării și valorificării patrimoniului arheologic din sud-estul Transilvaniei, cu un deosebit accent pentru monumentele dacice si romane. Patrimoniul arheologic este abordat în acest proiect ca sursă de cunoaștere a trecutului și resursă culturală indispensabilă dezvoltării economice și educaționale a societății.

Pentru mai multe informații vă rugăm accesați pagina de internet www.mncr.ro, secțiunea Noutăți.

Andrea Deák

Șef-secție MNCR

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail