Potrivit directorului Agenţiei Ju­deţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, Kele­men Tibor, formarea profesională este una dintre cele mai bune activităţi cu rezultate vizibile, desfăşurată la nivelul judeţului nostru.

“Nu am avut un astfel de an ca acesta, în care să organizăm şi să finalizăm cursuri mai multe decît au fost prevăzute. Cu siguranţă am depăşit planul de formare profesională pe anul 2011. Până la sfârşitul anului mai avem de finalizat aproape 10 cursuri care adună la un loc aproximativ 200 de persoane, şomeri şi neşomeri“ a precizat directorul AJOFM.

Până acum, aproximativ 1.000 de persoane au terminat aceste cursuri iar dintre acestea 203  persoane  au fost încadrate. După cum am aflat de la directorul instituţiei, rata de plasare ca urmare a finalizării cursurilor este de aproape 50 %, ceea ce înseamnă că jumătate din absolvenţii acestor cursuri reuşesc, într-un timp relativ scurt, să îşi găsească un loc de muncă sau chiar să îşi deschidă propria afacere.

Kelemen Tibor, director executiv AJOFM Covasna

Luna trecută AJOFM Covasna, împreună cu reprezentanţii Centrului de Formare  profesională din Mureş, au  lansat un curs de frizer-coafor  la care s-au înscris 23 de persoane de sex feminin. După cum am aflat de la directorul AJOFM, “diploma obţinută în urma absolvirii cursurilor de coafor este cea care promite  un succes în ceea ce priveşte angajarea sau deschiderea propriei afaceri”. Majoritatea celor care se apropie de acestă meserie au deja cunoştinţe în ceea ce priveşte coafarea părului, dexteritatea şi imaginaţia necesare.

Din datele înregistrate la AJOFM, luna trecută aproximativ 72 de persoane au finalizat cursuri de dulgher, tâmplar, montator de pereţi şi plafoane din gips şi carton, zidar, pietrar tencuitor. De asemenea, în august s-a  finalizat şi cursul de cioplitor de la Micfalău la care s-au înscris 23 de persoane. Dintre  acestea  trei au reuşit să se angajeze chiar înainte de terminarea cursului, urmând ca restul de 20 de persoane să îşi găsească de lucru în acest domeniu, după absolvire.

Meseriile cele mai solicitate pentru care se organizează programe de formare profesională, începând din această lună sunt: lucrător în gosăpodărie agroturistică, inspector resurse umane, tehnician  pentru sistem de detecţie şi supraveghere video şi un curs de limbă germană. Aceste cursuri reprezintă o şansă pentru covăsnenii care nu au loc de muncă, deoarece prin intermediul lor foarte multe persoane reuşesc să iasă din rândul şomerilor.

Pentru a beneficia de un curs gratuit, şomerul trebuie să se înscrie în baza de date a Agenţiei locale teritoriale. Acest lucru este obligatoriu, chiar dacă primeşte sau nu ajutor de şomaj. Odată înscris, viitorul cursant trebuie să parcurgă trei etape pentru stabilirea tipului de calificare sau perfecţionare pe care trebuie să o urmeze. Prima etapă este aceea de mediere, în care proaspătul disponibilizat este îndrumat către un alt loc de muncă, pe baza experienţei sale şi a ultimei şcoli absolvite. Dacă procesul de mai sus nu are finalizare, şomerul trece printr-o etapă mai amplă, unde este consiliat şi informat în legatură cu legislaţia muncii şi oferta cursurilor disponibile la momentul respectiv. Ultima etapă constă în partea propriu-zisă de calificare sau perfecţionare, care se face în urma unor teste de aptitudini  psihologice, pentru a se observa dacă ceea ce doreşte şomerul este compatibil cu profilul său psihologic.

La finalul absolvirii cursului, care poate fi considerat echivalentul absolvirii unei şcoli de Arte şi Meserii, prospătul calificat rămâne în baza Agenţiei pe o perioadă determinată de 12 luni.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail