Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, în această perioadă, prin intermediul reţelei EURES România, 294 de locuri de muncă vacante, în Norvegia, Finlanda, Austria, Belgia, Germania, Olanda și Malta.

În Norvegia sunt disponibile 121 locuri de muncă pentru: bucătar; manager departament; manager bucătărie; șofer de cisternă; brutar; patiser; chef; muncitor în producția de crabi; muncitor în producție; în Finlanda – 66 locuri de muncă pentru: muncitor în producția de cârnați; muncitor necalificat – culegător de căpșuni; în Austria sunt disponibile 42 locuri de muncă pentru: muncitor calificat în domeniul mecanicii; operator mașină; recepționer; ajutor bucătar; bucătar; cameristă; barman; chef de rang/manager restaurant; ospătar/chelner; ajutor ospătar; în Belgia – 40 locuri de muncă pentru: muncitor necalificat în agricultură. Și în Germania sunt vacante mai multe posturi. Este vorba despre 17 locuri de muncă pentru: asistent medical generalist sau asistent medical de radiologie; asistent medical; farmacist; lucrător în bucătărie; bucătar; ospătar; ajutor grădinar; grădinar; mecanic instalații pentru refrigerare; electrician. În Olanda se oferă 5 locuri de muncă pentru personal curățenie, iar în Malta – 3 locuri de muncă pentru topograf și biolog marin, a informat Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă Spaţiul Economic European pot consulta ofertele accesând www.anofm.ro/EURES.

EURES (European Employment Services) [Serviciul European de Ocupare a Forţei de Muncă] este o reţea de cooperare constituită de serviciile publice de ocupare a forţei de muncă. Participă ca parteneri şi organizaţii sindicale şi patronale. Obiectivul reţelei EURES este de a facilita libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Spaţiului Economic European (SEE) (statele membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, Liechtenstein şi Islanda), precum şi în Elveţia (se arată pe https://ec.europa.eu/eures/main.jsp?catId=2547&acro=faq&lang=ro).

EURES se adresează atât solicitanţilor de locuri de muncă interesaţi să se deplaseze în altă ţară pentru un loc de muncă sau de studiu, precum şi angajatorilor care doresc să recruteze personal din străinătate.

În anul 2022, un număr de 73 de covăsneni și-au manifestat interesul de a ocupa locuri de muncă în străinătate, oferite prin rețeaua EURES, în anul 2022, conform datelor Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna. Dintre aceștia, patru covăsneni – 3 bărbați și o femeie – s-au angajat, anul trecut, prin EURES.

Peste 49.000 de locuri de muncă vacante la nivel naţional; aproape 300, în județ

În țară, în această perioadă, sunt disponibile peste 49.000 de locuri de muncă, a informat ANOFM.

Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), la data de 16 martie figurau ca fiind puse la dispoziție 49. 837 locuri de muncă la nivel naţional. Cele mai multe locuri de muncă erau oferite pentru: muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet (4.489); muncitor necalificat la asamblarea și montarea pieselor (3.332); agent de securitate (2.276); lucrător comercial (2.158); curier (1.963); manipulant mărfuri (1.794); muncitor necalificat la spargerea şi tăierea materialelor de construcţii (1.365); muncitor necalificat în industria confecțiilor (1.306); confecționer-asamblor articole din textile (841); ambalator manual (787).

Detalii pot fi aflate accesând: https://www.anofm.ro/lmvw.html?agentie=ANOFM&categ=3&subcateg=1.

La nivelul județului Covasna, în data de 15 martie erau disponibile 277 de locuri de muncă vacante, cele mai multe fiind pentru muncitori necalificați la asamblarea și montarea pieselor (46), lucrători la salubrizare (45), confecționeri, prelucrători în industria textilă (30); secretari administrativi (12), șoferi autoturisme și camionete (11). Lista completă poate fi consultată accesând: https://www.anofm.ro/upload2/Covasna/25291/LMV_15.03.2023x.pdf sau https://www.anofm.ro/index.html?agentie=Covasna.

Ana CIORICI COSTACHE

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail