Aproape 30% dintre locuitorii municipiului Sfântu Gheorghe şi-au plătit impozitele pe locuinţe, terenuri şi autovehicule, de la începutul anului, informează reprezentanţii Primăriei.
Potrivit acestora, în perioada 15 ianuarie – 10 februarie Biroul de relaţii cu publicul din cadrul Direcţiei Finanţelor Publice Municipale a servit 8.785 de contribuabili, care au solicitat înregistrarea, prelucrarea declaraţiilor de impunere pentru stabilirea impozitelor pe clădiri, terenuri şi mijloace de transport, încasări de impozite şi taxe locale, precum şi diferite amenzi, emiterea de certificate fiscale sau consiliere în domeniul impozitelor şi taxelor locale.
„Cea mai mare prezenţă a fost înregistrată la casierii, aici fiind deservite în medie 208 persoane pe zi. De altfel, Direcţia Finanţelor Publice Municipale a asigurat posibilitatea de încasare a impozitelor şi taxelor la patru puncte de lucru din cadrul Biroului de relaţii cu publicul, respectiv posibilitatea de plată cu cardul bancar”, se arată într-o postare pe pagina de internet a Primăriei.
Prin intermediul site-ului www.ghiseul.ro, până pe 10 februarie, persoanele fizice au efectuat 537 de plăţi către Direcţia Finanţelor Publice Municipale.
„În cursul lunii ianuarie au fost emise şi comunicate persoanelor fizice şi juridice deciziile de impunere anuale, respectiv actele de executare silită pentru datoriile scadente la 31 decembrie 2019″, se mai arată în comunicat.
Contribuabilii care plătesc anticipat impozitele locale pentru tot anul beneficiază de o reducere de 9%, cu condiţia să nu aibă datorii către bugetul local.
Impozitele pentru terenuri şi locuinţe au fost menţinute în acest an la nivelul minim permis de lege în municipiul Sfântu Gheorghe, dar impozitele pe maşini au crescut. Autorităţile locale au precizat că decizia de majorare a impozitelor pe autovehicule a fost luată ca urmare a creşterii numărului de maşini, iar banii vor fi folosiţi pentru amenajarea de noi locuri de parcare.
„Noi nu creştem impozitul pe mijloacele de transport pentru a completa găurile din buget, ci cu un scop concret: dorim să creştem numărul locurilor de parcare”, a declarat primarul Antal Arpad.
Edilul a mai menţionat că în schimbul impozitelor locale, municipalitatea le oferă cetăţenilor o serie de servicii publice, cum ar fi acces la învăţământ, sport, cultură, transport public, servicii de salubritate, iluminat public, infrastructură, asistenţă socială etc.
Consiliul Local Sfântu Gheorghe a aprobat, la finele lunii trecute, bugetul municipiului pe anul 2020, de aproape 147,5 milioane de lei, cel mai mare din ultimii 30 de ani.
Primarul Antal Arpad a subliniat că municipiul Sfântu Gheorghe a achitat anul trecut toate datoriile către bănci şi către furnizori şi a intrat în noul an cu o rezervă de 15,5 milioane de lei.
Potrivit acestuia, bugetul municipiului Sfântu Gheorghe va mai creşte până la finele anului, urmând să intre fonduri de la Guvern şi atrase prin proiecte finanţate de Uniunea Europeană.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES