Suma de 18.700 de lei a fost oferită, în total, în cadrul licitației civile organizată luni, la Târgu Secuiesc, de către Fundația Comunitară Covasna (HKA),  în parteneriat cu Fundația Wegener Pro Sanitate, banii urmând a fi folosiți pentru derularea a trei proiecte comunitare.
Licitația, derulată pe baza unei metodologii dezvoltate de o organizație din Marea Britanie, a fost derulată pentru a treia oară în orașul Târgu Secuiesc.
„Au participat 150 de persoane, și s-au strâns 18.700 lei, cu mult peste 12.000 lei planificați inițial”- au transmis, ieri, reprezentanții Fundației Comunitare Covasna.
La apelul în vederea înscrierii, lansat de organizatori, s-au înregistrat  10 proiecte, printre care: listă figurează proiectul „Părinți și copii în comunitate”, înscris de Asociația Csodafőnix, care vizează organizarea unei tabere de cinci zile pentru părinți și copii; proiectul „Vitalitatea cântecului popular” – al Fundației „Alma Mater”, ce vizează organizarea întâlnirii formațiilor școlare de cântec popular la Târgu Secuiesc; proiectul „Împotriva cancerului, pentru un viitor viabil” – al Asociației „A Rák Ellen a Jövőért”; proiectul „Asfalt asaltat”, al Asociației „Kendu”, ce vizează organizarea unor competiții sportive pentru persoane cu dizabilități; proiectul „Fii și tu erou, salvează o viață!”- al Asociației „Salvatore”, care urmărește achiziționarea a două defibrilatoare și amplasarea lor în spații publice, precum și educarea voluntarilor pentru asigurarea manevrelor de prim-ajutor. De asemenea, pe listă se numără proiectul „Spațiu comunitar” – lansat de organizația de tineret Târgu Secuiesc;  proiectul „Fructele bunicilor” – lansat de Asociația „Pro Pectus”, ce vizează inventarierea pomilor fructiferi  autohtoni din județ; proiectul „Zile verzi de primăvară”- propus de  Asociația „Soare verde”, ce presupune organizarea  „Zilelor primăverii la Târgu Secuiesc”; proiectul „Suflet și culoare”, al Asociației „Bobita”, ce vizează organizarea unor cursuri de dezvoltare personală pentru copii cu vârsta între 9 și 14 ani, dar și pentru dascăli, și proiectul „Dezvoltarea traseului natural Benedekmező” – propus de „Clubul verde”, proiect ce urmărește dezvoltarea traseului natural și completarea sa cu prezentarea faunei regiunii.
Trei dintre proiecte au fost selectate în vederea participării la licitație, iar suma strânsă se va împărți între acestea.
„Proiectul organizației <<Csodafőnix>> a câștigat 8.450 lei, Asociația <<Împotriva cancerului>> a primit 6.650 lei pentru programe de informare și de relaxare membrilor respectiv asociația <<Soare Verde>>a primit 3.600 lei pentru organizarea Zilelor Verzi la Târgu Secuiesc și, în plus, au fost oferiți de sponsori 150 de puieți de pomi fructiferi autohtoni, pentru programul de plantare al asociației.”- au transmis organizatorii.
Potrivit acestora, persoanele care au oferit cele mai mari sume au câștigat titlul de „sponsor principal al proiectelor”. Este vorba despre: Mucsi Enikő Beáta, Kádár Timea și Nichita Dorina, care au donat câte 500 lei (Asociației „Csodafőnix”); Bajcsi Ildikó – aceasta donând 1000 lei (Asociației „Împotriva cancerului”); Fundația Comunitară Covasna, care a oferit 100 de puieți de pomi fructiferi autohtoni (Asociației „Soare Verde”).
În perioada următoare, fundația va strânge sumele oferite, după care va începe derularea proiectelor. Acestea vor trebui finalizate până la sfârșitul lunii iulie.
Licitația civilă este organizată de câțiva ani la Sfântu Gheorghe, dar și la Târgu Secuiesc. O altă acțiune de strângere de fonduri, organizată de Fundația comunitară Covasna este acțiunea ciclistă „Pedalează pentru un scop bun”. Cu ajutorul acestor două evenimente, numeroase idei locale au fost puse în aplicare și numeroase proiecte civile și-au găsit susținători.
Ana Ciorici COSTACHE

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail